Saturday, March 6, 2010

CUBA BAYANGKAN KALAU KITA TAK ADA S.I.K.U. !

Mula-mula cuba pegang telinga kanan dengan tangan kanan. Boleh ? Bagus !  Sekarang cuba korek hidung picit hidung dengan tangan kiri. Boleh juga ?  Bagus !  Dua-dua tangan kita boleh berfungsi.  Sebab apa .. sebab ada siku.

Sekarang cuba bayangkan, apa jadi kalau dua-dua tangan kita  tak ada siku. Tentu tangan kita tak boleh nak di bengkokkan. Lurus saja.  Lalu bagaimana kita nak buat kerja-kerja yang biasa kita lakukan.  Misalnya ..
 
1.  Nak suap makanan ke dalam mulut ? Pasti makanan masuk ke mulut orang sebelah.

2.  Nak bubuh bedak kat pipi ? Tak berbedak lah jawabnya !

3.  Nak gosok gigi ?  Nampaknya dinding bilir air yang kena gosok !

4.  Nak tampar nyamuk kat pipi ? Silap-silap pipi orang sebelah yang kena tampar!

5.  Nak korek telinga ? Pekak dan tuli lah kalau orang lain tak tolong clear kan!

Kalau tak percaya, cuba lakonkan yang konon-kononya tangan kita tak boleh dibengkokkan .. tengok apa jadi. Semuaya tersasar kalau dibuat sendiri !  Itu baru lima perbuatan yang biasa kita buat. Yang selalu kita "take for granted". Saya jadi gerun memikirkan jika suatu pagi tiba-tiba siku saya gagal berfungsi. Pasti  sengsara.  Itu baru tak ada siku, belum lagi tak ada tangan macam anak ini.


p.s. sekarang cuba bayangkan atau lakonkan kita tak ada lulut pulak.  Akibatnya kaki kita tak boleh nak dibengkokkan. Lurus sahaja. Macamana nak qada hajat. Tak boleh nak mencangkung atau duduk atas mangkuk tandas. Lagilah haru biru. Kena berdiri tegak .. boleh ke dia  keluar?

Bukankah dan alangkah maha bijaksana penciptaNya tu. Jadi kita tak payahlah nak ubah2 atau modify lagi anggota2 kita  yang telah diberikanNya, kecuali lah ia  menyulitkan kerjabuat kita akibat kemalangan atau kecacatan.

bersambung ..!

63 comments:

  1. huhuhuh..ramai gak yg nak buat alignment, tuan...ubah sana sini kan..besarkan sepatutnya yg tak besar dan pelbagai lg..
    p/s : paling kesian kat halimah..walau tak jongang, tetap dipanggil jongang..

    ReplyDelete
  2. hmm mmg x terbayang..
    syukur seadanya dgn apa yg kita ada

    hmm ada perkataan yg ajaib lak kat komen entry blog CP..

    hmm permintaan dah dikabulkan ker?

    ReplyDelete
  3. addoiii...memang susah la hidup kalau tak ada siku.. walaupun nampak macam hal kecil, SIKU sahaja.. tapi...ish..memang susah nak buat kerja (siap test gaya xde siku tau ni ;p)

    ReplyDelete
  4. Bersyukur dengan apa yang kit a miliki !!

    ReplyDelete
  5. jap, nak bayangkan....
    huhu...susah gak, yg dah cukup sifat ni pun kekadang malas gak tak tau le kan.

    ReplyDelete
  6. THANKS PAK! MEMBERIKAN AMBE RASA BERSYUKUR DENGAN ADANYA ANGGOTA BADAN YG MASIH SMPURNA.

    ReplyDelete
  7. kita hanya akan menyedari pentingnya sesuatu itu bila kita kehilangnnya!

    ReplyDelete
  8. Syukurlah dengan anugerah yang tuhan berikan...Alhamdulliah !!

    ...baru sakit tekak pun macam dah hilang segala-galanya

    ReplyDelete
  9. yelah..., bak kata Karan Singh Walia 'biarlah buruk siku drp takde siku' hehehe...
    (tapi kalo boleh biarlah siku tu cantik.., taknaklah buruk heee..)

    ReplyDelete
  10. alhamdulillah....

    tuhan bagi saya cukup sifat
    saya dah lakun kan semua yg en alv suruh tadi tuh, ekkeek...

    manusia cipta robot berpandukan apa?

    heeeeeeee

    ReplyDelete
  11. salam,
    syukur alhamdulillah...

    (^_^)

    ReplyDelete
  12. salam....

    begitu kerdilnya kita di sisi Allah ..
    nikmat yg dikurniakan sedikit pun tiada dikenakan bayaran..

    BERSYUKURLAH KITA KEPADANYA.

    ReplyDelete
  13. syukur dengan ape yang saya ada sekarang..kadang2 sy luper nak berterima kasih dengan Tuhan.terima kasih kat pakcik kerana mengingatkan sy utk terus bersyukur.

    ReplyDelete
  14. itu jika tak ade siku....kalau siku tu terkehel - terkeluar dari soketnya pun dah susah! sebab saya pernah alami masa jatuh...siku terkeluar dari soketnya...mak datok...sakit usah cerita lah....terpaksa guna andoh hampir 4 minggu!

    ReplyDelete
  15. sahromnasrudin

    tentang orang yang buat alignment tu, saya akan tulis dalam entri sambungan.
    p/s: biar jongang asalkan tak buat orang bengang !

    ReplyDelete
  16. che' pit

    nanti saya baca awak punya komen kat blog awak !

    ReplyDelete
  17. ~ ReD ~

    nick awak lah yang paling susah saya nak taip. ada huruf kecik, ada huruf besar dan ada kepak kiri kanan. nasib baik siku saya ok !

    ReplyDelete
  18. betul betul betul..

    macam mane nak qada' hajat??..
    orang sebelah tolong qadakan..

    huhuhuhu

    ReplyDelete
  19. sl tEDI

    bersyukur dan membantu orang yang tidak sempurna !

    ReplyDelete
  20. MENTIBANG LAUT

    kekadang malas tu biasalah .. asalkan sedar diri tu malas dan bukannya engkar !

    ReplyDelete
  21. relevan

    jadi robocop tak apa jangan rob a cop !

    ReplyDelete
  22. oranglidi

    sama-sama .. janganlah buat benda-benda yang tak sempurna dengan anggota badan yang masih sempurna !

    ReplyDelete
  23. kakcikseroja

    kalau hilang jumpa balik, ok juga .. kalau hilang terus, menyesal tak sudah.

    ReplyDelete
  24. betul3.. ssh le nk kurek hidung ekeke

    ReplyDelete
  25. ikan emas

    tu lah .. banyak sangat makan gulai rusa, kan dah sakit tekak !

    ReplyDelete
  26. ~~~kay~~~

    ni sorang lagi .. punyalah susah nak taip nama dia. kalah kepak si ~ReD~ di atas. syukur sendi2 jari saya masih ok lagi !

    ReplyDelete
  27. blueCITY

    amacam .. lakonan awak menjadi tak !

    ReplyDelete
  28. Finaz

    Bila pulak nama Karam Singh Walia bertukar menjadi Karan Singh Walia.

    Pandai2 je awak ni !

    ReplyDelete
  29. Ummi Humaira

    Salam kembali. Kadang-kadang oleh kerana tak kena bayar tu lah yang menyebabkan kita sering lupa menghargainya.

    ReplyDelete
  30. Mimie

    Bukti kita bersyukur dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya !

    ReplyDelete
  31. sonata anak kancil

    apa jadi dengan siku awak sekarang .. sudah boleh kah dia berfungsi semula seperti dahulu. kalau sudah boleh, bersyukurlah .. tapi kena hati2 sebab dia mudah terkeluar semula kerana dia dah ada pengalaman keluar !

    ReplyDelete
  32. Aujinz

    Awak ni boleh tahan gak kelakarnya. Nasib baik saya tak duduk sebelah awak !

    ReplyDelete
  33. maiyah

    memanglah betul .. sebab sebelum saya suruh orang .. saya dah try dulu !

    ReplyDelete
  34. Moga Tuhan mudahkan semua urusan anak ini...Amin.

    ReplyDelete
  35. Kalu orang sebelah pun takda siku gak? Alamatnya dok berlawan tampar jer lah pagi petang siang malam...


    Apapun bersyukur lah kita....

    ReplyDelete
  36. hehe..it was really funny! Walau guna huruf 'm' atau 'n' ia masih tetap kelakar hehe..Sorry KSW.

    ReplyDelete
  37. a'alah....

    susahnya tanpa siku kannn...

    ReplyDelete
  38. Salam Pak Ngah

    Kalaulah ditakdirkan begitu (mintak2 dijauhkan).. jawabnya kepada cik hubby ler ku sandarkan harapan untuk suapkan diriku makan, dodoikan andai diriku mengantuk, basuhkan segala yang patut...:D

    ReplyDelete
  39. bersyukorlah kita dijadikan sempurna..

    ReplyDelete
  40. Salam bang.

    Hebat penciptaan Allah terhadap makhlukNya. Terlalu banyak nikmatNya. Siku dan lutut aje kita dah tak terbayar.

    ReplyDelete
  41. Kotidak..buruk siku dah xde makna lak..

    ReplyDelete
  42. jadi robot lah bang..hehehe

    ReplyDelete
  43. xiiinam

    banyak2 komen, awak sorang saja yang nampak point ini dan mendokan anak berkenaan. amin.

    ReplyDelete
  44. azieazah

    komen awak cukup menggelikan hati saya sebab saya tak terfikir macam tu ! kalau orang tak ada siku, apa salahnya kawin dengan orang tak ada lutut pulak ?

    ReplyDelete
  45. Finaz

    harap2 KSW baca komen awak ?

    ReplyDelete
  46. LiNda

    tak dapat lah nak menyiku orang kan!

    ReplyDelete
  47. Nida

    Salam kembali. Buat kontrak siap2 dari sekarang !

    ReplyDelete
  48. Erna

    Ya .. sama2lah kita bersyukur ! saya lebih bersyukur kerana mendapat zuriat yang juga semuanya sempurna.

    ReplyDelete
  49. YB

    Salam kembali. Janganlah kita mengkufuri nikmatNya kerana tiada nikmatNya yang boleh kita dustakan !

    ReplyDelete
  50. sha

    ke situ pula awak punya kesimpulan .. tapi betul juga ya. kalau dah tak ada siku, macam mana nak buruk siku !

    ReplyDelete
  51. annie

    tak mahu lah jadi robot .. tak ada perasaan !

    ReplyDelete
  52. saya baru je ubahsuai tengkuk sy..nak kasi panjang skit...supaya boley nampak lavendar height dr teluk intan..

    ReplyDelete
  53. alhamdulillah sy dikurniakan siku

    ReplyDelete
  54. sorry for keep u waiting.

    Ekceli memula saya nak tanya direction gi Sg Besar. After think twice saya tak jadi tanya awak...rasanya baik saya carik sendiri.

    Sebabnya tak syok lak org S'gor tanya direction ngri S'gor kat org N9...hehehehehe... mcm tak kena kan..hiii

    p/s: Oh! btw, saya dah tahu dah camne nak kesana. Timakasih ya awak.

    ReplyDelete
  55. alvin

    saya ada nampak seorang jejaka tengkuk panjang kat teluk intan minggu lepas .. rupanya awak lah ye !

    ReplyDelete
  56. sharamli

    nasib baik .. kalau tidak kena bagi diskaun hantaran nanti !

    ReplyDelete
  57. Finaz

    Baguslah kalau cenggitu .. saya baru nak beritahu Sungai Besar tu opposite Slim River !

    ReplyDelete
  58. Aku kerap terima kad hari raya yang gambarnya dilukis oleh pelukis menggunakan kaki.

    Lebih cantik dari lukisan yang aku lukis...heh..heh..

    ReplyDelete
  59. kesimpulannya bersyukurlah bila kita dilahirkan sempurna dan tiada cacat cela....

    jangan sesekali menghina mereka yang dilahirkan cacat anggota kerana kesempurnaan yang kita ada juga hanya pinjaman semata-mata dari yang esa....

    dan yang paling penting, gunakanlah kesempurnaan yang Allah kurniakan sebaik mungkin kerana kesempurnaan itulah yang bakal menjadi saksi kita di alam kubur nanti...

    ReplyDelete
  60. Insan Marhaen

    Tuhan itu maha adil .. di kurangkanNya satu tempat, di lebihkanNya di tempat lain !

    ReplyDelete
  61. Ain

    Semua yang Ain cakap tu adalah betul belaka. kita sebenarnya bukan tidak cacat tapi belum cacat kerana bila-bila masa kita boleh jadi cacat.
    teruskan baca sambungan entri ini esok !

    ReplyDelete
  62. insaf bila baca entri nie....tima ksh sbb buat entri yg menyedarkan macam nie :)

    ReplyDelete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.