Wednesday, June 26, 2013

WW 77 # : EPAL VIETNAM DI BELAKANG RUMAH.






40 comments:

  1. Banyak buahnya. Boleh dimakan tak? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh .. tapi masa beli dulu saya ingat betul2 macam buah epal .. tokono den.

      Delete
  2. Replies
    1. Saya tak pernah try .. tapi makngahnya dah 'menyicah' dengan anak-anak .. Cer tanya kat fesbuk dia apa rasanya.

      Delete
  3. Salam Pakcik.

    Buah ni nampak rare. Nampak masam pun ya. Tapi rangup. Kot?

    Pakcik silalah rasa. Hehehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali.

      masa baru di petik memang rangup. pakcik dah rasa atas saranan awak. rasanya memang macam epal Vietnam. hehe. seriously .. rasanya macam epal hijau atau pun macam buah jambu batu yang masih hijau.

      Delete
  4. Pak Ngah, nak rasa sebiji dua boleh? hehehehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tiga empat lima bijik pun boleh .. datanglah !

      Delete
  5. Replies
    1. bukan buah saja .. pokoknya pun sangat rare .. hehe

      Delete
  6. Replies
    1. memang dia tak pernah berhenti berbunga dan berbuah ..

      Delete
  7. Apasal abang kata abg dah terkena? Masam ke buahnya tu?

    Apa kata abg jual buah tu kat pasar Ampangan. Biar org lain pulak yg terkena ...... hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. terkena bukan pasal masam tapi pasal rupa dan saiznya tak serupa epal langsung ..

      Delete
  8. MACAM BUAH MANGGA KE RASANYA?

    ReplyDelete
    Replies
    1. adalah sikit-sikit macam mangga yang belum masak sangat ..

      Delete
  9. nampak sedap buahnya. x der binatang gigit, masamkah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. serangga ada gigit .. tapi beruang tak ada pulak lagi. hehe

      Delete
  10. sedap ni kalo dijerukkan

    :)

    yg manis la tapi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin sedap kalau pandai menjeruknya .. kalau tak pandai, menjeruk hatilah jawabnya.

      Delete
    2. huhuhu...

      masa makan jeruk ni macam jeruk letak gula...

      bukan jeruk garam...

      Delete
  11. Salam uncle.. Bentuknya rare betul.bila uncle nak rasa. Blh bg saya sebiji cicah kuah rojak mak bee

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali.

      sebiji mana cukup .. ambillah 6, 7 biji baru terasa.

      Delete
  12. Ooooo buah bidara..
    Daunnya di buat mandi mayat...

    Buah dia rangup... manis... kalau yang siam mari buah agak besar. Mahal juga rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. buah bidar ke ni ? saya pun tak tahu .. sebab saya beli dari kedai jual pokok. penjualnya kata ini pokok 'epal vietnam'.

      Delete
    2. kalau orang utara lah yang panggil . Kalau Pak ngah nak pasti .... dekat kubur2.. byk ditanam pokok ni ....kalau di sini lah. Tapi daun 2 dia agak kecil. Bidara kampung yang ... daunnya dibuat campuran ketika memandikan jenazah. Buahnya juga agak kecil . Paling2 besar pun ... esar ibu kaki. Kalau yang datang dari Thailand dia macam species kawin gitu. Daun agak besar dan buahnya pun besar. Selalu dijerukkan.... asam yang buahnya berwarna merah tu. Kalau makan.... tak payah pakai lipstik .... merah siap siap ... hahahahah

      Delete
    3. hairannya kenapa dilabelkan sebagai buah 'epal Vietnam' .. patutnya tulislah bidara, tak perlulah pakngah beli .. ambil je kat kubor.

      Delete
  13. salam tuan.

    dah confirmkan kat google tadi. buah bidara. baru first time saya tengok ni.

    selalu dengar nasi lemak buah bidara je. ke ada sambal buah bidara untuk dimakan dengan nasi lemak? :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali.

      saya pun dah goggle .. nampak mcm serupa. kena check dna dia dulu.

      Delete
  14. Replies
    1. kalau singgah nanti, saya simpankan 4-5 butir.

      Delete
  15. Bila asyik berpantun "nasi lemak buah bidara" inilah (yang tuan tunjukkan lebat kat pokoknya tu) maka anak dara kita (+ yang dah kahwin pun) sanggup cabut ke Lombok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dulu-dulu pun ramai pelajar2 kita yang belajar kat England bawa balik Mek Saleh untuk dijadikan isteri. Antaranya bekas Ketua Hakim Negara, bekas KP Muzium Negara dan ramai lagi.

      Delete
  16. BUAH BIDARA... agak mencabar kalau ada asma...lepas makan sebiji lelah rasanya.

    ReplyDelete
  17. Saya rasa macam pernah makan buah ni masa kecik2 dulu, tapi ingat2 lupa dah rasa dia.

    ReplyDelete
  18. ada anak pokok atau cutting tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anaknya tak ada tapi kalau nak cutting bolehlah datang buat sendiri .. kat kedai pun banyak jual. Tak mahal sangat. Saya beli dulu rasanya lebih kurang RM15 je.

      Delete
  19. as'salam...tuan boleh x sy nk beli buah bidara?isteri sy mengidam skang ni..jika boleh sms sy 012-3907646

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alaikumsalam. Maaf banyak2. Pokok itu telah pun saya tebang kerana tiada siapa yang mahu makan buahnya. Kalaulah masih ada, awak boleh ambil je berapa banyak, tak perlu beli.

      Delete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.