Ini bukan gambar hiasan. Ini adalah gambar epok-epok yang saya beli
Hari Sabtu lalu saya di ajak Makngahnya singgah PARAM kat Stadium Paroi. Nak tambah lauk sikit katanya sebab malam tu saya berbuka nasi Arab lauk kambing kat surau. Dia malas nak masak banyak. Sebab kat rumah, saya sorang jer yang makan banyak.
Terlanjur dah sampai, saya pun bercadang nak beli kuih epok2 itu. Ada orang panggil Badak Berendam, ada yang panggil kueh Sepang. Tak kesahlah. Apa ada pada nama. Kalau tak sedap, tak sedap jua. Dah dua kali saya beli kueh tu, di dua tempat yang berbeza. Dukacita di maklumakan bahawa rasanya adalah mengecewakan. Banyak masuk tong sampah dari yang dimakan. Kali ini tidaklah mengecewakan sangat, tapi tak dapat menandingi kelazatan epok-epok buatan arwah Mak saya. Semoga rohnya aman di sana.
Mulanya saya hampir2 berputus asa dan kecewa kerana selepas berjalan dari satu gerai ke satu gerai dan menghampiri gerai terakhir, kueh tu tidak juga berjumpa. Saya macam dah nak menangis berpatah balik, tiba-tiba ternampak kueh itu di gerai yang terakhir dalam deretan gerai2 di PARAM itu. Lalu saya pun belilah.
Pengajarannya: Kita jangan cepat berputus asa sebelum habis berikhtiar. Entah-entah rezeki kita, Allah letak di hujung sekali, kerana mungkin Allah sengaja nak menguji kesabaran dan istiqamah kita dalam berusaha.
.......................................................................................
Sub-entri: Rezeki Ramadan.
Sebentar tadi saya terima pemberian sebuah kek lapis dan
sekeping kad raya kiriman seorang kawan dari Sarawak.
Terima kasih atas ingatan beliau kepada saya.
.................................................
kad raya dari keluarga 4S : suhaimi, suziyanti, sarah dan syimir
terima kasih sz | m.s.s
.
ooo epok-epok namanya. ingatkan keropok berendam tadi.
ReplyDeletebiasanya org yg sabar akan selalu ada ganjaran untuknya
kat param tg ipoh ada jual kuih sepang ni, biasanya sedap intinya, inti kelapa bergula anau..
ReplyDeleteselalu beli memang tak mengecewakan...
lorr..yg saya tau epok2 tu karipap..huhu!
ReplyDeleteSalam Kanda AL...
ReplyDeleteEh... setahu saya, epok2 tu adik beradik sepusat sepusing dengan karipap! Makngah mesti pandai buat yang sedap, kan? :)
Sudilah ambil kad raya kat rumah saya tu, ya... :)
epok2 yg kite tahu tu rupenye mcm karipap tp inti sayur...ini rupanya badak berendam ye...
ReplyDeletesaya ni kategori sabar jugak...asyik berjalan sebab tak jumpe2...(eh dah ke laut perginye heheh)
Salam TH..
ReplyDeletelama jugak saya tak makan epok2 sayur ni terasa ingin le pulak :)
saya ingat kuih akok td, tuan haji..tp mmg saya panggil badak berendam..msih ramai org beratur nak beli popia k.kangsar tue, tuan haji???
ReplyDeleteMRPENYUBIRU
ReplyDeleteTAPI HARI TU SAYA NYARIS HILANG SABAR .. NASIB BAIK PUASA !
IBUINTAN
ReplyDeleteMALAM TADI DAH ADA ADIK BAWA DARI KAMPUNG. DIA BELI KAT JUASSEH. SEDAP. TAPI MASIH TAK SAMA MACAM ARWAH MAK BUAT.
MAKDARA TERDIVA
ReplyDeleteTULAH SAYA CAKAP, MACAM2 GELARAN ORANG PANGGIL. TU BELUM DALAM BAHASA CINA ATAU SIKH ATAU MAT SALEH. HEHE
KAKCIK
ReplyDeleteSALAM KEMBALI.
SEJAK DARI KECIL, ITULAH NAMA YANG SAYA TAHU. MAKNGAHNYA TAK BERAPA PANDAI NAK BUAT, SEBAB KUEH NI TAK ADA KAT PERLIS. SEBENARNYA DIA BELUM CUBA LAGI.
TERIMA KASIH ATAS KAD ITU. NANTI SAYA PERGI AMBIL.
GADIS BUNGA
ReplyDeleteORANG KATA SABAR ITU SEPARUH DARI SABARIAH .. SAYA PUN DAH KE LAUT NI. HEHE
AKUANAKPAHANG
ReplyDeleteSALAM KEMBALI. YANG DALAM GAMBAR TU, BERINTIKAN KELAPA. KAT TEMPAT AWAK ADA JUAL TAK ?
ROM
ReplyDeleteMEMANG ADA ORANG BERATUR NAK BELI POPIAH TU. TAPI TAK LAH PANJANG SANGAT. RASANYA TAK SAMPAI 10 ORANG KOT. GERAI BADAK BERENDAM YANG SAYA BELI NI SEDERET LAH DENGAN ORANG YANG JUAL POPIAH TU.
Macam tu rupanya kuih epok-epok. bertambah lagi pengetahuan saya.
ReplyDeleteDINAS ALDI
ReplyDeleteLAAA .. BARU TAHU ! ITU PANGGILAH ORANG KAMPUNG SAYA LAH.
salam ayahanda
ReplyDeletesihat??
ooo ini rupanya epok2..
baru kenal =)
Epok epok..dulu2 kawan ingat epok2 ni spesis keropok..rupanya bukan..
ReplyDeletealahai, buatkan sy teringat kat arwah mak sy, huhuhu
ReplyDeletedi sini maksu nak amek kesempatan nak memohon kemaafan dan mengucapkan salam syawal, salam ceria.
macam belum pernah lagi makan kuih epok-epok ni. tak dapat nak bayangkan sedap dia macamana.. hehe =)
ReplyDeletekadang-kadang, yg buat rasa lebih kecewa, bila kuih tu nampak sedap, tapi rasa takda..
ReplyDeletebersangka baik saja lah.. org yg buat tu berpuasa..
Salam uncle,
ReplyDeleteSaya pun tahu epok-epok tu karipap sayur. tu yg terkejut sekejap tgk gambar ada kuah-kuah..hehe
sey panggil tu kuih sopang bang. bukan sopak yer. tapi kat ttj ada jual. pasar mlm hr selasa tiap2 minggu mmg ada. makcik yg jual tu muka dia masammmm giler. tapi kuih dia sumer sedap2 belaka.
ReplyDeletebegitu juga susahnya nak cari mertabak yg sedap walaupun ramai yg menjualnya.
ReplyDeletesaya tak pernah makan kuih ni. Nak try sket =P
ReplyDeletemula2 tguk wajah 'epok2' tadi terkejut gak..nape epok2 gitu rupanya..kalu kt melaka atau johor epok2 ni mcm popia cuma bezanya kulit dia mcm karipap tp intinya sayur2an dan sy mng pakar buat epok2 tu..
ReplyDeleteepok2 yg sdr AL ckpkan td saya pangil badak berendam..zaman la ni mng payah nk cari yg sedap dn berkualiti...yg penting inti dan kuahnya santan ori tidak dicampur tepung jagung..
pakngah
ReplyDeletebadak berondam tu
kue kesukaan kami sekeluarga
terutama ayah
CHEQNA
ReplyDeleteKAT TEMPAT AWAK TAK ADA KE KUEH MACAM NI ?
SELAMAT BERKENALAN DENGAN EPOK2.
RELEVAN
ReplyDeleteLEMAH BETUL SUBJEK ILMU ALAM AWAK NI. HEHE
MAK SU
ReplyDeleteTERIMA KASIH ATAS UCAPAN ITU. SAMA2LAH KITA BERMAAF-MAAFAN.
SEMOGA BERGEMBIRA DI HARI RAYA.
ASADA RYUTARO 1 & 2
ReplyDeleteMUNGKIN DIA ORANG TAK ADA ISO ATAU MANUAL. TENGOK MEKDI ATAU KFC, SAMA SAHAJA RASANYA, BILA2 MASA DI MANA2.
EPOK2 TU RASANYA SEJIBIK MACAM KUEH BADAK BERENDAM !
MISZ SEPHIA
ReplyDeleteDAH HILANG TERKEJUT. TADI KAT SURAU, DIA ORANG KATA KUIH SEPANG BASAH.
TIJAH
ReplyDeleteTAK KESAHLAH MUKA DIA MASAM JANJI KUEH SEDAP, BUKAN SEBALIKNYA.
IBUINTAN KATA KAT PARAM TANJUNG IPOH PUN ADA. BUKAN IPOH YA !
RASANYA SENANG LAGI NAK PERGI TG IPOH SEJAK ADA HAIWEI BARU NI !
ONE ZABA
ReplyDeleteMEMANG BETUL. TU SEBAB BILA ADA SATU GERAI KUEHNYA SEDAP, AKAN BERATUR ORANG UNTUK MEMBELINYA.
MULALAH GERAI LAIN CEMBURU !
EIRA EIXORA
ReplyDeleteBOLEH .. TAPI SAYANGNYA TAK BOLEH POS KAT AWAK .. TAKUT BASI !
IDALARA
ReplyDeleteITU KUEH TRADISI MELAYU. MEMANG SUSAH NAK CARI RASA YANG ASLI. DEKAT2 SIKIT PUN TAK APALAH.
SAYA BELUM PERNAH JUMPA APALAGI MAKAN EPOK2 SAYUR. RUPANYA ADA LAGI MAKANAN YANG SAYA TAK TAHU.
SAYANG2IBU
ReplyDeleteTAPI BUDAK2 SEKARANG, DIA ORANG TAK BERAPA SUKA MAKAN. ELOK JUGA SEBAB BOLEH MAK DAH AYAH DIA MAKAN TANPA GANGGUAN.
Tahun lepas beraya di kedah
ReplyDeletetahun ini beraya di jengka
puasa sudah zakat pun sudah
beraya kita hindari prasangka
Lupakan sengketa bermaafan
dari hujung rambut ke hujung jari
halalkan kata-kata mana yang termakan
sesama muslim jauhi cakar-mencakari
salam tuan..
ReplyDeleterasanya saya
belum pernah makan
lagi epok-epok ni??
guane lah rasanya
gamak??
rasa cam pnah makan tapi dah makan tahun tak makan
ReplyDeletesabo bab makan eelok juga nanti kempunan plak
siksanya nak mencari epok2 yg sedap??
ReplyDelete.
.
.
.
klu nak cari donat yg sedap, sy boleh tolong :D
tumpang tanya, epok2 ni dr sagu ke ?? mcm pernah tgk.. mcm pernah rasa.. tp tak tau la kuih yg sama ke tak...
Assallamualaikum,
ReplyDeleteBegitu rupanya epok-epok.
Kat Kedah di panggil apa eh kuih ni..Nak kena cari juga ni.
Selamat Hari Raya!
suka juga dengan badak direndam nih. sesekali oklah nak makan...kalau teringin sangat, tapi kalau hari-hari...tak larat!! Kolestrol naik.
ReplyDeletep/s : macam confuse dengan kuih puteri mandi.
Salam THJ...
ReplyDeleteKali pertama tengok kueh ni..
Kalau berpeluang ke sana nanti, mahu juga merasanya..
rezeki kalau dah tersurat takkan kemana ya.
ReplyDeletebagi saya epok2 ni mcm karipap tapi inti sayuran..yang macam ni tak pernah saya makan lagi..nanti kena cuba ni..TQ, bertambah la sejenis lagi kueh tempatan dlm senarai' hv to try' saya ni..
ReplyDeleteZULKBO 1
ReplyDelete"puasa sudah zakat pun sudah"
.. PUASA BELUM SUDAH TAU !
halalkan kata-kata mana yang termakan
.. SAYA RASA TAK ADA YANG TERMAKAN !
ZULKBO 2
ReplyDeleteSALAM KEMBALI.
RASANYA SEBIJI MACAM KUEH BADAK BERENDAM ! HEHE
CEMOMOI
ReplyDeleteLAMA BETUL AWAK TAK MAKAN KUEH NI ! KATANYA KAT TANJUNG IPOH ADA JUAL. DENGAR BETUL2 .. BUKAN IPOH TAPI TANJUNG IPOH KAT KUALA PILAH. HEHE
KTS
ReplyDeleteDONAT TAK PAYAH TUNJUKLAH JUAL KAT MANA. KAT GLOBE SILK STORE PUN BANYAK JUAL.
EPOK2 INI DI BUAT DARI TEPUNG BUKAN SAGU. TEPONG APA, ENTAH. YANG PASTINYA BUKAN DARI TEPUNG SAGU ATAU PUN TEPUNG PELITA. PUAS HATI ?
NADZ
ReplyDeleteKAT KEDAH TAK TAHULAH ADA KE TAK ADA. TAPI KAT PERLIS SAYA TAK PERNAH JUMPA.
KALAU SAYA PERGI NAT BILA BALIK KE PERLIS, SAYA SUKA BELI TEPUNG BUNGKUS.
AZKETOM
ReplyDeleteKUEH PUTERI MANDI, JAUH BEZANYA. DIA KECIK-KECIK, DAN BERKUAH BANYAK.
INI SATU LAGI KUEH, YANG SAYA LANGSUNG TAK JUMPA SEPANJANG BULAN RAMADAN.
ABD RAZAK.
ReplyDeleteSALAM KEMBALI.
KALAU NAK DATANG NANTI, BERITAHU AWAL2, BOLEH SAYA USAHAKAN MENCARINYA.
ABU MUAZ
ReplyDeleteBETUL, TAPI KENA CARI JUGA !
HANI
ReplyDeleteKALAU ORANG PANDAI BUAT MEMANG SEDAP. YANG PENTING INTINYA KENA SEDAP. MESTI CUBA, TAPI JANGAN SELALU. NANTI MEMUDARATKAN KESIHATAN.
salam tuan haji..sila ambil kad raya sy utk tuan haji di entri sy pg nie...
ReplyDeleteROM
ReplyDeleteSALAM KEMBALI.
SAYA DAH AMBIL DAN MASUKKAN DALAM DRAF. NANTI SEKEJAP LAGI SAYA PUBLISH. TUNGGUUUUUU!
TERIMA KASIH ATAS INGATAN ITU.
eh !
ReplyDeletekiter panggil badak berendam !
susah nak jumpa jumpa inti yang sedap sebab orang dah tak guna kelapa muda lagi..kelapa hampas kottt...
IKAN EMAS
ReplyDeleteBETUL CAKAP AWAK. MUNGKIN BUKAN HAMPAS TAPI RASA MACAM HAMPAS.
INI KES NAK UNTUNG BANYAK ATAU KES TAK TAHU NAK BUAT, TAPI NAK BUAT JUGA !