Wednesday, October 9, 2013

WW # 88: MEMANG SAYA BETUL-BETUL TAK TAHU NAK KATA APA.

.
 




32 comments:

  1. mak aih, banyak nyer anjing.. mayb orang nih orang asli kot..

    salam perkenalan dari mamamyja. singgah back ya. tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kerana sudi singgah dan meninggalkan jejak tapi saya tak jumpa link blog puan ..

      Delete
  2. cuba tgk cerita ni kat blog ni
    http://mycuteshoppe.blogspot.com/2013/09/kisah-bangsal-anjing-pak-mie-muhammad.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih .. saya telah pun membacanya dan hukum yang dikatakan oleh Timb Menteri itu.

      Delete
  3. ramai antara kita anggap pegang anjing tu hukumnya haram. hmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mengikut mazhab shafie .. begitulah yang saya faham.

      Delete
  4. mmg xterkata..xtau nk kata apa....

    ReplyDelete
  5. mereka anggap tu kucing kot pak ngah... hehehe.

    * gambar ni mengingatkan saya dulu ada kerja di kampung orang asli. kerja buat rumah pprt utk mereka. klien kami askar jurutera. perkampungan orang asli memang banyak anjing, ade sorang kol buat lawak cakap "eh, banyaknya kucing..."

    hehe. tu je nak cerita sbb teringat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kucing pun mereka bela tapi bilangan tidaklah sebanyak anjing tu ..

      Delete
  6. saya tak faham. adakah saya yang kurang faham pasal binatang ini dan hukum hakam yang berkaitan dengan nya, atau mereka yang tak faham?

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun tak berani nak kata apa-apa .. sebab tidak melihat dari dekat dan menemubual dia.

      Delete
  7. Anjing cuma najis mughallazah (najis berat) dari segi kebersihan nak samak menyamak bagai memang perkara berat bagi kita.

    Mungkin depa ada cara tersendiri kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin mereka telah melaksanakannya .. tapi harus saya katakan bahawa mereka telah melakukan satu pekerjaan yang sangat mulia .. saya sendiri tidak berdaya melakukannya.

      Delete
  8. Saya tak pernah terfikir nak bela anjing. Kalau nak ternak kambing tu ada jugak dalam angan-angan. Hihi...

    Cer baca apa kata Ustaz mengenai hukum memelihara anjing bagi orang Islam disini --->

    http://www.ustazshauqi.com/2011/04/hukum-memelihara-anjing.html



    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kerana beri link tersebut

      mari kita kongsi bela kambing nak ? hehe

      Delete
  9. Alhamdulillah! Mulianya hati mereka. Hanya Allah sj yg mampu membalas kebaikan pakcik dan makcik ni. Touching pulak rsnye pakcik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu yang uncle jawab pada komen Junaina di atas ..

      Delete
  10. 700 ekor anjing + 100 ekor kucing..

    Saya berfikir dari pelbagai aspek:

    1) sensitivi agama

    2) sensitiviti masyarakat setempat...dengan bunyi bising salakan anjing, tahap kebersihan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. itulah antara isu yang bermain dalam kepala uncle .. sebab uncle sekarang berjiran dengan orang yang bela anjing.

      Delete
  11. kita pun tak tahu nak kata apa..setahunya boleh pelihara anjing untuk jaga tanaman atau kebun je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya hukum memelihara dan menyentuhnya berbeza mengikut mazhab ..

      Delete
  12. speechless..
    xtau nak cakap apa..
    ehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang-kadang tak cakap apa-apa lebih banyak membawa makna ..

      Delete
  13. Replies
    1. kadang-kadang tak kata apa-apa lebih bermakna ..

      Delete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.