Hari Rabu dua hari yang lepas saya ke Kuantan dengan kereta. Sebelum bertolak, saya menelefon Amir, kawan lama yang tinggal di Temerloh. Dia ajak singgah makan tengah hari ikan sungai di gerai MPT Bukit Angin di Temerloh.
Saya makan cukup berselera. Dua kali tambah. Bukan senang nak jumpa ikan Kerai dan udang galah sebesar lengan Finaz. Ikan putih selebar satu dua jari yang digoreng rangup juga tersangatlah sedapnya. Sekali ngap dua ekor dengan kepala2 sekali.
Gambar 1. Gerai Bukit Angin, Temerloh, Pahang.
Malamnya kita di jamu pula oleh tuan rumah di restoran Phuket di Tanjung Lumpur, Kuantan. Tom Yamnya ... muuuwah !
Gambar 2. Keseorangan di Phuket !
Gambar 3: Bergambar dengan sifu FB saya !
Selepas mesyuarat pada hari kelmarin, sekali lagi saya menelefon Amir di Temerloh. Dia yang minta saya telefon dia semasa pertemuan makan tengahari sebelum itu. Dia nak beri ikan yang belum di masak pulak. Sekali lagi saya singgah di Bukit Angin. Rupanya selain dari ikan segar dia juga sudah meminta tukang masak gerai tu memasakkan ikan kerai dan patin khas untuk saya. Saya kena masukkan gambar ini kerana Amir belum tengok lagi. Dia masih berada di Jerantut semasa saya singgah di Temerloh. Tapi kalau Yunus Badawi nak tengok pun, tak apa !
Gambar 4: Gambar gulai ikan sungai dari arah kepala !
Gambar 5: Gambar gulai ikan sungai dari arah sisi.
Seterusnya lihatlah dua ekor ikan yang di bekalkan. Seekor ikan kelah dan seekor ikan kerai (?). Bandingkan saiz ikan2 tu dengan sudu yang saya letakkan bersebelahn mereka berdua. Atau bandingkan panjangnya dengan sink dapur saya.
Masyaallah. Semuanya FOC. Terima kasih daun keladi Amir. Kalau aok datang ke Senawang, saya tak tahu nak bagi benda apa kat aok !
Gambar 6: Gambar ikan kelah dan kerai secara menegak !
Gambar 7: Gambar ikan kelah dan kerai secara mengiring !
Sambil menikmati gulai ikan2 tersebut, saya teringat juga samada cucu cicit kita nanti akan dapat menikmati lagi atau tidak ikan sungai memandangkan kerakusan kita menangkapnya secara tidak lestari !!!
Sambil menikmati gulai ikan2 tersebut, saya teringat juga samada cucu cicit kita nanti akan dapat menikmati lagi atau tidak ikan sungai memandangkan kerakusan kita menangkapnya secara tidak lestari !!!
udang galah?
ReplyDeletesodap tu..
tapi sayang CP tak makan ikan sungai, huhu..
tapi kebanyakan sekarang ni dah jadi ikan sangkar dalam sungai.
ReplyDeletememang lazat...kami kalau balik ke jerantut pun mesti cari ikan sungai jugak.
ReplyDeletelapar la pula ni...tak pernah makan ikan kelah
ReplyDeletehehehe...lengan saya?? awak pernah tengok ker? heeee...
ReplyDeleterestoran Phuket tuh tepi Sg ke?
Che'Pit.
ReplyDeletelain kali kalau ada orang beri awak ikan sungai .. ambil jer. kemudian telefon saya, saya akan bersegera datang ke rumah awak untuk mengambilnya.
ONE ZABA 1 @ 2
ReplyDeleteikan sungai yang dari hulunya memang yang paling lazat, kemudian diikuti ikan sangkar dan seterusnya ikan kolam. tapi yang paling lazat adalah ikan sungai kategori pertama yang orang beri !
Daun Bidara
ReplyDeleteIkan kelah memang paling lazat kalau ia jenis yang hidup liar di air deras di hulu2 sungai. tapi masaknya kena pandai juga !
Finaz
ReplyDeletememang saya tak pernah tengok lagi. saya cuma nak menggambarkan betapa besarnya udang galah tu ... lariiii!
ye restoran tu tepi sungai, tepi laut dan tepi jalan !
Pada hari yang sama kenapalah abg Hamzah tak menelipon saya..saya ada kat Temerloh petang ada kat Jerantut..
ReplyDeletesegar sungguh nampak ikan -ikan tu..mesti sedap isinya..
ReplyDeleterelevan
ReplyDeletePertama. masa yang saya ada sangat ketat ! semasa di kuantan, rumah sepupu dan bapa saudara isteri saya pun tak sempat saya ziarah !
Kedua. saya rasa saya masih lagi tidak ada nombor telefon awak. kalau awak beri, lain kali saya kontek awak bila saya ke Temerloh !
Chik Na
ReplyDeleteIkan dua ekor tu masih belum di masak lagi, tapi saya amat yakin isinya mesti sedap .. bahkan kata orang yang beri saya ikan tu, sisiknya juga sedap di makan. dan dia tak beri buang !
pergh..meleleh ayaq lioq tengok ikan2 tu..nyum nyum!!!
ReplyDeleteBaru tadi sya tak lapar, w/pun ada tapau nasi dan ikan masak kicap dan sayur buncis, sbb tak lapar dah sedekah pada kawan yg kata dia lapar, tp...bila baca en3 ni tengok gulai ikan tu terus sya jadi lapar habis camno?
ReplyDeletesaya dapat bayangkan yg masakan tersebut memang sedap tapi sayang saya tak makan ikan waima ikan sungai sekalipun.so,saya tak rasa bersalah jika cucu cicit kita nnt tak kenal ikan sungai.
ReplyDeleteHidier
ReplyDeleteAwak tengok ikan yang mana satu yang meleleh air liopq ni .. yang dah jadi gulai tu ke atau ikan yang dalam sink saya tu ?
p/s: awak dah adjust nama ke ?
sayangsayangibu
ReplyDeleteasal lah kapas menjadi benang
darilah benang menjadi kain
barang yang lepas usah dikenang
sudah masuk perut orang lain !
err pakcik, rasanya mmg takde org nak bagi..
ReplyDeletetapi kalau ada, sy roger pakcik cepat2 k, ngeh ngeh ngeh
murah rezeki..
ReplyDeleteIkan sungai .. goreng pon sodap !
ReplyDeleteBagus betul cara model memegang ikan secara menegak !
haha ... saya gurau jek !
p/s.. kenapa saya takleh baca n3 terbaru tuan di blog p.u.c x.re.t?
pernah dtg sekali je kat Tanjong Lumpur tue..klu tak silap saya akhir 2006..dh 4 tahun dh...agaknya tanjong lumpur tue dh mcm kuala lumpur ke Dato'?
ReplyDeleteChe'pit
ReplyDeletemanalah tahu kok ada yang nak beri .. rezeki bukan kita boleh jangka !
maiyah
ReplyDeleterezeki makngahnya ..!
LiNda
ReplyDeleteGoreng tak sedap ? Panasss! Yang sedapnya ikan goreng. hehe
Sekarang dipersilakan bertamu ke blog pu.e.c orang x re.t !
p/s: hati2 menulis nama blog tu, silap2 lain pulak bunyinya.
sahromnasrudin
ReplyDeletehebat juga pembangunan di situ, tapi tak bolehlah nak banding dengan KL kecuali pada nama Lumpur tu sahaja lah !
pakcik,
ReplyDeleteikan dalam sinki tu..
mmg berbaloi baloi kalau dapat sekoq dua..
ps : 'hidier' nama ikut IC.
'hidet' nama panggilan..
cam sedap je lengan finaz..
ReplyDeleteperghhh...
ReplyDeletejalan2 cari makang nih...
tengok pun dah kecur air liur. Saya tak pernah rasa ikan kelah..err..jakun lah saya ni..kesian..huhu
ReplyDeleteSaya suka ikan sungai, balik Temerloh mesti gi cari ikan patin. Lama tak rasa...
ReplyDeletehidier
ReplyDeletebagus nama tu, nama salah seorang nabi !
alvin
ReplyDeleteawak jangan cari pasal .. lengan dia tu ada insuran nyawa tu !
siti murni ishak
ReplyDeletekelazatan ikan kelah, terasa2 di lidah walau pun kita dah berbulan memakannya!
p/s: jangan guna perkataan ja..n, takut ada orang yang sensitif nanti !
bes ikan tu.
ReplyDeletesedap lah pakngah..
ReplyDeleteni nak kena pi try nih..
laa... ooo rupanya boleh gak nak pergi Phuket tak payah guna passpot ye..
ReplyDelete.....sah buat kiter lapar...
sayang kiter tak makan semua ikan-ikan tuuu
eeee...
ReplyDeletekan kiter dah bg komen tadi..mana lak poie nya
aida ali
ReplyDeleteawak orang temerloh rupanya. memang ikan sungai sedap. namun ada juga beberapa jenis saya tak berapa suka seperti belut, bakap, kepar.
endiem
ReplyDeletememang lazat kalau kena gaya masaknya.
LanaBulu
ReplyDeletedi persilakan mencuba, tapi hati2 kerana ikan sungai banyak tulang !
ikan emas
ReplyDeletemaaf lambat sikit respon. pada hujung minggu saya selalunya sibuk sikit. nasib baik ikan emas tak makan ikan .. sekarang ni ikan emas makan pellet jer !
pakcik dtg rumah CP, amik award yer
ReplyDeleteAL,
ReplyDeleteIngin sangat nak pi mengai dengan AL. Kalau semua yg saya rancang berjaya, insya Allah kita akan menziarah dengan pancing ke sungai yg ada ikan kelah.
See U this weekend.
Sena Creek.
Baru nak mencuba untuk komen orang....dah pandai esok banyaklah komennnya....
ReplyDeleteche'pit
ReplyDeleteterima kasih, pakcik dah ambil tadi .. kemudian pakcik tumpang simpan kat lemari cp. ok kan ?
asc
ReplyDeletecanteeek .. kita boleh bincang dan rancang nanti. tapi x mahulah pergi jauh-jauh, badan dah tak larat lagi nak meredah gunung dan lurah semacam dulu2 !
CMS
ReplyDeletesaya mengalu2kan dan menunggu komen yang membina dan berisi dari awak !
hhmmm...nmp sodap...kalu buat bakar n cicah air asam ...kecur air liur...
ReplyDeletecik anon
ReplyDeletekecur air lior tak apa, jangan meleleh !
p/s: tetapi siapakah gerangan cik anon ini ?
Ish gemuknya sifu FB tuan haji!
ReplyDeletenaizaf
ReplyDeletesaya ingat kamera hp saya tu rosak .. gambar saya pun nampak gemuk sedangkan saya rasa saya tidaklah segemuk itu !
salam...saya tak pernah merasa ikan kelas sebab tak pernah dapat pun sejak jadi kaki pancing ni...hehe
ReplyDeleteamboi murah rezeki en hamzah... alhamdulillah...
ReplyDeletecuba try makan patin tempoyak,kerai,udang kat Gerai Adik Hanizan,No 10 bukit angin, Temerloh(gerai pilihan WARUNG KITA @ ASTRO prima) patin tempoyak dia lagi best. Ori air tangan orang pahang..adik Sultan pahang pun makan kat situ(Tengku Azlan)..best gerai tu...must try...
ReplyDeleteHASLINDA
ReplyDeleteTERIMA KASIH ATAS INFO ITU ..INSYAALLAH, SAYA AKAN CUBA BILA ADA PELUANG KE SANA NANTI.
sudu tu, tea spoon ker table spoon? hehehe
ReplyDelete