Sunday, December 16, 2012

TURUN NAIK SEMANGAT BLOGGER.




Saya lihat dari bloglist saya, banyak blogger yang dulunya sangat aktif berblog seperti pemilik blog Matcham-Matcham dan juga tasekM sebagai contoh kini sudah agak dingin. Saya ingatkan saya seorang sahaja yang begitu.  

Sekarang ini bukan sahaja saya malas nak buat entri baru, tapi nak jawab komen apalagi nak BW sangatlah segan. Nasib baik saya ada banyak stok draf entri. Kebanyakan entri saya akhir-akhir ini merupakan deraf entri yang telah ada dalam simpanan sejak sekian lama yang telah saya usahakan semasa saya rajin dulu.

Nasihat saya kepada kawan-kawan yang sedang rajin berblog sekarang ini, buatlah entri banyak-banyak untuk dibuat stok dan diposkan bila tiba musim malas nanti.

Pada kesempatan ini saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih kepada anda yang membaca entri ini dan entri-entri sebelumnya lebih-lebih lagi kepada anda yang sudi meninggalkan komen.

45 comments:

  1. Harap semangat yg naik turun itu hanya sementara sahaja :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ramai juga yang dah turun secara kekal !

      Delete
  2. agaknya musim berblog dah terbang ditiup angin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. klu cair menjadi air, harap dapat ditakung...

      saya pun semakin kurang bersemangat untuk berblog, sebab banyak sangat kerja akhir-akhir ni...

      Delete
  3. biasala kan skrg musim tengkujuh...tu yg semangat pn menurun..ehehehe

    ReplyDelete
  4. masa rajin nak buat entry..idea pulak tak mari...hehe

    ReplyDelete
  5. Salam TH, begitu aironinya byk juga teman2 blogger yang sudah karam sepenuh jika di lihat pada bloglist saya ada yang sudah melebih 1 tahun mmg sedih :( terima kasih nasihat yang baik kena buat stock entri tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali.

      saya pun ramai sahabat blogger yang karam terus dan saya sudah keluarkan dari bloglist saya.

      Delete
  6. Replies
    1. awak masih lagi ada di persada blogging .. tahniah !

      Delete
  7. Harap-harap IM akan terus komited menulis kerana IM memang meminati penulisan dan sasaran IM blog IM akan menjadi biografi sebagai rujukan anak cucu masa depan.

    ReplyDelete
  8. banyak sangat akaun yg diurus.... fb, twitter, myspace, forum...tu yang semangat jd turun naik, ada yang tenggelam timbul, ada yang tenggelam.... tak timbul2

    ReplyDelete
    Replies
    1. ibuintan pun baru timbul .. hehe.

      betul .. memang banyak sangat akaun itu pun menjadi puncanya .. tak tahu yg mana satu nak pegang !

      Delete
  9. sebulan yg lepas..? lamanya menyepi..hehe..sy pun jarang updated.. nak update kdg2 tak sempat..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jarang tak apa .. jangan hilang terus !

      Delete
  10. SAYA MEMANG ADA ENTRI DI DRAFT.. NANTI2 BOLEHLAH PUBLISHKAN BILA START MALAS.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. samalah kita .. tapi ada juga deraf entri saya itu yg sudah tak sesuai lagi untuk disiarkan.

      Delete
  11. hujung tahun..semuanya menyepi kot pakngah:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ikut tahun Islam, baru bulan dua !

      Delete
  12. sebenarnya saya pun dah buat begitu sejak akhir akhir ni. 3 entry terkini saya suma draft autopublish. hehhee!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti kalau uncle pergi melancong ke luar negeri, nak cuba autopublish pulak ..

      Delete
  13. As-Salam,

    saya pun adakala turun naik semangat..disebabkan kekangan waktu...tugasan semakin menimbun..samada tugasan di pejabat atau di rumah..al-maklum lah seorang ibu anak 8 yang berkerjaya, at the same time nak jadi blogger juga...hehehe...

    weekend lepas saya ke Kuala Pilah atas tugasan pejabat...lalu depan Lavender Heights ..teringat [ada Pak Ngah @al-Lavenderi ...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali.

      lain kali kalau lalu, kalau sudi singgahlah barang seminit dua !

      Delete
  14. saya setakat ni belum malas lagi PakNgah. Sokmo bersemangat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bagus sangat tu .. awak makan vitamin apa ! pakngah termakan Vitamin M. hehe

      Delete
  15. Good suggestion Pak ngah...will do insyallah

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pula bermasalah sekarang tak tahu mana satu nak publish sebab dah menimbun2 ..

      Delete
  16. Aina sehari 1 entri je kadang2 seminggu 1 entri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya boleh pos setiap hari tapi tak larat nak jawab dan lawat blog pengomen pulak ..

      Delete
  17. samalaha kita. mood kadang-kadang ke laut dah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya lain sikit, mood kadang2 ke hutan .. hehe

      Delete
  18. Kehkeh..saya tunggu 1 januari baru nak update..

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakngah nak tengok betul ke tidak nanti .. tapi 1 Januari tahun bila ?

      Delete
  19. Cadangan yg bagus...mesti satu masa nanti saya pun jadi malas..hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak malas pun mungkin sibuk .. jadi buat stok entri banyak2 sebelum malas atau sibuk.

      Delete
  20. Cadangan yang bagus.. Memang ada kalanya akan jadi begitu.. Mungkin mereka sibuk dengan urusan lain yang lebih penting..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun faham itu .. tapi kalau blogger tegar berasaskan minat menulis, pasti mereka akan cuba curi2 masa !

      Delete
    2. bab curi masa dalam pejabat. sayalah :)

      Delete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.