Thursday, January 30, 2014

INI CERITA SAYA PULAK - LAWATAN KE BUKIT TINGGI DAN PADANG, INDONESIA SEPINTAS LALU.

Dari 12/11 hingga 15/11/2013 saya bersama 5 orang rakan lagi melancong ke Bukit Tinggi dan Padang, Sumatra. Belanjanya sangat murah. Tiket hanya RM188.00 je seorang, pergi balik. Bayaran makan, hotel dan kenderaan pulak cuma RM350.00 sahaja sekepala.

Lebih senang rasanya saya nak cerita seiring dengan gambar.



Gambar 1: Sebelum memulakan perjalanan kena ada alas kaki yang betul. Pengalaman saya pergi Saigon tahun sebelumnya mengajar saya memilih alas kaki yang sesuai. Memang selesa kasut ini.


Gambar 2: Saya bawa 3 juta pun tak habis sebab banyak tempat yang terima dan lebih suka dengan duit RM kita selain menerima kad kredit.


Gambar 3: Bandara (Bandar Udara) Minangkabau dari tempat duduk saya dalam pesawat.


Gambar 4: Pintu gerbang pertama yang di lalui.
.

Gambar 5: Persinggahan pertama. Nampak tak air terjun kat belakang kami ? Kami tak mandi walau ada di kalangan kami yang belum mandi kerana nak menjimatkan masa.

 

Gambar 6: Persinggahan kedua. Model Rumah Gadang yang menjadi Pusat Dokumentasi Dan Informasi Kebudayaan Minangkabau, Padang Panjang, Sumatera Barat, Indonesia.


Gambar 7: Taklimat ringkas yang sangat informatif diberikan oleh petugas Rumah Gadang ini. Kalaulah kat Muzium atau Pusat Penerangan Pelancongan kita ada khidmat macam ini kan bagus !


Gambar 8: Saya berdiri ditengah dengan diapit oleh dua pasangan di kiri dan kanan saya.

 

Gambar 9: Salah satu kedai menjual kain baju yang disinggahi. Nasib baik Makngahnya tak pergi, kalau tidak 3 juta pasti tak cukup.


Gambar 10:  Dari tepi jalan menghala ke Tasik Maninjau. Pemandangannya sungguh mempersonakan. Rasa tak nak balik.


Gambar 11: Salah sebuah masjid yang tersergam cantik di kelilingi sawah padi.


Gambar 12: Kami hanya sampai setakat kelok 37 sahaja dan harus beredar kerana ada banyak tempat lagi yang ingin di lawati. Lain kali kalau pergi lagi saya teringin nak sampai ke rumah almarhum Pak HAMKA yang berada di penghujung jalan..


Gambar 13:  Di kiri gambar adalah surau yang terapung dengan air kolam datang dari air gunung yang sejuk, jernih dan bersih.


Gambar 14: Di mana-mana tempat perhentian pelancong akan adalah orang berdagang. Gigih sungguh orang sini mencari penghidupan. Saya teringat saudara saya peneroka FELDA yang duduk goyang kaki kerana segala kerja diupahkan kepada orang dari Indonesia.


Gambar 15: Nama "Pandai Sikek" ada dalam lirik lagu Minang - Ayam Den Lapeh.



 Gambar 16: Dalam perjalan balik untuk bermalam di Padang, saya lihat bangunan ini yang sangat unik rupabentuknya yang merupakan sebuah masjid yang masih dalam pembinaan.  

Saya petik pengenalan mengenai masjid ini dari Wikipedia:



Masjid Raya Sumatera Barat atau juga dikenal sebagai Masjid Mahligai Minang adalah salah satu masjid terbesar di Indonesia yang terletak di Kecamatan Padang Utara, Kota Padang, Sumatera Barat. Masjid yang pembangunannya masih dalam tahap pengerjaan ini merupakan masjid terbesar di Sumatera Barat.
Pembangunan masjid ini dimulai dengan peletakan batu pertama pada 21 Desember 2007 oleh Gubernur Sumatera Barat saat itu, Gamawan Fauzi. Pengerjaannya dilakukan dalam beberapa tahap yang terkendala karena hanya mengandalkan dana APBD Sumatera Barat.
Hingga saat ini pemakaian masjid ini untuk aktivitas ibadah belum dapat dilakukan karena ketiadaan fasilitas listrik dan air bersih.[1] Meski tidak rutin, masjid ini sudah difungsikan untuk berbagai kegiatan; tabligh akbar dan pelaksanaan Salat Ied. Selain itu, kegiatan wirid di lingkungan pegawai negeri sipil pemerintah provinsi Sumatera Barat dipusatkan di masjid ini.

Banyak juga tempat di dunia ini (selain Mekah dan Madinah) yang telah saya lawati, tetapi tidak teringin sangat nak pergi melawat lagi, tetapi tidak dengan Bukit Tinggi. Entah kenapa ? Mungkin  tempat ini adalah tanah tumpah darah nenek moyang saya sebelum mereka berhijrah ke di Negeri Sembilan, beratus-ratus tahun dulu.

Cerita selanjutnya mengenai apa yang saya makan di sana ada di sini.



65 comments:

  1. Jangankan Bukit Tinggi Indonesia, Bukit Tinggi atas sikit dari Gombak tu pun baru sekali saya sampai.

    Walhal susur galur keturunan saya (Datuk saya = ayah kepada bapa saya) berasal dari Bukit Tinggi. Masih ada anak cucu kepada datuk saya tu di sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. rupanya kakcik juga ada darah Minang .. elok susuri dan eratkan semula ikatan yang sedia ada.

      Delete
  2. Best pergi Bukit Tinggi, nyaman je rasa alam, Saya yang dah pergi 2 kali pun tetap seronok nak pergi lagi. Insha Allah bulan 11 nanti. Org pompuan seronoknya pi Bukit Tinggi apa lagi shopping kain sulamlah. Ianya lebeh cantik daripada di Bandong dan Jakarta. Sayangnya sampai kelok 37, kalau sampai bawah terus menuju Rumah Bung HAMKA, seronok mendengar cerita mengenai Almarhum Bung Hamka dari cerita anak buahnya. Boleh beli buku hasil tulisan Almarhum Bung HAMKA juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya juga menyimpan azam untuk pergi lagi terutamanya mengunjungi rumah almarhum HAMKA itu ..

      Delete
  3. Sdr al-lavendari,

    " Banyak juga tempat di dunia ini (selain Mekah dan Madinah) yang telah saya lawati, tetapi tidak teringin sangat nak pergi melawat lagi, tetapi tidak dengan Bukit Tinggi. Entah kenapa ? Mungkin tempat ini adalah tanah tumpah darah nenek moyang saya sebelum mereka berhijrah ke di Negeri Sembilan, beratus-ratus tahun dulu."

    Saya setuju 'amek-amek' dengan ungkapan di atas.

    ReplyDelete
  4. kat sana , surau dekat dekat ....

    hari tu , saya nampak ada seorang ibu bersama dua anaknya solat di tengah tengah sawah....
    cuacanya yang nyaman ... membolehkan mereka berbuat demikian .....

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya juga ada nampak seorang wanita bertelekung putih tengah solat .. sayang saya tak sempat ambil gambarnya.

      Delete
  5. Total semuanya berapa kelok uncle?
    Terbayang nyaman nya solat kat masjid tepi sawah padi tu...masjid lama kat rumah wan saya di Rembau, pun tepi sawah padi...tapi dah tak tanam padinya lagi...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. katanya ada 44 kelok .. tapi uncle tak habis semuanya .. nak jimatkan masa. lain kali kalau panjang umur, cadang nak habiskan.

      memang nyaman dan tenang sungguh tempatnya ..

      Delete
  6. sgt suka view di tanah tggi ni
    tingin nk pegi ke sini tp tu la...ada je bertembung dgn hal lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada hajat tu .. Insyaallah satu hari akan sampai.

      Delete
  7. As-salam Pak Ngah,

    kalau nak pergi Bukit Tinggi lagi, bawak zimah sama ye.. nak juga menjejak susur galur, asal usul keturunan.. sikit sebanyak terasa gak ngan lirik lagu WARIS feat Dato' Hattan "Apotah laie, mengaku ughang nogori, bilo tanyo suku mano nak jawab pun tak ghoti, poie tanyo omak, poie tanyo uwan, kok takdo kosompatan buleh tanyo kawan-kawan"

    baru2 ni tanya kak lang, dia jawab.."abah suku Seri Lemak a.k.a Solomak, mak suku Tiga Batu"

    kena buat research ni pak ngah.. huhuhuuu.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaikumsalam.

      boleh diatur pergi sesama famili jer bila ada masa yang sesuai nanti.

      Delete
  8. Pak Ngah Aina pun pernah ambil gambar bertalar belakang masjid sama macam gambar Pak Ngah tu. Sama jugak Aina nak jugak pergi lagi sebab banyak tempat tak dpt pergi, sebab utama 1st day Aina gunakan untuk ziarah seorang teman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau pakngah nak pergi lagi nanti, pakngah pastikan pergi bersama makngahnya ..Insyaallah.

      Delete
  9. Errm.. sikit lagi nak sampai Kelok Ampek Ampek.. :D
    Banyak lagi tempat menarik perlu di lawati di Bukit Tinggi nie.. nanti lain kali Pak Ngah datang lagi yerr...
    Gambar Jam Gadang tak der?

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang nak pergi lagi .. gambar jam gadang tu rasanya dah masuk dalam entri dan fesbuk sebelumnya.

      Delete

  10. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete
  11. ASSALAMUAAIKUM..boleh tak bagi no cntact transport kat sana?tq :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ini nombornya cikgu ..

      +6285274871155 - Ferry.

      Delete
  12. Pakngah, masa di sana menginap di hotel mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat Padang, Pakngah duduk Bunda Hotel. Alamak dah lupa pulak nama hotel kat Bukit Tinggi tapi hotelnya sebelah Bunda Hotel Bukit Tinggi.

      Delete
  13. Catatan yang menarik Pak Ngah!!!
    Saya juga ada membuat pakej percutian menarik ke Bukititnggi Padang.Kalau nak sewa kereta dan supir pun bisa diuruskan disana.
    Dengan kos yang sangat murah dan memuaskan,Insyaallah...
    Boleh lihat di blog saya: http://freelancetour.blogspot.com
    Terimakasih Pak Ngah...

    ReplyDelete
  14. lawatla entry saya aisyahpadang.blogspot

    ReplyDelete
  15. memang best ke bukit tinggi..catatan pejalanan saya aisyahpadang.blogspot.com

    ReplyDelete
  16. Assalam. Pak Ngah.. booking hotel thru travel agent atau sendiri? saya bercadang nak booking hotel sendiri..n cuma nak sewa transport sahaja..apa pendapat Pak Ngah.. Ini 1st time travel sdri.. tp dah ada buat survey di blog2.. sya pergi berenam.. 3 dewasa..1 anak sek men, 1 sek ren, n 1 tadika.. Tqvm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaikumsalam. Saya dulu booking thru travel agent. Kalau booking sendiri lagi bagus sebab kita boleh pilih hotel yang sesuai dgn kehendak kita. Misalnya nak hotel dekat tempat makan ke, shopping je, masjid ke .. terserah. Kalau agen yang book kan, ikut suka dialah. Transport tu eloklah disewa sebab kita tak tahu jalan di sana. Lagipun kalau kita bawa sendiri, kita tak bebas nak pandang kiri kanan di samping kita pun tak tahu jalan dan keadaan jalan dan pemanduan di sana.
      Semoga dapat membantu membuat keputusan.

      Delete
  17. jom melancong ke Medan, Indonesia... whatsapp saya 0175367426

    ReplyDelete
  18. salam...murah pakej tu rm350 sekepala....ada number x?boleh bg sini number travel tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tersangat murah ..macam tak percaya .. saya tak ada contact nombor mereka. buat masa ni saya cuma jadi friend fesbuk kepada pemandu kami dulu. Namanya Zulham Mumtaza. Mungkin sdr boleh friend dengan dia utk dapatkan maklumat darinya.

      Delete
  19. 7LINES HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Bagi tuan puan yang hendak bercuti kat padang dengan harga murah boleh contact

    Contact person : Firmansyah
    Mobile : +6282390797959 ( WhatsApp )
    E-Mail : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com

    ReplyDelete
  20. Betul tu... murah sgt pakej rm350 sekepala. Berapa org dlm rombongan tuan? Atau adakah tuan bayar semuanya separately... maksudnya makan lain, hotel lain, dan transport lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kami tak bayar asing-asing. Itu pun kita bayar pada masa nak balik kat hotel. Kami 7 orang sahaja...

      Delete
  21. saya ingin tahu ada x industri besi di sana yg membuat mata pisau atau golok.saya cuba membuat koleksi senjata sebagai perhiasan.dan saya adalah tukang kayu yg lebih kepada kraftangan

    ReplyDelete
  22. Memang murah... kongsilah dgn kami nama n agency yg tuan gunakan tu.... saya pun nak g jun nanti... nasihat tuan sangat membantu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Shairul. Saya tidak ada maklumat agensi itu sebab orang lain yang uruskan. Saya ikut sahaja. Cuma sekarang ini saya masih berhubung dengan pemandu kami dahulu melalui fesbuknya. Namanya Zulham Mumtaza. Cuba pm dia .. rasanya dia tak keberatan untuk membantu.

      Delete
  23. Assalamualaikum...
    Salam dari MINANG KABAU..yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG..Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI.bergerak di bidang pelancongan sebagai pemandu wisata dan driver...Salam nak tumpang iklan kat blog ini..Bila ada tuan dan puan yang nak rancang melawat ke bukittinggi padang..Tapi belum ada contact untuk uruskan lawatan nya..Jangan risau hati...Saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan tuan dan puan..Untuk info lebih detail nya sila contact saya di talian...
    Call/sms/whatsapp.
    +6285374176166

    Terimakasih


    Wassalam

    ReplyDelete
  24. Assalamualaikum.
    Salam dari MINANG KABAU.Yang biasa disebut dengan nama BUKITTINGGI PADANG.Salam juga dari saya ARMAN BUKITTINGGI.bergerak di bidang pelancongan sebagai pemandu wisata dan driver.Saya saudara dari zulham mumtaza yang di sebut di blog ini..Saya nak tumpang iklan kat blog ini.Bila ada tuan dan puan yang merancang untuk melawat ke bukittinggi.Tapi tak ada contact untuk uruskan lawatan nya.Jangan risau..Saya boleh bantu untuk mempermudah urusan lawatan tuan dan.Untuk dapat kan info nya.Sila contact saya di talian...
    Call/sms/whatsapp.
    +6285374176166.
    E-mail.armanpribadi@gmail.com


    Terimakasih


    Wassalam...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaikumsalam. Terima kasih Arman. Saya akan simpan maklumat ini. Dulu saya pergi ke sana, semuanya di aturkan oleh Ferry dan Zulham. Sangat memuaskan hati.

      Delete
  25. Assalamualaikum kepada semua Percutian ke Bukittinggi Padang Saya Mukhlis Tourist Guide Kat Bukittinggi Padang,
    Bukittinggi Merupakan Destinasi Percutian Yang menarik untuk dikunjungi selain View yg cantik, makan sedap dan tempat Shopping Embroidery banyak pilihan dan penduduknya Muslim senang untuk cari makan
    Saya Mukhlis Driver cum Guide kat Bukittinggi bagi Tuan, Puan, abg,Akk yg nak datang Bukittinggi tapi belum ade contact untuk uruskan kat Bukittinggi insyallah saya boleh bantu uruskan sebaik mungkin sesuai dgn apa yg di minta. Dan bagi yang nak sewa Transportasi Kereta Innova, Van Pregio,Bas ,Bukittinggi bandar kecil sejuk makan sedap, tempat Shopping kain sulam banyak dari yg murah, menengah, Quality dan bagus buat bisness jual balik maupun nak pakai sendiri. Sila datang Bukittinggi nanti saya akan bw kat home industry kain sulam baik yg nak beli sehelai atau pun borong. Saya utamakan Quality bukan Quantity sila call Whatsapp +628197513210 or +6281268422608 untuk buat tempahan
    Dan saya Mukhlis Budget Tours Bukittinggi Padang Tidak mengatas namakan Travel Agent Manapun untuk Promote saya punya khidmad, 
    Dan saya ucapkan banyak terima kasih pada Blog ini atas share Percutian dengan adanya blog ni boleh berbagi Informasi dan khidmat

    Wassalam 
    Mukhlis Budget Tours Bukittinggi Padang

    ReplyDelete
  26. salam tuan dan puan
    kami mohon izin promotion di blog ni
    kami salah satu agency pelancongan yang ada di bukittinggi,padang west sumatera indonesia.
    yang sudah memiliki legalitas yang sah yaitu Pt.RISFY HIDAYAH WISATA.
    bagi yang nak bercuti kat padang ,medan dll.boleh kami bantu uruskan.
    dengan harga yang berpatutan.
    untuk detail
    sila hubungi kami di talian phone /whatsapp: +6282169960060 ( edward ardy)
    atau tengok blog kami www.risfyhidayahgroup.blogspot.com
    terima kasih sebelumnya

    wassalam

    (edward ardy)

    ReplyDelete
  27. salam kenal dari bukittinggi - padang
    bagi yang nak melawat kat bukittinggi - padang, nak dapat kan harga termurah, dengan layanan yang Insya Allah baik, tanpa ada additional cost, mengutamakan kepuasaan tetamu. yang nak bertanya, sila hubungi saya di : +62 813634 08670 ( whatsapp ), +62 823 82094294, fb / email : rooni_h80@yahoo.co.id, kami melayani sewa transportation ( avanza, innova, minibus 10 - 13 seat, microbus 25 seats ), Hotel kami memberikan harga murah je, sesuai dengan keinginan tetamu semua. Homestay rm 40/night/pax. so, bagi yang melawat kat sini, jangan ragu untuk bertanya pada kami.

    ReplyDelete
  28. Assalamualaikum....
    Salam dari BUKITTINGGI PADANG...
    Salam juga dari saya ARMAN..
    Saya nak tumpang promotion..Bila ada Tuan dan Paun yang nak buat rancangan untuk melawat ke BUKITTINGGI PADANG.Tapi masih tercari cari contact untuk uruskan lawatan nya...Jangan risau...Saya boleh bantu uruskan lawatannya.Saya juga melayani jasa transport...Untuk info detail nya..sila contact saya ditalian.....
    Call/sms/what sapp....+6285374176166
    E_mail.armanpribadi123@gmail.com
    facebook... komen_ajo...


    Terimakasih


    Wassalam.....

    ReplyDelete
  29. salam tuan dan puan
    kami mohon izin promotion di blog ni
    kami salah satu agency pelancongan yang ada di bukittinggi,padang west sumatera indonesia.
    yang sudah memiliki legalitas yang sah yaitu Pt.RISFY HIDAYAH WISATA.
    bagi yang nak bercuti kat padang ,medan dll.boleh kami bantu uruskan.
    dengan harga yang berpatutan.
    untuk detail
    sila hubungi kami di talian phone /whatsapp: +6282169960060 ( edward ardy)
    atau tengok blog kami www.risfyhidayahgroup.blogspot.com
    terima kasih sebelumnya

    wassalam

    (edward ardy)

    ReplyDelete
  30. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE:/WHATSAPP +6285364057063
    EMAIL: alkychaniago@gmail.com/ alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  31. maaf tuan / puan saya nk share sikit di blog ini.
    saya agency pelancongan di bandung, kalau ada yang berminat bercuti di bandung
    bisa contac saya.
    saya menyediakan sewa kreta untuk city tour bandung.
    ada pakej hotel dan transpot dengan harga yang berpatutan.


    wahtsap +6287821719271
    facebook brek.yahya19@gmail.com


    terimakasih

    ReplyDelete
  32. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    Wassalam

    ReplyDelete
  33. Salam
    Melawat ke Medan dan tasik toba , sila dicuba layanan dari TIARA TOURS
    Harga pakej sangat murah dengan layanan prima

    Sila contact wa : +62 853 5898 2828 atau hantar email tiaratoursindonesia@gmail.com

    ReplyDelete
  34. Melawat ke Medan dan Tasik Toba , sila booking di official agency. Booking in illegal there is a punishment USD 100 in Airport.
    Boleh dicuba layanan dari TIARA TOURS, harga sangat murah dan services best. Kami sangat berpengalaman mengurus lawatan lawatan ke Medan, Jakarta, Bandung, Bali dan tempat – tempat menarik lain di Indonesia. Sila contact celular / wa + 62 853 5898 2828 atau hantar email ke : tiaratoursindonesia@gmail.com
    Sila click http//www.tiaraasia.com

    TIARA TOURS
    Jalan Panglima Denai No. 76
    Medan. North Sumatera.Indonesia
    Tel : + 62 61 - 7 333 845
    Fax : + 6261 - 7 333 845
    Call Center : +62 81 383 53 50 91
    Mobile / WA : +62 853 5898 2828
    EMAIL : rajaparhobas@yahoo.com
    EMAIL : tiaratoursindonesia@gmail.com
    EMAIL : infotiaratours@gmail.com
    EMAIL : tiaratours888@gmail.com
    SKYPE : VICTOR12126
    Facebook : TIARATOURS
    Website : www.tiaraasia.com

    ReplyDelete
  35. Saya bercadang ke sana hujung tahun ini unt melakukan aktiviti outdoor di sana. Maka untuk menjimatkan masa saya tidak dapat unt mengunjungi semua kedai2 sulaman yg bnyk. Jika Pak Ngah ke sana dan bawa Mak Ngahnya shopping, apakah satu kedai sulam yg Pak Ngah pasti akan bawa Mak Ngah yg kainnya cantik, berkualiti dan berharga mampu milik?

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah nak cakap sebab lebih kurang je semuanya .. lebih elok ditanyakan kpd guide kerana mereka lebih arif lagi.

      Delete
  36. Assalamualaikum
    Bagi tuan/puan yang nak bercadang melancong kat padang/bukittinggi dan sekitarnya kami dari 7lines holiday siap untuk membantu perjalan tuan/puan selama kat sini, insyaallah kami akan berikan service yang terbaik, bagi tuan/puan yang berminat boleh contact kami

    Phone number/what's app : 082390797959
    Email : firman_7linesholiday@yahoo.com
    7lines.holiday@gmail.com
    Blog : 7linesholiday.blogspot.com

    ReplyDelete
  37. SEWA KERETA MURAH BANDUNG

    JOM JOM BAGI MURAH

    Assalamualaikum Tuan/ Puan

    Mohon maaf jika mengganggu Blog Anda

    Perkenalkan kami dari ADELTRANS 81 Bandung Tour & Transport.
    Sebuah Compeny Sewa Kereta Murah Bandung yang memberikan perkhidmatan tour di beberapa daerah favorit untuk dilawati.
    Insya Allah, driver & tour guide kami yang profesional santun, peramah akan selalu bawa anda ke semua tempat favorit kawasan Bandung, Bogor dan Jakarta dengan selamat.

    Joom tempah Sewa Kerata Murah ADELTRANS 81 Bandung :

    Rate per Kereta per Day :
    # Suzuki APV /Toyota Avanza/Daihatsu Luxio (6 seat)
    Rate: IDR 350.000

    # Toyota Innova (7 seat) / KIA Pregio (8 seat)
    Rate: IDR 500.000

    # Coaster Isuzu Elf Short (11 seat)
    Rate: IDR 625.000

    # Coaster Isuzu Elf Long (17 & 19 seat)
    Rate: IDR 800.000

    # Toyota Hiace commuter (12 seat)
    Rate: IDR 825.000

    HARGA SUDAH TERMASUK:
    @ kereta
    @ Petrol
    @ Parking
    @ Driver
    @ FREE DRINK DALAM KERETA

    #UNTUK PICK UP JAKARTA HARGA BEZA#
    SILA CALL COMPENY ADELTRANS 81:
    Call :+6281572435003
    WA :+6281910422636
    WA :+6281809692300
    Email :ADELTRANS 81@GMAIL.COM

    Semoga Info Sewa Kereta Murah ADELTRANS 81 Dapat bermanfaat bagi Tuan/Puan yang ingin bercadang cuti di Bandung OR Jakarta
    #JOMMELAWATBANDUNG
    #JOMSHOPINGBANDUNG
    #JOMSHOPINGBANDUNG

    Terima Kasih

    ReplyDelete
  38. KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Apa bila Tuan/Puan ingin melawat bersama family atau rakan-rakan kat Padang - Bukittinggi dan memerlukan kenderaan jangan risau hati, KITA HOLIDAYS INDONESIA menyediakan PAKET TOUR dan PENGKHIDMATAN KENDERAAN dengan harga yang sangat berpatutan, dan dengan driver yang mesra, educated, baik hati,sopan dan sudah lama berpengalaman dalam memberikan pelayanan pada pelancong dari Malaysia. Menjadikan lawatan Tuan/Puan sangat berbaloi dan bermakna.

    Contact person :
    RIKO ADRYANSYAH

    Mobile : +62 813 6565 4104 ( WhatsApp )
    E_mail : riko_kitaholidays@yahoo.com
    http://kitaholidays.blogspot.co.id/
    https://www.facebook.com/riko.kitaholidays

    Wassalam

    ReplyDelete
  39. 4D3N MEDAN LAKE TOBA TOUR
    (1Nite Parapat, 1 Nite Berastagi, 1 Nite Medan
    --------------------------------------------------------------------
    DAY 01 : ARRIVAL MEDAN – TEBING TINGGI – PARAPAT (L,D)
    Arrival at Kuala Namu International Airport. After customs clearance, meet our representative and Tour Guide who will take you to start the tours by using tourist Coach or Van. Transfer to the local restaurant for lunch. Then, depart to Parapat-drive along the road which offers the endless view of Rubber and Oil Palms Plantations through the journey. Stop should be made at Pematang Siantar for shopping of local product such as Kacang Tumbuk “Ting Ting, Teng Teng”, Other snacks Etc. Arrived in Parapat then check in to hotel for overnight stay, the rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 02 : PARAPAT – SAMOSIR ISLAND – BERASTAGI (B,L,D)
    After breakfast at hotel, ready for Samosir island excursion by Boat to visits
    Tomok village, to see the Tombs of The King Ompu Sidabutar & Shopping place. Ambarita village, to see the Traditional Batak village with ancient megalithic Furnitures. Return to Parapat for lunch at local restaurant. Afterwards proceed to Berastagi–a mountains resort with it’s refreshing weather and magnificent mountains scenery which has an abundance of Flowers, Vegetables and Fruits. En-route stops at Panorama Simarjarunjung hill (Sanitary stop),Sipiso-Piso waterfall. Arrived in Brastagi then to visit the Central Fruits Market (Shopping Place). Afternoon check in to hotel. The rest of the day is free on your own leisure. Dinner served at the hotel or local restaurant.

    DAY 03 : BERASTAGI – MEDAN (B,L,D)
    After breakfast, proceed on two hours down the hill to Medan. Visit Lumbini Park. Arrival in Medan then city sight seeing to visit a several points of interest such as the Maimoon Palace, Al-Matshun Grand mosque. After lunch at the local restaurant, and then proceed to the shopping areas as follow Danar Hadi Batik emperium and others whole Batik sellers in Medan, including to Pasar Ikan market and Malls. Afternoon check in to hotel for overnight stay. Dinner served at the local restaurant.

    DAY 04 : HOTEL – AIRPORT (B)
    After breakfast, free program before transfer to the airport for your flight home..END OF SERVICE





    Thanks /Regards

    HAMZAH SARAGIH Tour Guide Medan Sumatra Utara - IndonesiaTelp // WhatsApp : +62 821 602 111 06 Email : hamzahsaragih@ymail.comWeb : http://hamzahsaragih.blogspot.comFacebook : Hamzah Saragih Ym : Hamzah SaragihBB : 512113B1

    ReplyDelete
  40. Assalamualaikum
    Bagi tuan/puan yang nak bercadang melancong kat padang/bukittinggi dan sekitarnya kami dari 7lines holiday siap untuk membantu perjalan tuan/puan selama kat sini, insyaallah kami akan berikan service yang terbaik, bagi tuan/puan yang berminat boleh contact kami

    Phone number/what's app : 082390797959
    Email : firman_7linesholiday@yahoo.com
    7lines.holiday@gmail.com
    Blog : 7linesholiday.blogspot.com

    ReplyDelete
  41. assalamualaikum,,,,
    salam sejahtera buat semua yang membaca blog ini
    kami syarikat mempunyai legalitas di indonesia, Nak tumpang promotion sikit
    bagi tuan puan yang nak melancong kat bukittinggi/ Padang,Kami 7LINES HOLIDAY tour & travel siap melayani anda kami sediakan : transport, hotel, and pakej tour
    contact person : firman
    Whats app : +62 82390 797959
    email : firman_7linesholiday@yahoo.com / 7lines.holiday@gmail.com
    blogger : 7linesholiday.blogspot.com
    insyaallah tuan & puan boleh puas dengan service kami

    ReplyDelete
  42. Salam pada admin
    Kami dari PT. MENARA HOLIDAY memawarkan pakej Percutian bukittinggi - padang. Banyak tempat" indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami
    Whatsapp : +6281372282345
    Email : menaraholiday88@gmail.com

    Insyaallah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi....
    Jom datang Bukittinggi-Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. MENARA HOLIDAY

    ReplyDelete
  43. assalam, kami ada menyediakan ground pakej ke Padang-Bukit Tinggi dengan harga yg sangat berpatutan!bermula RM450, siap makan, hotel, entrance fee, transport, driver, tinggal bawa duit shopping je tau ^_^
    .
    whatsapp +6012-6047593
    ig @percutianbajet

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum...

    mohon maaf pada tuan/puan untuk boleh iklan dikit di sini. Semoga kebaikan hati puan dan puan untuk memberi izin iklan ini,menjadi amal ibadah allah swt hendak nya amin....

    Salam dari saya AlKY Padang-Bukittinggi.

    Kalau tuan dan puan nak melawat bukittinggi dan padang jangan risau hati sila hubunggi di no. +6285364057063. Kami juga menyediakan segala jenis transportasi...

    kami arrange secara profesional dan rasa dan dengan penuh rasa kekeluargaan juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali. seperti ke Padang-Bukittinggi.

    CONTACT PERSON: ALKY
    MOBILE: +6285364057063
    EMAIL: http://alkychaniago@gmail.com/
    alkychan@ymail.com

    ReplyDelete
  45. Salam ...
    pakej perkhidmatan 4d3n Bandar Bandung (Hotel & pengangkutan) ... Murah Sampai pengsan ....

    Butiran Perjalanan

    Hari 1
    > Airport bandung
    > Pasar Baru Membeli belah
    > Studio Trans
    > TokoTiga (Branded Jeans)
    > Factory outlet
    > Makan malam

    Hari 2
    > Gunung Tangkuban Perahu
    > Grafika Cikole
    > Petik Strawberry
    >Luwak caffe
    > Naik kuda deranch
    > Floating market
    > Farhm House
    > Dusun Bambu{Cadangan}
    > Daun Kampung {Cadangan}
    > Rumah mode
    > Cihampelas Jeans Pusat
    > Paris van java
    > Makan malam

    Hari 3
    > Kawah putih
    > Valley Hot Spring
    > Kulit Cibaduyut kawasan jalan
    > Afrika Asia
    > Tebing keraton (Cadangan)
    > Kartika sari
    > Makan malam

    Hari 4
    > Keluar Hotel bandung
    > Airport Bandung

    syarat dan Syarat

    * Jumlah harga Seorang Adalah
    Rm 395/orang jika 2 orang
    Rm 330/orang jika 3 orang
    Rm 285/orang jika 4 orang
    Rm 250/orang jika 5 orang
    Rm 235/orang jika 6 orang

    -1 Bilik muat 2 orang tidak di join sehingga Selesa Sangat, semasa 4hari 3malam.
    -Termasuk sarapan pagi bufet.

    Hotel Bandar bandung Adalah

    #Hotel Setara 3 Star #

    -Citra Dream


    > Tidak termasuk makan tengah hari dan makan malam

    > Tidak termasuk kos tiket lawatan per kereta atau perorang di Tempat lawatan dengan itenary.

    Sila Tuan / Puan memutuskan Tempat lawatan boleh Ikut tentatif Program yang Sudah di sediakan ATAU Ikut rancangan Sendiri.

    Untuk Perkhidmatan Kami Janji akan berikan PERKHIDMATAN yang tiptop,Baik,Ramah & bahasa berbudi.

    Syarikat Kami 100% pemandunya muslim Dan tidak payah Risau Mencari Tempat Makan Yang sedap Dan pastinya halal.

    Joom Tempah Sekarang dan dapatkan harga istimewa Dari Syarikat Kami.
    InsyaAlloh amanah dan barokah.

    Call / WhatsApp :
    +628 12 2121 567


    mytripbandoeng@gmail.com
    mytripbandoeng@yahoo.com

    www.sewakeretamurahbandung.com

    FB: MyTrip Bandoeng

    Semoga maklumat Yang Saya berikan memudahkan urusan anda untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.
    Wassalam ... wr..wb.

    ReplyDelete
  46. Salam pada Admin

    Mohon maaf saya iklan sikit di blog ini. Kami dari PT. MENARA HOLIDAY menawarkan pakej Percutian Bukittinggi – Padang. Banyak tempat-tempat indah yang dapat kita lawati. Sekiranya tuan dan puan ada rancangan untuk datang kesini, sila coba perkhidmatan dari kami, karna dalam perjalanan tuan dan puan kami siapkan juga insurance untuk memberi kenyamanan dalam perjalanan tuan dan puan. Untuk info tempat-tempat lawatan dan haraga pakej sila contack kami
    Whatsapp : +6285658236999
    Email : menaraholiday88@gmail.com
    Facebook : https://www.facebook.com/menara.holiday.9 ( Menara Holiday )

    Insya allah kami akan memberikan pelayanan yang memuaskan dengan harga yang berbaloi.
    Jom datang Bukittinggi – Padang

    Trims
    Wassalam

    PT. Menara Holiday

    ReplyDelete
  47. Assalamualaikum,, Salam sejahtera buat semua pengunjung blog ini. Kami dari 7lines Holiday bukittinggi seperti siap membantu perjalanan tuan / puan yang hendak melawat ke padang/bukittinggi tanah minangkabau di tahun 2016 ini,,,, kami menyediakan Sewa kereta, Voucher Hotel, dan Pakej Tour, jika tuan / puan membutuhkan informasi silahkan hubungi kami Contact Person : Firmansyah Email : firman_7linesholiday@yahoo.com
    Ofice : +62 752 32371
    Mobile / whats app +62 823 90 797 959
    Insyaallah tuan / puan akan senang dengan layanan kami
    Sila kunjungi website kami
    www.7linesholiday.com
    7linesholiday.blogspot.com

    ReplyDelete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.