Saturday, July 10, 2010

KUEH MELAYU ADA KEKUATAN TERSENDIRI ..



Kueh-kueh tradisional Melayu selalunya enak di makan begitu sahaja. Tak perlu cicah cili sos, tomato sos, mayonis dan sebagainya untuk sedap. Dengan lain2 perkataan dia tak perlu bergantung kepada orang lain untuk sedap. Makan dia sahaja dah sedap. Kalau kita cicah sos, entah-entah lagi tak sedap.

Ada tak tengok orang makan ...

wajikataudodolataubauluataukuihlapisatau
kuihbakarataukuihbangkitataukuihgulungatau
kuihgelangataukuihserimukadansebagainya

kena cicah cili sos untuk bagi dia sedap ? Tak ada kan !

Tetapi kalau makan burger, hot dog atau french fries mesti nak cicah sos. Kalau tak cicah tak sedap !

Betul tak cakap saya ?

Ada sesiapa yang pernah makan dodol cicah cili sos ?

.
.
.


p/s: kepercayaan saya kepada blogspot semakin pulih ..

83 comments:

  1. Setuju sangat-sangat... :D "Kuih Melayu Ada Kekuatan Tersendiri"

    ReplyDelete
  2. hoh..sedap..kuih bakar n kuih keria...nyum3...

    Latest entry : Pengakuan Terbuka : Aku Curang Pada Kekasihku!

    ReplyDelete
  3. mmg betul.
    sebab RASAnya dah macam2 ada..

    ReplyDelete
  4. salam ayahanda..
    tengah bayangkan ni..dodol cicah sos cili..hehehe
    memang betulll..kuih melayu memang ada kekuatan tersendiri

    ReplyDelete
  5. Kanda AL..

    baulu kalau dicecah dengan kopi O pun sodap! :)

    ReplyDelete
  6. tapi kan uncle, kalau kopok lekor mesti nak kena cicah ngan sos...

    takde sos tak ummmphhh!!!

    ReplyDelete
  7. aku dah lama teringin nk makan tepung bungkus tak dapat2 lagi nih... ko tau tak tepung bungkus bang...?

    :)



    .

    ReplyDelete
  8. Salam Tuan Haji..

    Moga sihat hendaknya..

    Tak masuk akal kalau ada sapa-sapa makan cecah ngan sos atau apa-apa pencecah..

    ReplyDelete
  9. kueh melayu sehebat orang melayu itu sendiri..boleh berdiri sendiri tanpa subsidi sebenarnya...

    ReplyDelete
  10. betul tu saya sokong...

    http://daydeck86.com

    ReplyDelete
  11. taman perumahan tuan haji masuk paper BH hari ini edisi Melaka / NS..byk berlaku kecurian...benar ke????

    ReplyDelete
  12. Kuih Melahu kat KLCC pun boleh tahan mahalnya.

    ReplyDelete
  13. wuhhh gambar baris kedua tu memang peberet tu

    kuih melayu memang sedap

    ReplyDelete
  14. YB

    MINTA MAAF KAT ORANG LAIN.

    SAYA NAK KOMEN YB PUNYA DULU. MELAHU PUN KENA BAYAR JUGAK KE ?

    INGATKAN PERGI MELAHU KAT KLCC ATAU KAT MANA2 TAK PERLU BAYAR.

    NAMPAKNYA SEKARANG NI NAK MELAHU PUN KENA BAYAR.

    NAK MELAHU KENA CICAH SOS JUGAK KE ?

    ReplyDelete
  15. salam ziarah pertama kali,tuan rumah.


    saya penggemar kuih tradisi biar pun byk kuih moden dipasaran...

    lebih2 lagi masa raya..kuih lama jadi pilihan..

    ReplyDelete
  16. kuih melayu manis tak perlu pencecah sebab dah manis...samalah macam gadis melayu... tak payah solek tebal-tebal, cukup dengan wuduk yang sempurna dah manis dipandang mata...

    Hebat ALLAH...

    ReplyDelete
  17. salam

    saya tak berapa suka makan kuih2 manis nih
    tapi kalau makan akok, biar yg kurang manis, lebih lemak2 tuh saya suka

    mmg saya suka makan kuih2 yang berinti2 benda2 pedas2 spt roti berlauk, cara berlauk, karipap sardin or kentang, pau ayam or daging dll yg sewaktu dgnnya heheh...

    kuih2 manis ni bergantung, cuma jgn terlalu manis
    x suka
    x suka
    egeegge

    ReplyDelete
  18. tuan sebut kuih wajik teringat kuih wajik aruah mak yang keras di atas lembut di bawah...ala rindunyeeee
    takde yang pandai buat

    ReplyDelete
  19. Pakngah.. Popia ena cicah sos baru best!.. Teringat mak buat kuih keria minggu lepas.. sedapnya... nak telepon mintak resepi kejap lagi ;)

    ReplyDelete
  20. salam..
    saya memang pengemar kueh melayu
    tapi kueh melayu ni kebanyakn mmg
    manis yang melampau,antara punca ramai orang melayu mengidap kencing manis..jadi makan ala kadarlah..

    ReplyDelete
  21. Salam Tuan Haji..
    ;- Kuih Melayu ada kekuatan tersendiri..- tentulah kuat ;- kuat manis ,kuat lemak, ada pulak yang kuat masin.
    Tuan Haji..
    makan cekodok udang (jemput ma'las)kena dengan pencicah yang manis/masin baru sedap.

    ReplyDelete
  22. kuih luar tak mampu tandingi kehebatan dan keaslian kuih Melayu

    ReplyDelete
  23. memang betul tn haji tetapi tersiksalah sikit kalau ada penyakit...
    maklumlah lemak, manis, masin pedas semua ada! :)

    ReplyDelete
  24. salam,

    nak tambah kekuatan tersendiri ramuan kuih tu boleh campur dengan tongkat ali tapi hilang la serinya hehe..

    ReplyDelete
  25. bang. karipap cicah sos thai life sedap la banggg...

    cer try...

    ReplyDelete
  26. ANIF

    NAMA2NYA PUN HEBAT2 ... ADA BADAK BERENDAM, TAHI ITIK, LOMPAT TIKAM DLL.

    ReplyDelete
  27. RED

    KALAU MAKAN MEMANGLAH SEDAP .. CUBA BUAT !

    ReplyDelete
  28. JEJARI HALUS

    SESEKALI BAWALAH KE PEJABAT, BOLEH SHARE NGAN KENGKAWAN.

    ReplyDelete
  29. KAKCIK

    MEMANG TIDAK DAPAT DINAFIKAN KESEDAPANNYA.

    ReplyDelete
  30. CHEQNA

    SALAM ANAKANDA. RAYA NANTI CUBA TRY DODOL CECAH SOS CILI. MESTI ORANG INGAT CHEQNA DAH TAK BETUI !

    ReplyDelete
  31. Salam Tuan Haji...

    byk perkongsian minda di blog ni...
    knape sya terlepas pandang blog tuan Haji ni slama ni yek? ermmm....

    Kuih melayu mmg sedap dan x perlukan sebarang sos sbg pelengkap rasenya..
    nak kata manis n bwk penyakit,nape org tua dulu2 xde yg berpenyakit sgt pun? zaman skrg kuih melayu mkin manis ker?

    ReplyDelete
  32. AIN

    KOPK LEKOR BOLEHKAH KITA GOLONGKAN DIBAWAH KUIH TRADISIONAL MELAYU ? BOLEHLAH KOT. UNCLE PUN TAK ARIF.

    TAPI KALAU MAKAN BEGITU SAHAJA PUN SEDAP JUGA, MAKSUDNYA SELEPAS DIGORENGLAH.

    ReplyDelete
  33. ABD RAZAK

    SALAM KEMBALI. MEMANG ORANG KURANG AKAL YANG BUAT GITU. ITU MENUNJUKKAN BAHAWA HUJAH SAYA BETUL. KUIH MELAYU TAK PERLUKAN BANTUAN UNTUK SEDAP.

    ReplyDelete
  34. Tggu dodol mak abah yg tiada tandingnya..wlupun raya hmpir habis, dodol mak abah tetap lembut dn boleh ditarik...

    ReplyDelete
  35. Baulu cicah opi o sedap...
    Tambah sedap kalau di hujung-hujung Syawal, saat biskut raya lain dah tinggal serdak.


    Choq badak choq keria,
    Lepat pisang enak juga;
    Err...
    Err....tiba-tiba hilang ilham nak berpantun. Diganggu hidangan dalam gambar tu....

    ReplyDelete
  36. tapi anak-anak remaja kita kini tak makan dah kueh-kueh tradisional... tak ada kelas.

    ReplyDelete
  37. TASEK M

    TEPUNG BUNGKUS BANYAK JUAL KAT GIANT. HEHE. GURAU

    SAYA TAHU DAN BIASA MAKAN KUIH TEPUNG BUNGKUS. KALAU BALIK RUMAH MERTUA DI PERLIS PASTI BELI PUNYA. TEPUNGNYA YANG LEMBUT MEMUDAHKAN PENGHADAMAN.

    ReplyDelete
  38. bak kata adik dalam iklan tu....Kenapa saya suka Kuih Melayu..sebab Kuih Melayu BEST!!!!!

    ReplyDelete
  39. ROM

    EWAH .. PANDAI AWAK MENGAITKNNYA DENGAN SUASANA SEMASA.

    MEMANG SAYA SETUJU. TAPI JANGAN LUPA DIKALANGAN ANAK2 AYAM, ADA YANG BUTA DAN PERLU DIFOKUSKAN PERHATIAN.

    ReplyDelete
  40. DAYDECK86.

    KUIH APA FEVRET/KEGEMARAN AWAK ?

    ReplyDelete
  41. ROM

    YE KE .. SAYA TAK BELI BH. MEMANG BANYAK BERLAKU KECURIAN SEJAK AKHIR2 INI. TAPI TIDAKLAH SAMPAI TIAP2 MALAM.

    ReplyDelete
  42. CEMOMOI

    BARIS KEDUA DARI DEPAN KE DARI BELAKANG ? SAYA SEMUA BARIS SUKA.

    ReplyDelete
  43. AZRINA

    SALAM KEMBALI. SAYA GEMBIRA ATAS ZIARAH KALI PERTAMA AWAK INI. TERIMA KASIH KERANA SUDI BERKUNJUNG DAN MEMBERI KOMEN.

    ORANG LAMA JADI PILIHAN JUGA KE ?

    ReplyDelete
  44. Kami sekorga suka makan pisang goreng atau cekodok pisang cicah dgn susu pekat!

    ReplyDelete
  45. RKA

    SETUJU SANGAT. TU SEBAB SAYA PILIH GADIS MELAYU SEBAGAI ISTERI. DAN MINTA2 MENANTU AKAN DATANG BIARLAH ORANG MELAYU.

    ReplyDelete
  46. BLUECITY

    SALAM KEMBALI. MEMANGA MANIS KE LEMAK KE, KALAU MAKAN BERLEBIHAN TAK BAIK UNTUK KESIHATAN. PENDEKNYA BIARLAH BERSEDERHANA. KALAU SUKA YANG PEDAS PUN JANGANLAH MAKAN SAMPAI TAK HENGAT DONIA.

    ReplyDelete
  47. IBUINTAN

    MEMANG KUIH WAJIK MACAM TU, BOLEH TAHAN LAMA. KALAU BERKULAT PUN DI ATASNYA, MASIH BOLEH DIMAKAN YANG BELAH DALAMNYA. TAPI MAKAN TAK BOLEH BANYAK, SEBAB TERLALU MANIS.

    ReplyDelete
  48. EKIN

    BUAT KUEH KERIA PUN KENA ADA RESEPI JUGAK KE ?

    ReplyDelete
  49. ZULKBO

    SALAM KEMBALI. APA-APA PUN KALAU TERLAMPAU, SEMUANYA TAK BAIK. BUKAN TERHAD KEPADA MAKANAN SAHAJA.

    ReplyDelete
  50. KAKWAN

    RASANYA CEKODOK UDANG, TAK MASUK DALAM KATEGORI KUEH TRADISI MELAYU KOT !

    ReplyDelete
  51. MAK SU

    SETUJU ... TETAPI SESEKALI APA SALAHNYA BERTUKAR2 SELERA KAN !

    ReplyDelete
  52. PEIWAHID

    KALAU ADA PENYAKIT .. JAGALAH MAKANAN DAN PEMAKANAN.

    YANG BELUM ADA PENYAKIT, JANGAN CARI PENYAKIT.

    ReplyDelete
  53. PENJEJAK MAYA

    SALAM KEMBALI. PANDAI JUGA AWAK BERGURAU YA. NANTI SAYA ADUKAN KAT ALI.

    ReplyDelete
  54. TIJAH

    KARIPAP YANG DINGIN BEKU BELI KAT KEDAI TERACHI TU TAK PAYAH CICAH. KALAU CICAH NANTI SEDAP SANGAT PULAK.

    ReplyDelete
  55. CIK SHINJU

    SELAMAT DATANG DAN BERKENALAN. CEWAH.

    ORANG SEKARANG MEMANG MALAS BERSENAM ATAU TAK ADA MASA NAK BERSENAM. TU SEBAB KENA MACAM2 PANYAKIT. SECARA KHUSUSNYA SAYALAH TU !

    ReplyDelete
  56. IDALARA

    MEMANG DODOL KUIH MELAYU TRADISI YANG TERHEBAT. BOLEH TAHAN BERTAHUN TANPA SEBARANG PENGAWET DAN TIDAK PERLU DISIMPAN DALAM PETI SEJUK. HEBAT !

    ReplyDelete
  57. sbb tu saya xsuka western food..kena ada sos baru boleh ngap..

    ReplyDelete
  58. kena la.. kang saya pakai ubi kentang dengan tepung ubi pulak.. tak jadik kena sound dgn si suami.. hehehe. Takpe, dah dapat dah resepi nye.. Sonang jo

    ReplyDelete
  59. Salam Tuan hamzah,
    antara kuih kegemaran saya ialah kuih lapis, kuih seri muka dan karipap inti kentang.

    ReplyDelete
  60. CKLAH

    Choq badak choq keria,
    Lepat pisang enak juga,
    Cuba habaq kat saya,
    Kueh mana cklah suka.

    ReplyDelete
  61. ABU MUAZ

    MASA DAH BERUBAH .. NAK BUAT MACAM MANA. ANAK2 SAYA PUN BEGITU JUGA.

    TAPI GORENG PISANG DEPA SEBAT JUGA !

    ReplyDelete
  62. sama ngan kakcik . Bauhulu cecah kopi o .. sedap !

    ReplyDelete
  63. ANNA DA LADY

    SAYA NYARIS2 LAGI TERTAIP ANNA DA BEST TADI SEBAB TERPENGARUH DGN IKLAN TU.

    ReplyDelete
  64. FA*TIP

    MAKANLAH CARA MANA PUN, ASALKAN JANGAN MENYUSAHKAN ORANG. NAK CICAH SUSU PEKAT KE, SUSU CAIR KE, SUSU SEGAR KE .. HUKUMNYA HARUS BELAKA !

    ReplyDelete
  65. HAMIZAH

    AGAKNYA ADA KOLABORASI DI ANTARA PEMBUAT SOS DENGAN MEKDI TAK ? CUBA AWAK SIASAT !

    ReplyDelete
  66. EKIN

    TERINGIN JUGA NAK RASA. BOLEH HANTAR DENGAN POSLAJU SIKIT TAK ?

    ReplyDelete
  67. AIDAH

    SAYA PULA TIDAK ADA KUIH YANG SAYA TAK SUKA. BEZANYA ANTARA YANG MAKAN SIKIT DENGAN MAKAN BANYAK JE.

    MACAM OTAK2 SAYA SUKA JUGA. TAPI TAK BOLEH MAKAN BANYAK SANGAT. MAHAL !

    ReplyDelete
  68. betul..betul! tak terfikir pulak

    ReplyDelete
  69. tuan hamzah,

    kalau tuan nak tahu, sy ni org melayu. Oh! tapi kalau tuan taknak tahu pun sy sudah TERberitahu. maaf ya.
    Jadi, sbg org melayu, tak banyak, sedikit ada rasa bangga menyelinap masuk ke dalam hati bila tuan kata KUIH MELAYU ADA KEKUATAN TERSENDIRI. hurmmmm.. tuan bayangkan, itu baru kuih. Sudah terserlah kekuatannya. Apatah lagi orangnya kan tuan. Benarlah kata hang tuah, takkan Melayu hilang di dunia.
    Oh.. tiba-tiba rasa kuat seperti badang.


    tapi kan tuan, tak semua kuih tradisional melayu enak dimakan begitu sahaja
    .
    .
    .

    .
    .

    semuanya bergantung kepada si pembuat kuih..

    errr.. kalau mak ngah lah si pembuat kuih itu, sy jamin tentu kuih itu enak dimakan begitu sahaja
    .
    .

    .
    .
    tetapi, kalau tuan hamzahlah si pembuat kuihnya..... errr.. sy tak berani nak jamin keenakan kuih itu untuk dimakan begitu sahaja. Errr..

    Saya mohon undur diri dahulu ya tuan. Hendak mencari dodol dan cuba mencicahnya dgn cili sos.

    .
    .

    kalau ada jarum yang patah,
    jangan disimpan di dalam hati
    kalau ada silap dan salah,
    Silalah simpan di dalam hati.

    ReplyDelete
  70. LINDA

    SELAIN DARI BAHULU TAK ADA KE KUIH LAIN YANG SEDAP DICECAH DENGAN KOPI O.

    DEKAT TEMPAT SAYA KITA ORANG PANGGIL ROTI PANJANG. DIA KERAS TAK MACAM BAHULU. KALAU NAK TENGOK GAMBAR, BILA SAYA BELI NANTI SAYA TUNJUKKAN KAT SATU ENTRI. KALAU SAYA LUPA TOLONG INGATKAN. KALAU SAYA TAK LUPA, TAK PAYAHLAH INGATKAN !

    ReplyDelete
  71. Assalamualaikum, en Hamzah,kuih melayu paling sedap...terutamanya yang macam dalam gambar tu...terliurlah pulak..

    ReplyDelete
  72. NADIAH SIDEK

    DISEBABKAN AWAK KATA BETUL ... BOLEH TAK AWAK TOLONG SIASAT MUNGKIN ADA KONSPIRASI ANTARA BURGERKING DENGAN HEINZ KOT ! SAYA ADA RASA SYAK SEDIKIT.

    ReplyDelete
  73. KTS

    SUDAHKAH TUAN BERJUMPA AKAN DODOL YANG DICARI. SEPANJANG JALAN DARI SEREMBAN KE KUALA PILAH KELIHATAN BANYAK SEKALI ORANG BERJUAL DODOL.

    AKAN KUIH YANG SAYA BUAT, TELAH TERBUKTI MEREKA MAKAN DENGAN LAJU SEKALI .. SEMASA MEREKA DUDUK SAMBIL MAKAN DI DALAM KERETA SAYA KETIKA MELALUI LEBUHRAYA LEKAS.

    kalau ada si jarum patah,
    jangan di simpan didalam peti,
    ingatkan awak tak datang dah,
    nasib tak tutup kedai ku lagi.

    ReplyDelete
  74. LIPISLADY

    KUIH MELAYU TRADISI MEMANG SEDAP DAN TAHAN LAMA. TAPI IA BERGANTUNG JUGA KEPADA SI PEMBUATNYA. KADANG2 NAMA KUIH SAMA TAPI RASA LAIN2.

    ReplyDelete
  75. Pak Ngah, sya pernah buat kue lapis, tp tidak menjadi, merekah seperti tanah gersang tidak di timpa hujan, sudahnya itulah kali pertama dan terakhir sya buat, makan pandai dan tersangat pandai, tp bila buat mmm...... sangat tidak pandai.

    ReplyDelete
  76. layan dodol cicah mayonise..
    layan kan datuk hamzah..

    ReplyDelete
  77. kuih Melahu oppss Melayu RM2 bang. Nak buat sarapan pagi esok sebab emak Adam masih belum sihat hehehe

    ReplyDelete
  78. SAYANGSAYANGIBU

    ELEH .. BUAT KUIH LAPIS BUKANNYA SUSAH SANGAT. TAPI PAKNGAH PUN TAK TAHU NAK BUAT. BELI SENDIRI PANDAILAH !

    ReplyDelete
  79. ALVIN

    NTAH NTAH SEDAP .. MANA TAHU. CUBA AWAK TRY DULU !

    ReplyDelete
  80. YUNUS BADAWI

    WALAUPUN RM2, TAPI KALAU SAIZNYA BESAR DAN SEDAP .. TAK MENGAPALAH.
    MACAM MURTABAK RAJA DI KELANTAN TU, RM10 SEKEPING, TAPI SATU FAMILI MAKAN PUN TAK HABIS.

    ReplyDelete
  81. Pakngah,

    Jom tgk saya buat kuih keria. Klik sini
    http://myekinblog.blogspot.com/2010/07/percubaan-membuat-kuih-keria-yg-separuh.html

    ReplyDelete
  82. EKIN

    PAKNGAH DAH TENGOK, TAPI TAK DAPAT RASA !

    ReplyDelete
  83. yang lagi mau jual kebun sengon mau bagi info nich tentang bibit jabon dan kayu jabon bagi yang suka bertani

    ReplyDelete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.