Thursday, August 22, 2013

SONYUM SOKOJAP 62: KISAH CHE WEL TENGOK ORANG TUKAR TAYAR KERETA.




Satu hari Che Wel terserempak dengan Che Ngang yang sedang cuba menukar sebuah tayar keretanya yang bocor dengan tayar spare yang ada. Dia melihat sahaja apa yang dibuat oleh Che Ngang.  Tetiba sebuah kereta yang dipandu laju nyaris melanggar kereta Che Ngang. Akibatnya habis semua skru tayar keretanya yang diletakkan di atas jalan terpelanting masuk ke dalam semak samun berhampiran.

Puas Che Ngang mencarinya namun sebiji pun tidak berjumpa. Lalu dia duduk  termenung memikirkan apa cara hendak memasang tayar spare itu.

Tetiba Che Wel  yang membisu selama ini, bersuara ..

Che Wel: Boleh aku beri cadangan ?

Che Ngang: Ha ha ha ..  orang gila nak beri cadangan .. ha ha ha ..

Che Wel: Engkau nak dengar ke tidak ?

Che Ngang: Ok lah .. apa cadangan engkau ?

Che Wel: Dengar betu-betul .. cuba engkau ambil satu skru dari setiap tayar kereta engkau dan pasang kat tayar spare tu. Dengan itu setiap tayar akan ada 3 skru dan itu sudah cukup buat sementara waktu untuk sampai ke kedai tayar .. lepas tu kau bolehlah beli skru baru kat situ nanti ...

Che Ngang: Ye tak ye juga .. kenapa akau tak terfikir tadi .. tak sangka kau ni bijak juga ya ! 

Che Wel: Memanglah aku gila tapi tak bangang macam engkau !

Che Ngang: &#?*&&xgrrr ..


12 comments:

  1. NASIB BAIK CHE WEL BOLE BERFIKIR DI LUAR KOTAK..

    ReplyDelete
  2. Idea dari orang gila kadang2 bernas jugak

    ReplyDelete
  3. hehehehe.... sesekali kannnnnn....

    ReplyDelete
  4. mudah2an cik ngang selamat sampai ke kedai tayar..
    moral of the story, otak siapa lebih bergeliga ya? yang gila ker yg bangang?
    nasib baik saya terkecuali, cuma sesekali jer ada sikit ngong..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lebih baik otak orang gila dalam keadaan begini .. mungkin che ngang ini memang cerdik orangnya.

      Delete
  5. hehehe.. nma bru tu cik ngang

    ReplyDelete
  6. Kesimpulannya, jangan pandang rendah pada orang lain. Kadang-kadang pandangan mereka lebih bernas daripada pandangan kita yang kononnya pandai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesimpulan yang sangat bagus dan tepat .. saya setuju sepenuhnya.

      Delete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.