Wednesday, December 30, 2009

HABIS NAK PERCAYA SIAPA LAGI ?



Apa dah jadi, apa nak jadi ? Dunia dah nak kiamat. Sudahlah dia tu imam, yang di cabul pemuda pulak tu ! Astagfirullah. Habis siapa lagi yang kita nak percaya, kalau dah imam pun jadi macam ni. Dulu-dulu kalau ada masalah, kita jumpa imam, minta nasihat dan pandangannya.  Sekarang kalau kita ada masalah ... tak tahu kepada siapa nak mengadu lagi.  Aduhai ...!


Apa dah jadi, apa nak jadi ?
Makin lama makin menjadi-jadi,
Tahun baru Masihi dua hari lagi,
Pasti berlaku macam-macam perbuatan keji,
Lindungi lah kami ya Rabbi ya Ilahi wahai  tuhan kami,
Dari bencana tsunami dan gunung berapi,
Dari taufan dan banjir menenggelam negeri,
Hanya ihsan Mu sahaja yang mampu menyelamatkan kami.

Tuesday, December 29, 2009

TAK COLOK MATA ...!


(Berita Hairan Harian - 3 Disember 2009)


Saya setuju sangat dengan pandangan Datuk Seri Dr. Rais Yatim tu, bahawa rancangan Sehati Berdansa memang tak 'colok' mata. Takkanlah pendapat seorang Menteri yang bergelar Datuk Seri dan ada Dr. pula, boleh silap kan!

Dan kalaulah rancangan tu benar-benar 'colok' mata, tentulah mata dia orang dah merah-merah kena colok kan ! kan ! kan ?


perhatian: saya tak bermaksud untuk memberi pandangan atau penilaian kepada rancangan tersebut, samada baik atau buruk, berfaedah atau tidak, dapat membina jati diri atau tidak ... cuma saya nak usik tentang masalah editorial akhbar ini yang sering membuat saya tersonyum!

Monday, December 28, 2009

TUNAI ADAT HAJI ... ?

(Berita Hairan Harian - Sabtu 7 November 2009)


Tunai adat haji ??? Ish ... saya belum pernah dengar orang buat macam tu lagi. Macamana agaknya ya? Nanti barangkali selepas ini Haji Karim Sulaiman, penulis yang dalam gambar tu, mungkin akan tulis mengenai adat haji yang telah dia tunaikan di sana !

Sunday, December 27, 2009

RIA ABADI ... TAHNIAH !

Sebelum saya menyentuh tajuk entri di atas, saya nak menyelit sikit. Dalam seminggu dua ni, saya agak sibuk. Mula2 pergi Alor Star, balik rumah selang dua hari pergi pulak ke Kuching. Balik dari Kuching selang dua hari, pergi pulak ke Paris Perlis dan langsung bercuti2 Malaysia ke Langkawi bersama famili. Malam tadi baru sampai. Letih tak usah cerita. Dompet pun dah mengecut. Itu sebab saya tak sempat nak melawat blog sesiapa bahkan blog sendiri pun tak sempat nak jengah.

Sekarang kita masuk kepada tajuk entri di atas pulak ...

Dalam entri saya yang lalu, saya ada memberikan satu teka teki. Akhirnya setelah sekian lama, ia berjaya dijawab dengan tepat oleh Ria Abadi. Saya minta maaf kerana terlupa nak beritahu semua. Walaupun tiada siapa yang bertanya, tapi saya rasa macam berhutang pula kalau tak memaklumkannya. Maka disini dengan sukacitnya saya ingin mengisytiharkan anak bulan telah kelihatan jawapanya yang sebenarnya. Terima kasih juga kepada sesiapa yang telah cuba menjawapnya.

Tekatekinya:

"kenapa sorang Mamat tu tak mati atau tak cedera, walaupun dia melompat melalui tingkap di tingkat 42 sebuah bangunan pencakar langit ?"


Jawapannya:

ria abadi said...


hurmm..maybe mamat tu melompat kedalam melalui tingkat 42??? bukannye melompat keluar, sebab tu lah mamat tu tak mati n tak cedera pun..huhu


betul tak?


November 28, 2009 12:42 PM

Komen saya.

Betul ! Tahniah Ria. Tepat sekali jawapan Ria itu. Ramai orang berfikir melompat keluar tapi dia berfikir sebaliknya iaitu melompat ke dalam. Untuk makluman, Mamat tu bekerja sebagai pencuci tingkap.

Sesekali kita kena berfikir secara terbalik untuk menyelesaikan sesuatu masalah !

Monday, December 21, 2009

SONYUM SOKOJAP - 7 ... ROYAL MAI !


(Gambar di Heathrow Airport, London bersama seorang kawan satu kursus. Berdiri sebelah kiri yang hensem sikit tu adalah saya, dan berdiri sebelah kanan yang hensem banyak tu adalah kawan saya)
 


Patutlah surat-surat kawan baik saya David Beckham kat saya tak sampai2. Rupa2nya pejabat pos kat England tu, tak layan surat2 "Pi" ... Dia dok sebok dengan surat2 "Mai " sahaja.

(Gambar atas tu, saya ngan siapa ntah !)

 

Wednesday, December 16, 2009

PENJELASAN DAN PEMBETULAN !

Tuan-tuan dan puan-puan sekelian.

Mamamin ada membuat entri berikut. Disamping mengalu2kan kepulangan saya ke dunia blog, dia juga beritahu nak bercuti panjang. (Nak lawan sayalah tu). Dalam entri dia ada gambar saya, tapi bila saya copy paste, gambar saya x muncul. Tak kesahlah. Disini saya ingin mengambil kesempatan untuk membuat satu penjelasan dan membuat satu pembetulan seperti berikut.

Penjelasan.

Saya bukanlah boss kepada Mamamin bahkan kami belum pernah pun berjumpa kecuali berjumpa di alam maya pada ini. Saya dah larang supaya jangan saya di panggil boss, tapi dia ni bangsa degil ...dia panggil juga. Lama2 saya seronok .... dan saya tak nak larang lagi.

Pembetulan.

Dia kata saya control macho. Mana ada !  Itu adalah satu kenyataan yang tidak tepat sekali. Yang sebenarnya tuan-tuan dan puan-puan saya sememangnya telah macho sejak semula jadi !  Tak perlu nak control2. Sekian.

p.s saya sekarang berada di Kucing ... baru kejap sampai. Ada bengkel Pengamalan 5S. Hari Jumaat malam baru balik Senawang.

__________________________________________________________

Inilah dia entri Mamamin yang saya maksudkan itu >


Tuesday, December 15, 2009


Al-lavendari - Welcome Back to Blogger's World Boss!!!!



<<--- control macho!! kekekek

http://al-lavendari.blogspot.com


Boss, maaf, saya bercuti selama 3 minggu, akan masuk gelanggang sekembalinya dari bercuti-cuti. HEPI NEW YEAR TO ALL.. InsyaAllah saya akan berblog semula pada 13 Januari 2010. [tambah lagi seminggu] Salam...


Boss!! saya dah baca N3 baru, terharu tengok boss tanye kakcikseroja kemana hilangnye saya.. tapi sedehnya, soklan boss x berjawab.. so, disini saya jawab sendiri.. kekekekekek...



** tunggu saya balik masuk gelanggang ok boss!!!

Tuesday, December 15, 2009

CANDID CAMERA ...KAHERAH !

video

Bersama orang rumah kat piramid 2-3 tahun dulu. Sebenarnya tujuan asal nak ambil gambar jer. Minta tolong kawan ambilkan ... tapi entah macam mana dia terambil video pulak. Jadi tervideo secara tak sengaja. Nasib baik juga ... dapat dijadikan kenang2an. Tu lah kadang benda2 yang pada mulanya kita dapat atau kita buat secara tak sengaja atau tersilap, satu hari rupanya jadi benda yang kita suka. (Tapi saya jumpa orang rumah saya, mula2 lagi dah tak silap)

Monday, December 14, 2009

B.A.C.A. K.E. T.A.K. B.A.C.A. N.I. ?

Baca ke tak baca ni ? Kalau dah baca kenapa lain yang orang tulis, lain yang awak komen.

Orang tulis pasal bola, awak komen ... "semoga mendapat haji yang mabrur",

Orang tulis tentang kereta kita eksiden, awak komen ... "semoga ceria-ceria selalu",

Orang tulis nak tanya macamana nak masak lemak cili api, awak komen .... "satu entri yang elok dibaca oleh semua orang".

Sah kompom tak baca !

Apa kata kalau saya cadangkan buat satu format khas di ruangan komen untuk memudahkan kita semua memberi komen selepas membaca satu2 entri. Misalnya ...

Sila tanda ' x ' pada kenyataan berikut yang anda rasakan paling sesuai.


( ) Saya dah tengok dan baca. Komen saya .......................................... (harap beri komen balas)

( ) Saya dah tengok dan baca. Komen saya .......................................... (tak perlu komen balas)

( ) Saya dah tengok dan baca. Saya tiada apa-apa nak komen.

( ) Saya dah tengok tapi belum baca. Saya nak komen juga. Komen saya ...................................

( ) Saya dah tengok dan akan baca. Tapi belum pasti lagi akan beri komen atau tidak.

( ) Saya dah tengok dan tak akan baca dan tak akan beri komen.

( ) Lain-lain (sila nyatakan) ...............................................................

Amacam ? Setuju ?


*

Sunday, December 13, 2009

NI BARU BETUL2 TERSANGKUT ...!

Gambar di bawah sepatutnya sebahagian dari entri sebelum ini. Jadi, harap baca bersekali dengan en3 tu.

Bila saya publish dari draf, gambar tak keluar. Saya tak puas hati, penat2 saya scan, saya cuba lagi ... baru keluar.

Spesis apa nak panggil dia ni: (a) gila babi (b) babi buta atau (c) ........?





Tauke: "Kenapa awak tak sampai-sampai lagi?"
Drebar: "Sori boss ... saya tersangkut kat jejambat!"

9 LAGI SPESIS DREBAR ...!




Assalamualaikum. Hari ini saya kembali semula berblog. 'Halangan' telah di tempuh. Harap2 mahaguru saya puashati. Di dalam masa bertapa berehat dari berblog, saya sempat juga memerhati bermacam kerenah2 drebar untuk jadi bahan dikongsi bersama.

Ingat tak tentang 11 spesis drebar dalam entri sebelum ini! Dulu dah ada 11 spesis, sekarang saya tambah 9 lagi ... dah jadi 20. Boleh tahan gak banyaknnya kan ! Kalau anda drebar Malaysia, saya pasti anda berada dalam salah satu spesis itu.

12. Spesis Penakut .

Dia suka ikut dekat2 dari belakang. Kita laju dia pun laju, kita perlahan dia pun ikut perlahan. Ntah apa yang dia takutkan !

13. Spesis Riak.

Dia ni hantar anak sekolah, kalau boleh nak kereta sampai masuk dalam kelas. Kalau makan kat restoran, kalau dapat kereta nak duk sebelah meja. Mentang2lah kereta dia Sang Kancil Super Turbo Hard Top Special Edition 660 cc.

14. Spesis Tamak.

Dia ni suka ikut tengah2 jalan. Kita nak potong kanan pun tak dapat, kiri pun tak boleh. Kalau parking pun gitu juga ... Kita nak parking kiri, tak muat ... kanan pun tak celus. Ikutkan hati mahu rasanya nak parking atas kereta dia !

15. Spesis "Herman".

Dia pakai kereta jenis BMW 740 bdsup - Model tahun 2010. Tapi bila kena hon sikit dek Kancil, dia punyalah terperanjat terus masuk dalam rumput. (Finaz kata spesis "patah tangan")

16. Spesis Mamai Angau

Dia bawa kereta melelong-lelong. Kita pun tak tahu dia nak ke mana. Semua jalan macam dia yang punya. Asyik bercakap telefon dengan makwe dia. Kalau dia hantar SMS lagi haru kita. Kita bagi lampu atau hon, bukan dia dengar. Tungau angau betul !

17. Spesis Ulu.

Dia ni agaknya tak pernah masuk pekan. Dia selamba je buang plastik bekas teh tarik dari tingkap kereta dia. Nasib baik dia tak buang buah kelapa. Kita bagi hon, dia tunjuk penumbuk. Dia langgar belakang kereta orang kat lampu merah, dia boleh marah "siapa suruh awak berhenti?". (Kakcik Seroja kata spesis Bebal).

18. Spesis Penyayang.

Dia ni kereta ada tapi jarang guna.. Kalau hari hujan ... dia naik motor pergi kerja. Takut kereta basah. Kalau balik kampung, lebih rela naik bas. Takut tayar keretanya dahaga haus. Malam hari pasang ubat nyamuk kat kereta. Tak apalah ... kereta dia. Dia punya sukalah.

19. Spesis YB.

Dia ni suka angkat tangan dengan semua orang. Kalau berhenti kat lampu merah, orang kiri kanan semua dia angkat tangan. Kalau boleh dia nak keluar dari kereta dan salam sekali dengan dia orang.

20.. Spesis Cemas ... dia ni suka sangat ikut lorong kecemasan.



* Terima kasih Finaz kerana mengingatkan dan sudi menunggu

Lepas ni jom kita terjah blog ni pulak ! (sila klik di sini)

p.s entri ni tak berapa nak menjadi ... patutnya ada emoticon ...jadi publishlah apa yang ada dulu... nasiblah!
.
.