Monday, August 17, 2020

TOLONG JANGAN MENGUNGKIT.

Pernah dengar tak orang berkata lebih kurang begini,

"Kita tidak sepatutnya mengungkit2 kesalahan dia yg lalu kerana sebagai PM dia telah banyak berjasa kepada bangsa dan tanah air"

Bagi saya begini.  Sesiapa pun nak jadi PM tiada siapa yang paksa.  Tetapi bila sudah dilantik, dia kena laksanakan tugas dan tanggung jawab seperti yang diharap dan dijangkakan. Tak timbul soal jasa dsbnya.  

Kalau semua nak claim jasa,  maka semua penjawat awam dari PM, MB,  polis, bomba, doktor,  jururawat,  pemandu sampai ke peon, masing2 ada jasanya selaras dengan tugas dan tanggungjawab yang ditetapkan dan diharapkan. 

Bahkan kalau nak dikira,  gurulah yang paling banyak berjasa. 

Semua individu yang berjaya samada menjadi Ketua Polis Negara,  Ketua Hakim Negara, Ketua Pengarah Kesihatan, Ketua Setiausaha Negara, PM,  MB dll adalah hasil didikan mereka. Tetapi mana boleh dia mencanangkan jasanya pernah mendidik mereka kerana bukankah tugas seorang guru untuk mengajar. Saya ambil contoh guru kerana anak sulung saya adalah seorang guru. Dan seandainya seorang guru  melanggar undang2, dia akan ditangkap,  dibicara dan dihukum walaupun mungkin yang menangkap dan menghukumnya itu adalah bekas anak murid dia sendiri.  Bolehkah dia guna alasan pernah berjasa mengajar mereka dahulu untuk mengelak dari didakwa dan dihukum? 

Memang Islam ada menganjurkan supaya penganutnya mengenang jasa tapi dalam masa yang sama Islam juga lebih melarang kita mengungkit2 jasa kita. 

Kesimpulan.  Sebagai pemimpin atau sesiapa sahaja yang makan gaji,  kamu tidak dinilai berdasarkan apa yang kamu telah buat,  tapi dinilai berdasarkan apa yang kamu patut buat tapi tak buat. 

Cuma sekadar itu. Kalau apa yang saya kata itu salah,  maafkan saya. 4 comments:

  1. kalau semua nak ikut pasal jasa, susah jugak tu pak Ngah ye... kita kena memandang ke depan, masa depan bukan kisah silam...

    ReplyDelete
  2. saya setuju dengan kata2 pak ngah

    ReplyDelete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.