Thursday, February 14, 2019

SIAPA BERJAYA MEREBUT GADIS CANTIK INI ?

Gambar hiasan hasil carian Google.

Ini kisah seorang gadis pelari yang pantas, pernah menjadi juara sekolah yang sangat cantik yang tingal di sebuah kampung yang aman damai. Ramailah jejaka yang tergila-gila dan menyimpan hati untuk memperisterikannya. Gadis itu sedar ramai yang meminatinya dan dia selalu memikirkan bagaimana cara untuk memilih calon yang terbaik yang cocok dengan minatnya. 

Satu hari dia mendapat idea dengan membuat cabaran kepada semua lelaki yang meminatinya. Dia beritahu mereka barang siapa yang boleh berlari bersamanya sebanyak 10 pusingan padang bola di kampungnya akan dipilih menjadi suaminya. Pak Maun yang sudah berumur hampir 70 tahu dan berjalan pun menggunakan tongkat yang telah lama menduda pun ingin menyahut cabaran tersebut.

Dipendekkan cerita bila tiba hari larian seperti yang telah ditetapkan, bersesak-sesaklah lelaki yang ingin mengambil bahagian di padang bola di kampung tersebut.

Bila selesai lima pusingan, separuh dari peseta yang mengambil bahagian meninggalkan padang bahkan ada yang pengsan kerana tidak larat mengikut rentak larian gadis itu. Yang menghairankan semua orang ialah gelagat Pak Maun. Dia bukan sahaja mampu berlari bersama gadis itu bahkan dalam pusingan terakhir dia berjaya memintas dan menunggu gadis tersebut di garisan penamat. Tujuan dia berbuat begitu adalah untuk menunjukkan kehebatan beliau.

Pelari yang lain tentulah merasa cemburu dan hairan melihat peristiwa yang tidak disangka-sangka itu. Mereka beramai-ramai  mengucapkqn tahniah kepada Pak Maun. Apa yang memeranjatkan semua ialah gadis itu telah tidak menerima Pak Maun kerana katanya Pak Maun tidak mengikut peraturan yang telah ditetapkannya.

"Saya kata saya mahukan lelaki yang mampu berlari bersama saya, bukannya berlari mendahului saya".


Sudah tentulah Pak Maun tersangat kecewa. Dalam hal ini siapa yang bersalah?


2 comments:

  1. pak maun la yg salah, sbb tak baca arahan betul2 heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Samalah pendapat kita .. ikut arahan atau spesifikasi adalah sgt penting. Jangan nak tunjuk pandai atau berlagak.

      Delete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.