Wednesday, June 30, 2010

KENAPALAH BUAH NI MAHAL SANGAT ?




Mari kita lihat buah apa yang ada di jual kat pasar raksaksa (Giant) Senawang dan kita kira berapa harganya sebiji. Sila keluarkan kalkulator.

1. Limau. Dari USA. Satu bungkus RM4.99. Ada 10 biji. Harga sebiji adalah 49.9 sen sahaja.

2. Epal. Dari Afrika Selatan. Satu bungkus RM6.99. Ada 8 biji. Harga sebiji 87 sen sahaja.

3. Pear. Dari Afrika Selatan lagi. Satu bungkus RM 6.99.  Katalah ada 7 biji. Harga sebiji baru 99 sen sahaja !


Tetapi kenapakah buah seperti gambar bawah ini yang berbuah sepanjang tahun,

yang datang dari Kampung Panchor, Seremban, yang di bawa dengan motorsikal kapcai (bukannya naik kapalterbang atau kapal laut)

berharga RM 1 sebiji di pasar Ampangan, Negeri Sembilan ???



Bacang. Sedap di masak dengan telur itik atau ikan sungai.
Kalau pandai masaklah !





p/s: ingat nak buka ladang bacanglah ... siapa nak jadi rakan kongsi gelap ?

74 comments:

  1. salam akhi Hamzah ...

    buah tu mahal sebab baunya yg menusuk qalbu kot....

    ReplyDelete
  2. UMMI HUMAIRA

    SALAM KEMBALI. BAUNYA TAKLAH SEHEBAT MANAPUN. BAU-BAU BACANG JER !

    ReplyDelete
  3. Salam Kanda AL..

    dalamnya belum pasti ada ulat ke tak, kan?? Buat sambal belacan sedap juga tu.. :)

    ReplyDelete
  4. KAKCIKSEROJA

    SALAM KEMBALI. SAYA BELUM JUMPA LAGI ULAT DALAM BUAH YANG MUDA.

    NANTI NAK SURUH MAKNGAHNYA BUAT SAMBAL BELACAN BACANG LEPAS NI !

    TAPI TULAH BUAHNYA MAHAL SANGAT.

    ReplyDelete
  5. MEOWWWWW

    AGREED .. RELATIVELY EXPENSIVE !

    ReplyDelete
  6. sobab buah tu kekadang ado musim,kekadang tidak

    masak dengan telur itik..perrggghh
    buek sambal belacan pun sodap..
    kecur mulut dah ni... ; )

    ReplyDelete
  7. SAYANGSAYANGIBU

    BUAH ITU ADA MUSIM KO ? SAYA SILAPLAH KALAU GITU. SAYA GAGAL GEOGRAFI MASA SEKOLAH DULU.

    SEDAP KAN GULAI DENGAN TELUR ITIK !

    ReplyDelete
  8. salam..
    susah nak jadi kut?
    buahnya..lagi pun ramai
    tak suka tanam..buahnya
    senang busuk di pokok..
    wallahualam...

    ReplyDelete
  9. ZULKBO

    SALAM KEMBALI. TAK APA SAYA TRY TEST TANAM DULU 2-3 POKOK. TENGOK MACAM MANA !

    ReplyDelete
  10. Sedapnya bacang.. bau pun sodap. Ye Pakngah, buat sambal sedap nih.. isk.. teringat kat mak..

    ReplyDelete
  11. EKIN

    EKIN PUN SUKA JUGA YA. INGATKAN SUKA MAKAN BURGER DAN PIZZA JER. EKIN PANDAI MASAK LOMAK CILI API TAK ? PAKNGAH TANYA TU SEBAB EKIN TETIBA JER TERINGAT KAT MAK, KENAPA ? HEHE

    ReplyDelete
  12. Mahal mungkin sebab "eksotik"! Maklumlah nak mengambilnya kena ada skill juga. Getahnya kalau kena kulit boleh buat gatal-gatal :D

    ReplyDelete
  13. ANIF

    BETULLAH TU .. TAPI TAKKAN LEBIH MAHAL DARI BUAH EPAL ATAU PEAR DARI AFRIKA SELATAN YANG BERIBU-RIBU BATU JAUHNYA.

    ReplyDelete
  14. cerita buah bacang ni memang buat IE gelak sendiri..

    masa memula duk kat NS dulu pelik masa pegi kat pasar besar Sban kenapa la melambak-lamba dia orang jual putik bacang ....nak makan macam ne?

    ooo...tu sebab mahal sampai melepasi 1.00 sebiji sb spesies Lavendari ni abis buah bacang tak kira tua muda ,anak dara sunti tak cukup umur pun abis disapunya..tu sebab harganya naik melambung !!

    p/s: skrg dah tak pegi pasar lagi

    ReplyDelete
  15. Salam tuan ,

    Buah Bacang - sedap dibuat sambal belacan !

    ReplyDelete
  16. dah sampai key-ell leh jadi 5 biji 10 hinggit kot..

    ReplyDelete
  17. masak lemak telur itik plus buah bacang..mmg peberet org nogori betul...

    ReplyDelete
  18. Salam..

    Moga Tuan Haji sihat..

    Agaknya kos menanam dan menjaganya tinggi kot..

    ReplyDelete
  19. IKAN EMAS

    MANA ADA ORANG JUAL PUTIK BACANG !

    BUAH BACANG UNTUK DI BUAT GULAI NI TAK BOLEH TUA SANGAT SEBAB DAH BERTEMPULUR DAN TAK BOLEH MUDA SANGAT. NAK ADA KEMAHIRAN JUGA MEMILIHNYA.

    ReplyDelete
  20. LINDA

    SALAM KEMBALI. BELUM TRY LAGI. NANTI NAK CUBA ! KENA TARUK BELACAN KE ?

    ReplyDelete
  21. DYNA

    YA .. BUAT CEKODOK PUN CEDAP !

    ReplyDelete
  22. JEJARI HALUS

    ORANG KL MAKAN JUGA KE ? INGAT KAN ORANG SEREMBAN JER YANG MAKAN !

    ReplyDelete
  23. SAHROMNASRUDIN

    ISTERI SAYA ORANG PERLIS PUN DAH MINAT SAMA. IA DAH JADI MAKANAN UNIVERSAL.

    ReplyDelete
  24. ABD RAZAK

    SALAM. ALHAMDULILLAH SIHAT. KALAU DI BUAT ESTET HARGA MENANAM DAN MENJAGANYA PER BATANG MURAH SIKIT !

    ReplyDelete
  25. huuu terliur bila sebut buat sambal blacan... barang kita semuanya mahallll anggur, mangga dari perlis tu dan epal dari sarawak pon mahal jugak gamaknya

    ReplyDelete
  26. CEMOMOI

    AWAK BOLEHLAH TANYA MENTERI YANG DARI BERA TU !

    ReplyDelete
  27. Salam Tuan Hamzah,

    Bacang kalau dibuat sambal belacan memang sedap. itu je lah yg saya pandai buat pun

    ReplyDelete
  28. salam tn haji..
    bacang tu mahal sobab leh masak ngan ikan sembilang salai, daging salai, telor itik....dan macam2 lae lah
    janji masak lomak cili api, kasi podeh sikit..
    tu yg mahal tu, epal ngan pear tu makan camtu yo..
    kek giant Rm1.00 tapi pasar tani Pilah ni ado yang cocah RM2.50 sebiji..camno tu, boli yo sobab goma..

    ReplyDelete
  29. tu buah.

    bawang putih 7 hingget sekilo ape kes ?

    ReplyDelete
  30. AIDAH

    KALAU GORENG DENGAN TEPUNG KENTUCKY LAGI SEDAP. TAK ADALAH ... SAYA TIPU. DAH AWAK MENGAKU TAHU BUAT SAMBAL BELACAN JER !

    ReplyDelete
  31. IBUINTAN

    SALAM KEMBALI. MAK DATUK SAMPAI RM2.50 SEBIJI. NAMPAKNYA KENA CARI BESAN YANG ADA DUSUN BACANG NI !

    ReplyDelete
  32. MISS LOLLY

    BAWANG PUTIH MAHAL SEBAB DIA PUTIH KOT !

    ReplyDelete
  33. terbaca kat paper buah2 nak naik 50%..hmmm xleh makan buah la..

    ReplyDelete
  34. salam,

    bacang ni rasanya best bau pun menyengat.. kat kampung ada sepokok.. terasa nak balik kampung pula ni hehe..

    ReplyDelete
  35. mmg sodap kalo buat sambal colek2..

    ReplyDelete
  36. dah lama tak jumpa buah nie....

    zaman kanak2 dulu banyak la....

    agaknya sebab tu kot rege dia mahal uncle....

    permintaan melebihi penawaran (teori ekonomi)...

    sesuai sangat la kalau uncle nak bukak ladang bacang besor2...

    ReplyDelete
  37. PENJEJAK MAYA

    SEBELUM BALIK KAMPUNG TELEFON DULU. MANALAH TAHU ORANG KAMPUNG DAH TEBANG PULAK !

    ReplyDelete
  38. HAMIZAH

    NAK NAIK LAGI ? ADA TAK BUAH2AN YANG BOLEH TANAM DALAM PASU BUNGA KAT RUMAH ? KALAU ADA MARI KITA TANAM KAT RUMAH MASING2.

    ReplyDelete
  39. MAIYAH

    JANGAN SUKA COLEK-COLEK. NANTI KENA TANGKAP POLIS !

    ReplyDelete
  40. AIN

    UNCLE INGAT SERINGGIT TU DAH MAHAL SANGAT. RUPANYA IKUT KOMEN IBUINTAN DI ATAS ADA YANG SAMPAI RM2.50 SEBIJI. KALAU BEGITU KULIT DIA PUN KITA KENA MAKAN SEKALI !

    ReplyDelete
  41. salam ayahanda..
    mahal tu...
    tapi skang memang semuanya menjadi harga kan...dolu2..amik je kalau nak...

    ReplyDelete
  42. salam
    tguk saja buah bachang air liur dah kecor...buat sambal bachang sedapnya..
    mahal sebab keenakkannya tk setanding buah import...

    ReplyDelete
  43. Buah Macang buat sambal cili api sedap dimakan bersama nasik panas berlauk kan ikal keli bakar..

    ReplyDelete
  44. sbb buah ni special sikit...
    beli satu dapatr dua ATAU lebih..mana nak cari...
    ulat kan dalam tu penambah khasiat tau..
    tak caya..?
    cubalah...

    ReplyDelete
  45. wau..bacang..buek lawa pun sodap..lama dah tak jumpa ni..tu sebab mahal kot..

    ReplyDelete
  46. Salam.
    Kadang-kadang kita susah nak faham benda-benda yg berlaku di sekeliling kita. Adakah ini bererti produk tempatan lebih berkualiti drpd barang impot? Mahal kerana lebih baik tak apa lah! Tapi bimbang pulak nanti tak ramai yg nak beli ! Bayangkan mangga lebih mahal drpd epel !!

    ReplyDelete
  47. mahal sebab ada bau bau bacang dgn orang bsar kut..

    ReplyDelete
  48. buah tu mhal sbb khas utk org ngidam kot..ehekssss

    ReplyDelete
  49. makngah buat gulai itik campor bacang,
    sambal bacang ada sekali,
    makngah memang kacang,
    ayong bungkus bawak pulang...


    hahahah..

    ReplyDelete
  50. wah buah nie memang sedap mahal pun mahal la mesti nak juga

    ReplyDelete
  51. CHEQNA

    MAKNANYA ZAMAN SEKARNG KALAU KITA ADA BENDA2 MACAM TU MEMANG SENANG NAK BUAT DUIT. MASALAHNYA KALAU KITA HANYA JADI PEMBELI YANG MAKAN GAJI !

    ReplyDelete
  52. salam ...

    buah tu pokoknya dah tak banyak kot pakcik............tapi buat sambal belacan memang sedap kan...

    ReplyDelete
  53. IDALARA

    BETUL JUGA KATA IDA TU. TAK KAN BUAH EPAL NAK BUAT SAMBAL BELACAN KAN. TAK SESUAI !

    ReplyDelete
  54. RELEVAN

    NASIB BAIK KAWAN BACA KOMEN AWAK LEPAS MAKAN MALAM. KALAU TIDAK MENGGELETAR BADAN ...

    ReplyDelete
  55. LANABULU

    AWAK DAH BIASA CUBA LAH AGAKNYA MAKAN ULAT DALAM BUAH. HUKUMNYA HALAL KE ?

    ReplyDelete
  56. KAK ERNA

    CUMA ORANG-ORANG LAMA JO YANG FAHAM MAKNA BUEK LAWA TU. SAYA PUN DAH LAMA TAK DENGAR APA LAGI NAK MAKAN.

    ReplyDelete
  57. LF

    SALAM KEMBALI.
    ITU LAH YANG MENIMBULKAN KETIDAKPERCAYAAN SAYA. MACAM TAK MASUK AKAL BUAH BACANG LEBIH MAHAL DARI BUAH PEAR.

    ReplyDelete
  58. NANI

    ORANG MENGIDAM SELALUNYA MAKAN KEDONDONG ATAU DAGING KANCIL BERANAK SULUNG.

    BUAH BACANG NI ORANG LELAKI PUN GEMAR.

    ReplyDelete
  59. AYONG

    MASUK BUKU 555. CUKUP BULAN KIRA !

    ReplyDelete
  60. ONE ZABA

    MANA ADA ORANG BESAR MAKAN BACANG ? BUAH BACANG NI MAKANAN GOLONGAN PROLETARIAT !

    ReplyDelete
  61. MAMAI

    BETUL KATA MAMAI. KALAU DAH SEDAP, MAHAL MACAM MANA PUN ORANG CARI DAN BELI JUGA.

    ReplyDelete
  62. ATIE

    RAMAI BETUL ORANG KATA BUAT SAMBAL BELACAN SEDAP. KALAU GITU BOLEH BUAT BISNES JUAL SAMBAL BELACAN BUAH BACANG DINGIN BEKU NIH!

    ReplyDelete
  63. Perhhhh buat sambal belacan... sampai malam tangan bau sambal tu pun takper.. makan mesti puas!

    ReplyDelete
  64. SITI BUM BUM

    MEMANG BETUL. KALAU BELI PROTON KAT ENGLAND LEBIH MURAH DARI DI MALAYSIA.

    ReplyDelete
  65. AZIEAZAH

    BASUHLAH TANGAN TU DENGAN CLOROX SEBELUM TIDUR ! HEHE

    ReplyDelete
  66. Berapa modal kalau nak jadi rakan kongsi gelap tu?

    ReplyDelete
  67. YB

    MODAL BOLEH BINCANG. BERGANTUNG KEPADA KELUASAN TANAH DAN JUMLAH POKOK YANG HENDAK DI TANAM.

    SETAKAT INI NAMA SYARIKAT TELAH SAYA FIKIRKAN - "BACANG MAJU SDN BHD"

    AMACAM ? JADI ?

    ReplyDelete
  68. ain tak setuju kalau kulit bacang tu kena makan sekali....

    tinggi kos nak buat botox nanti (penengan getah bacang cacat bibir mulut kita)....

    kita makan buah lain jer la uncle....

    ReplyDelete
  69. AIN

    YE KE ? OK, UNCLE TARIK BALIK SYOR TERSEBUT. TAPI BUAH LAIN TAK SAMA DENGAN BACANG. TAKKAN NAK GULAI TELOR ITIK DENGAN EPAL. TAK SESUAI !

    ReplyDelete
  70. saya pun takde jawapan untuk persoalan encik itu sebab suami saya turut menjualnya dengan harga macam tuh..hik3!!

    ReplyDelete
  71. Ha ni teringat masa saya pregnant dulu nak makan buah pauh muda beli kat pasar malam 3 biji kecik jer kot dekat rm5. hah??? sentap orang kempunan tau.

    ReplyDelete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.