Mari kita lihat buah apa yang ada di jual kat pasar raksaksa (Giant) Senawang dan kita kira berapa harganya sebiji. Sila keluarkan kalkulator.
1. Limau. Dari USA. Satu bungkus RM4.99. Ada 10 biji. Harga sebiji adalah 49.9 sen sahaja.
2. Epal. Dari Afrika Selatan. Satu bungkus RM6.99. Ada 8 biji. Harga sebiji 87 sen sahaja.
3. Pear. Dari Afrika Selatan lagi. Satu bungkus RM 6.99. Katalah ada 7 biji. Harga sebiji baru 99 sen sahaja !
Tetapi kenapakah buah seperti gambar bawah ini yang berbuah sepanjang tahun,
yang datang dari Kampung Panchor, Seremban, yang di bawa dengan motorsikal kapcai (bukannya naik kapalterbang atau kapal laut)
berharga RM 1 sebiji di pasar Ampangan, Negeri Sembilan ???
Bacang. Sedap di masak dengan telur itik atau ikan sungai.
Kalau pandai masaklah !
p/s: ingat nak buka ladang bacanglah ... siapa nak jadi rakan kongsi gelap ?
salam akhi Hamzah ...
ReplyDeletebuah tu mahal sebab baunya yg menusuk qalbu kot....
UMMI HUMAIRA
ReplyDeleteSALAM KEMBALI. BAUNYA TAKLAH SEHEBAT MANAPUN. BAU-BAU BACANG JER !
Salam Kanda AL..
ReplyDeletedalamnya belum pasti ada ulat ke tak, kan?? Buat sambal belacan sedap juga tu.. :)
KAKCIKSEROJA
ReplyDeleteSALAM KEMBALI. SAYA BELUM JUMPA LAGI ULAT DALAM BUAH YANG MUDA.
NANTI NAK SURUH MAKNGAHNYA BUAT SAMBAL BELACAN BACANG LEPAS NI !
TAPI TULAH BUAHNYA MAHAL SANGAT.
Meowwwww... really expensive!
ReplyDeleteMEOWWWWW
ReplyDeleteAGREED .. RELATIVELY EXPENSIVE !
sobab buah tu kekadang ado musim,kekadang tidak
ReplyDeletemasak dengan telur itik..perrggghh
buek sambal belacan pun sodap..
kecur mulut dah ni... ; )
SAYANGSAYANGIBU
ReplyDeleteBUAH ITU ADA MUSIM KO ? SAYA SILAPLAH KALAU GITU. SAYA GAGAL GEOGRAFI MASA SEKOLAH DULU.
SEDAP KAN GULAI DENGAN TELUR ITIK !
salam..
ReplyDeletesusah nak jadi kut?
buahnya..lagi pun ramai
tak suka tanam..buahnya
senang busuk di pokok..
wallahualam...
ZULKBO
ReplyDeleteSALAM KEMBALI. TAK APA SAYA TRY TEST TANAM DULU 2-3 POKOK. TENGOK MACAM MANA !
Sedapnya bacang.. bau pun sodap. Ye Pakngah, buat sambal sedap nih.. isk.. teringat kat mak..
ReplyDeleteEKIN
ReplyDeleteEKIN PUN SUKA JUGA YA. INGATKAN SUKA MAKAN BURGER DAN PIZZA JER. EKIN PANDAI MASAK LOMAK CILI API TAK ? PAKNGAH TANYA TU SEBAB EKIN TETIBA JER TERINGAT KAT MAK, KENAPA ? HEHE
Mahal mungkin sebab "eksotik"! Maklumlah nak mengambilnya kena ada skill juga. Getahnya kalau kena kulit boleh buat gatal-gatal :D
ReplyDeleteANIF
ReplyDeleteBETULLAH TU .. TAPI TAKKAN LEBIH MAHAL DARI BUAH EPAL ATAU PEAR DARI AFRIKA SELATAN YANG BERIBU-RIBU BATU JAUHNYA.
cerita buah bacang ni memang buat IE gelak sendiri..
ReplyDeletemasa memula duk kat NS dulu pelik masa pegi kat pasar besar Sban kenapa la melambak-lamba dia orang jual putik bacang ....nak makan macam ne?
ooo...tu sebab mahal sampai melepasi 1.00 sebiji sb spesies Lavendari ni abis buah bacang tak kira tua muda ,anak dara sunti tak cukup umur pun abis disapunya..tu sebab harganya naik melambung !!
p/s: skrg dah tak pegi pasar lagi
Salam tuan ,
ReplyDeleteBuah Bacang - sedap dibuat sambal belacan !
bacang~
ReplyDeletecedap nye~
dah sampai key-ell leh jadi 5 biji 10 hinggit kot..
ReplyDeletemasak lemak telur itik plus buah bacang..mmg peberet org nogori betul...
ReplyDeleteSalam..
ReplyDeleteMoga Tuan Haji sihat..
Agaknya kos menanam dan menjaganya tinggi kot..
IKAN EMAS
ReplyDeleteMANA ADA ORANG JUAL PUTIK BACANG !
BUAH BACANG UNTUK DI BUAT GULAI NI TAK BOLEH TUA SANGAT SEBAB DAH BERTEMPULUR DAN TAK BOLEH MUDA SANGAT. NAK ADA KEMAHIRAN JUGA MEMILIHNYA.
LINDA
ReplyDeleteSALAM KEMBALI. BELUM TRY LAGI. NANTI NAK CUBA ! KENA TARUK BELACAN KE ?
DYNA
ReplyDeleteYA .. BUAT CEKODOK PUN CEDAP !
JEJARI HALUS
ReplyDeleteORANG KL MAKAN JUGA KE ? INGAT KAN ORANG SEREMBAN JER YANG MAKAN !
SAHROMNASRUDIN
ReplyDeleteISTERI SAYA ORANG PERLIS PUN DAH MINAT SAMA. IA DAH JADI MAKANAN UNIVERSAL.
ABD RAZAK
ReplyDeleteSALAM. ALHAMDULILLAH SIHAT. KALAU DI BUAT ESTET HARGA MENANAM DAN MENJAGANYA PER BATANG MURAH SIKIT !
huuu terliur bila sebut buat sambal blacan... barang kita semuanya mahallll anggur, mangga dari perlis tu dan epal dari sarawak pon mahal jugak gamaknya
ReplyDeleteCEMOMOI
ReplyDeleteAWAK BOLEHLAH TANYA MENTERI YANG DARI BERA TU !
Salam Tuan Hamzah,
ReplyDeleteBacang kalau dibuat sambal belacan memang sedap. itu je lah yg saya pandai buat pun
salam tn haji..
ReplyDeletebacang tu mahal sobab leh masak ngan ikan sembilang salai, daging salai, telor itik....dan macam2 lae lah
janji masak lomak cili api, kasi podeh sikit..
tu yg mahal tu, epal ngan pear tu makan camtu yo..
kek giant Rm1.00 tapi pasar tani Pilah ni ado yang cocah RM2.50 sebiji..camno tu, boli yo sobab goma..
tu buah.
ReplyDeletebawang putih 7 hingget sekilo ape kes ?
AIDAH
ReplyDeleteKALAU GORENG DENGAN TEPUNG KENTUCKY LAGI SEDAP. TAK ADALAH ... SAYA TIPU. DAH AWAK MENGAKU TAHU BUAT SAMBAL BELACAN JER !
IBUINTAN
ReplyDeleteSALAM KEMBALI. MAK DATUK SAMPAI RM2.50 SEBIJI. NAMPAKNYA KENA CARI BESAN YANG ADA DUSUN BACANG NI !
MISS LOLLY
ReplyDeleteBAWANG PUTIH MAHAL SEBAB DIA PUTIH KOT !
terbaca kat paper buah2 nak naik 50%..hmmm xleh makan buah la..
ReplyDeletesalam,
ReplyDeletebacang ni rasanya best bau pun menyengat.. kat kampung ada sepokok.. terasa nak balik kampung pula ni hehe..
mmg sodap kalo buat sambal colek2..
ReplyDeletedah lama tak jumpa buah nie....
ReplyDeletezaman kanak2 dulu banyak la....
agaknya sebab tu kot rege dia mahal uncle....
permintaan melebihi penawaran (teori ekonomi)...
sesuai sangat la kalau uncle nak bukak ladang bacang besor2...
PENJEJAK MAYA
ReplyDeleteSEBELUM BALIK KAMPUNG TELEFON DULU. MANALAH TAHU ORANG KAMPUNG DAH TEBANG PULAK !
HAMIZAH
ReplyDeleteNAK NAIK LAGI ? ADA TAK BUAH2AN YANG BOLEH TANAM DALAM PASU BUNGA KAT RUMAH ? KALAU ADA MARI KITA TANAM KAT RUMAH MASING2.
MAIYAH
ReplyDeleteJANGAN SUKA COLEK-COLEK. NANTI KENA TANGKAP POLIS !
AIN
ReplyDeleteUNCLE INGAT SERINGGIT TU DAH MAHAL SANGAT. RUPANYA IKUT KOMEN IBUINTAN DI ATAS ADA YANG SAMPAI RM2.50 SEBIJI. KALAU BEGITU KULIT DIA PUN KITA KENA MAKAN SEKALI !
salam ayahanda..
ReplyDeletemahal tu...
tapi skang memang semuanya menjadi harga kan...dolu2..amik je kalau nak...
salam
ReplyDeletetguk saja buah bachang air liur dah kecor...buat sambal bachang sedapnya..
mahal sebab keenakkannya tk setanding buah import...
Buah Macang buat sambal cili api sedap dimakan bersama nasik panas berlauk kan ikal keli bakar..
ReplyDeletesbb buah ni special sikit...
ReplyDeletebeli satu dapatr dua ATAU lebih..mana nak cari...
ulat kan dalam tu penambah khasiat tau..
tak caya..?
cubalah...
wau..bacang..buek lawa pun sodap..lama dah tak jumpa ni..tu sebab mahal kot..
ReplyDeleteSalam.
ReplyDeleteKadang-kadang kita susah nak faham benda-benda yg berlaku di sekeliling kita. Adakah ini bererti produk tempatan lebih berkualiti drpd barang impot? Mahal kerana lebih baik tak apa lah! Tapi bimbang pulak nanti tak ramai yg nak beli ! Bayangkan mangga lebih mahal drpd epel !!
mahal sebab ada bau bau bacang dgn orang bsar kut..
ReplyDeletebuah tu mhal sbb khas utk org ngidam kot..ehekssss
ReplyDeletemakngah buat gulai itik campor bacang,
ReplyDeletesambal bacang ada sekali,
makngah memang kacang,
ayong bungkus bawak pulang...
hahahah..
wah buah nie memang sedap mahal pun mahal la mesti nak juga
ReplyDeleteCHEQNA
ReplyDeleteMAKNANYA ZAMAN SEKARNG KALAU KITA ADA BENDA2 MACAM TU MEMANG SENANG NAK BUAT DUIT. MASALAHNYA KALAU KITA HANYA JADI PEMBELI YANG MAKAN GAJI !
salam ...
ReplyDeletebuah tu pokoknya dah tak banyak kot pakcik............tapi buat sambal belacan memang sedap kan...
IDALARA
ReplyDeleteBETUL JUGA KATA IDA TU. TAK KAN BUAH EPAL NAK BUAT SAMBAL BELACAN KAN. TAK SESUAI !
RELEVAN
ReplyDeleteNASIB BAIK KAWAN BACA KOMEN AWAK LEPAS MAKAN MALAM. KALAU TIDAK MENGGELETAR BADAN ...
LANABULU
ReplyDeleteAWAK DAH BIASA CUBA LAH AGAKNYA MAKAN ULAT DALAM BUAH. HUKUMNYA HALAL KE ?
KAK ERNA
ReplyDeleteCUMA ORANG-ORANG LAMA JO YANG FAHAM MAKNA BUEK LAWA TU. SAYA PUN DAH LAMA TAK DENGAR APA LAGI NAK MAKAN.
LF
ReplyDeleteSALAM KEMBALI.
ITU LAH YANG MENIMBULKAN KETIDAKPERCAYAAN SAYA. MACAM TAK MASUK AKAL BUAH BACANG LEBIH MAHAL DARI BUAH PEAR.
NANI
ReplyDeleteORANG MENGIDAM SELALUNYA MAKAN KEDONDONG ATAU DAGING KANCIL BERANAK SULUNG.
BUAH BACANG NI ORANG LELAKI PUN GEMAR.
AYONG
ReplyDeleteMASUK BUKU 555. CUKUP BULAN KIRA !
ONE ZABA
ReplyDeleteMANA ADA ORANG BESAR MAKAN BACANG ? BUAH BACANG NI MAKANAN GOLONGAN PROLETARIAT !
MAMAI
ReplyDeleteBETUL KATA MAMAI. KALAU DAH SEDAP, MAHAL MACAM MANA PUN ORANG CARI DAN BELI JUGA.
ATIE
ReplyDeleteRAMAI BETUL ORANG KATA BUAT SAMBAL BELACAN SEDAP. KALAU GITU BOLEH BUAT BISNES JUAL SAMBAL BELACAN BUAH BACANG DINGIN BEKU NIH!
barangan malaysia mmg mahal. hehehe
ReplyDeletePerhhhh buat sambal belacan... sampai malam tangan bau sambal tu pun takper.. makan mesti puas!
ReplyDeleteSITI BUM BUM
ReplyDeleteMEMANG BETUL. KALAU BELI PROTON KAT ENGLAND LEBIH MURAH DARI DI MALAYSIA.
AZIEAZAH
ReplyDeleteBASUHLAH TANGAN TU DENGAN CLOROX SEBELUM TIDUR ! HEHE
Berapa modal kalau nak jadi rakan kongsi gelap tu?
ReplyDeleteYB
ReplyDeleteMODAL BOLEH BINCANG. BERGANTUNG KEPADA KELUASAN TANAH DAN JUMLAH POKOK YANG HENDAK DI TANAM.
SETAKAT INI NAMA SYARIKAT TELAH SAYA FIKIRKAN - "BACANG MAJU SDN BHD"
AMACAM ? JADI ?
ain tak setuju kalau kulit bacang tu kena makan sekali....
ReplyDeletetinggi kos nak buat botox nanti (penengan getah bacang cacat bibir mulut kita)....
kita makan buah lain jer la uncle....
AIN
ReplyDeleteYE KE ? OK, UNCLE TARIK BALIK SYOR TERSEBUT. TAPI BUAH LAIN TAK SAMA DENGAN BACANG. TAKKAN NAK GULAI TELOR ITIK DENGAN EPAL. TAK SESUAI !
saya pun takde jawapan untuk persoalan encik itu sebab suami saya turut menjualnya dengan harga macam tuh..hik3!!
ReplyDeleteHa ni teringat masa saya pregnant dulu nak makan buah pauh muda beli kat pasar malam 3 biji kecik jer kot dekat rm5. hah??? sentap orang kempunan tau.
ReplyDeleteSalam
ReplyDeleteWa'alaikumussalam.
Delete