Thursday, January 14, 2010

INGAT TAK DULU-DULU ? ( REAKSI KEPADA ENTRI BUANG AYAH, BUANG SAUDARA ..)

Kau tahu tak dulu-dulu ?
Aku yang menyuap nasi ke mulut mu
Sebelum kau pandai mengais
Kini kau anggap ku bagai pengemis
Aku bukan lagi orang pertama yang kau tuju
Kerana dari ku tiada apa lagi yang kau perlu
Hibanya hati tuhan sahaja yang tahu.

Kau ingat tak dulu-dulu?
Masa kau belajar bertatih
Rebah mu sentiasa ku sambut
Aku yang merawat luka mu di lutut
Kini kau sudah pandai berlari
Diri ku sudah tidak kau toleh lagi
Pedihnya hati ini tidak terperi.

Kau sedar tak dulu-dulu ?
Kau sering sahaja terkeliru
Antara rama-rama dan kupu-kupu
Lalu bertanya bertalu-talu
Aku tidak pernah jemu-jemu
Memberitahu mu yang mana satu
Tetapi kini kau sudah serba tahu
Aku hanya penyibuk masa senggang mu.

Sayap mu kini sudah berbulu penuh
Kau ingin terbang dan lari jauh-jauh
Air mata ku sudah tiada lagi untuk jatuh
Apa daya ku untuk menghalang
Kini diri ku ibarat melukut di tepi gantang
Sampainya hati mu diri ku kau buang.

Akan ku bawa diri mencari daerah yang baru
Moga-moga ada damai yang menanti di situ
Dan dari kejauhan ini ketahuilah wahai anakanda
Aku akan menjadi pemerhati yang tidak pernah alpa
Penyelamat yang yang sentiasa waspada
Dan penunggu yang teramat setia.

Dan seandainya nanti kau terluka
Carilah dan datang lah kepada ku tanpa ragu
Aku pasti akan menyambut dan merawat mu seperti dulu-dulu
Kerana sesungguhnya kau tetap anak ku .. darah daging ku !





SmileyCentral.com

32 comments:

  1. Semoga kita kita kan menjadi anak yang baik..

    ReplyDelete
  2. Abg buat saya hiba....

    Itulah anak2 kalau dah besar.

    ReplyDelete
  3. Ye lah dulu-dulu tu betul le,tapi kini dah jadi sejarah dan sebagai pedoman kepada orang yang mendatang...

    Orang yang buta sejarah kerap kali akan mengulangi peristiwa lalu.. tapi bagi orang yang berilmu takkan jatuh dalam lubang yang sama...

    OLeh tu.. peristiwa yang berlaku tu ada hikmahnya untuk kita responsif agar setiap insan dapat pengajarannya..satu war-war yang bernas dan berkesan..

    Terima kasih atas N3 yang bernas dan berQ.. moga kita menjadi orang yang sentiasa cintakan majlis ilmu..amin.

    ReplyDelete
  4. teringat iklan raya petronas yang ayah dia lumpuh dan kena makan nasik kat luar.

    ReplyDelete
  5. relevan
    begitulah hendaknya .. dulu, kini dan selamanya.

    YB
    orang yang lebih tua, tentulah lebih hiba !

    ReplyDelete
  6. anNahlu
    terima kasih atas ulasan awak yang juga sangat bernas.

    MrPenyuBiru
    di samping itu saya juga mendapat ilham dari iklan .. burung apa ? burung murai ! burung apa ? burung murai ! ingat lagi tak ?

    ReplyDelete
  7. InsyaAllah, semoga saya tidak menjadi anak yang tak mengenal 'asal usul' sehingga lupa haluan hendak dituju.

    Touching nya saya

    ReplyDelete
  8. puitis dan sungguh bermakna sekali....

    tahniah!!!!

    pengorbanan kedua orang tua tak ternilai dek harta....

    semoga kita semua tergolong dikalangan anak yang soleh dan solehah....

    ReplyDelete
  9. Sedihnya n3 ini... Rindunya pada yang tiada.. "Abah.. damailah kau di 'sana' " Al-Fatihah

    ReplyDelete
  10. Tersentu hati membacanya..Patut beri semua anak2 baca ni..Biar menjadi ingatan mereka..

    ReplyDelete
  11. Ya begitulah keadaanya manusia yang lupa diri, lupa asal usul...

    sungguh memalukan sikap sebegitu. Suatu hari akan dibalasNYA atas setiap perbuatan.

    Saya suka puisi Abang ni...

    ReplyDelete
  12. itu dulu sekarang zaman baru dunia dah berubah dunia dah maju so inilah kita dapat dari perubahan dan kemajuan

    ReplyDelete
  13. iris
    bagus .. jadilah anak yang mengenang budi dulu, kini dan selamanya !

    ain
    semoga begitulah .. tapi saya dua2 dah tiada.

    nida
    di manakan ku cari ganti, serupa dengan mu !

    ReplyDelete
  14. zureen@mama
    t.kasih kerana singgah buat kali pertama. saya nak masuk blog awak kenapa tak dapat ? orang yang tersentuh adalah orang yang ada perasaan !

    azieazah
    puisi ini datangnya dari hati seorang warga emas. semoga tidak mengalami nasib yang sama.

    mamai
    pedas sindiran awak ! saya khuatir ada orang silap faham.

    ReplyDelete
  15. Assalamualaikum, macam mana sedihnya rasa mak ayah kita masa kita tak hiraukan mereka, begitulah sedihnya bila anak2 tak hiraukan kita, so sentiasalah kita perihatin dan menghormati mak ayah kita supaya anak2 kita juga akan perihatin terhadap kita kelak. InsyaAllah

    ReplyDelete
  16. al-lavendari

    Teringat di masa dulu
    hatiku terasa pilu
    muka terasa malu
    janji kerap melulu.

    Teringat di masa dulu
    hatiku terasa pilu
    muka terasa malu
    lidah kerap kelu

    Teringat di masa lalu
    hatiku terasa pilu
    muka terasa malu
    gigi terasa ngilu

    Teringat di masa sekarang yang
    si anak dulu dah jadi
    atuk atau nenek

    Teringat di masa sekarang yang
    si anak dulu dah jadi
    suami atau isteri

    Teringat di masa sekarang yang
    si anak dulu dah jadi ayah atau ibu

    Teringat di masa sekarang yang
    si anak dulu dah jadi abang atau kakak
    tapi,tapi,
    masa dulu-dulu hanya anak aje.

    kita pun dulu-dulu si anak juga, tapi sekarang dah berubah...

    boleh berblog lagi..tulah perubahan.

    ReplyDelete
  17. syukur saya masih punya ibu dan bapa, juga kedua mertua...

    masih diberi kesempatan untuk membalas jasa mereka seadanya...

    alhamdulillah....

    ReplyDelete
  18. lipislady
    satu prinsip yang benar .. orang berbudi kita merasa !

    maiyah
    awak ada emak lagi sebagai tempat mengadu yang paling sedia mendengar

    ain
    tidak rugi berbuat baik kepada mereka semua dan tidak juga dipandang hebat orang yang melukakan hati mereka.

    ReplyDelete
  19. anNahlu
    teruskan berblog dalam menyemai rasa kasih sayang sesama insan walaupun sumbangan kita mungkin kecil.. "no body can do everything but everybody can do something"

    ReplyDelete
  20. owhhh tuan...

    Fuhh... lidah saya rasa pijar . Agaknya sebab masakkan lomak cili api kot.. ( hahaha... tuan tak perlu komen tentang ini . tq)


    Yup ! Ada benarnya pendapat mamai.

    Hingga ramai anak2 moden kini semakin hilang jati diri kemanusiaan dan kasih sayang.

    Itulah yang paling menakutkan !!

    ReplyDelete
  21. anak-anakku
    kau juga punya anak-anak sendiri
    yang akan membesar sambil memerhati
    segala perlakuanmu dulu dan kini
    terpahat di minda mereka
    apa yang berlaku bukan direka-reka
    tapi terjadi di depan mata
    mereka tidak mungkin rasa bersalah
    waktu dirimu mengeluh menyesal tak sudah...

    (ini bukan doa seorang ayah.. cuma amaran bahawa apa yang berlaku kini, mungkin juga akan berlaku di kemudian nanti..)

    ReplyDelete
  22. liNda
    manusia ni memang pelik, mana yang orang tak beri, itulah yang dia nak sangat. mana yang awak tak bagi komen, itulah yang saya nak komen. saya rasa masak lomak saya yang paling 'mild' (apa cakap Melayunya .. ewah2)
    awak tak perlu takut .. que sera sera .. tentu awak ingat lagu tu !

    ReplyDelete
  23. Allah itu Adil. And parenting at early age must be rite. Kalo anak dah umur 20 thn baru nak ajar solat, ngaji, adab dll susah sikit kot. Boleh..tapi susah.

    Sy teringat Ust sy kata, as a parents kita jgn sensitif sgt. Memaafkan adlh yg terbaik. Mendoakan perlu sentiasa. Membaiki hubungan perlu berterusan. Menerima dgn rela hati..

    Jgn pernah sekali pun terfikir spt kbykn parents (sorry to say) : "one day u akan punya anak then u'll know" jgn lah mcm tu.. Itukan anak sendiri.. Dia terbentuk drp asuhan kita. Mostly imitate diri parents itu sendiri.. yes, Tuhan itu Adil...

    p/s: Ingat tak story abt me & my mum? relationship kami btambah akrab selepas insiden itu. Sebab dia faham walaupun dia sedih.

    And u know whats in her prayer. Dia bkn shj bdoa utk saya malah dia bdoa agar SHE CAN ALWAYS BE A GOOD PARENT. Dan itu yg dia suruh saya doa dlm setiap solat selepas i dpt my 1st baby... and i think she's rite..

    ReplyDelete
  24. Teringat dulu-dulu
    aku melalak nakkan susu
    dia menangis tersedu-sedu

    Teringat dulu-dulu
    dia mengidam kuih bahulu
    aku tak kisah sebab tak tahu

    Teringat dulu-dulu
    dia telepon sebab rindu
    aku pulak sebok selalu

    Itu dulu
    terkenang aku masakan ibu
    leteran ayah pula kurindu
    sekarang aku sedih selalu
    sebab semuanya dah berlalu
    Ampunkan aku wahai ayah dan ibu

    ReplyDelete
  25. menitis lagi airmata bila membaca pasal ayah yg di buang di muka depan harian metro hari ini!

    ReplyDelete
  26. Kasih anak, ada dibenak
    Kasih ayah, sanggup berpayah
    Kasih ibu, Allah saja yang tahu

    ReplyDelete
  27. "Dan itu yg dia suruh saya doa dlm setiap solat selepas i dpt my 1st baby... and i think she's rite.."

    1. off course she's rite !
    2. laa .. u dah kawin rupanya .. !

    ReplyDelete
  28. kakcikseroja
    saya harap semua anak2 (yang baca blog ini) akan ambil perhatian amaran kakcik itu.

    ikan emas
    semoga ayah dan ibu awak akan ampunkan awak.

    sl tedi
    tentu awak menangis kerana mengenangkan nasib ayah itu lebih malang lagi dari kucing2 terbuang.

    ReplyDelete
  29. sharamli
    awak lambat lagi hari ini .. harap tak lupa blog pakcik !

    zool@tod
    kasih suami dengan kasih isteri macamana pulak ?

    ReplyDelete
  30. 1. hehe..
    2. hehehehehehe.....

    ReplyDelete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.