Sunday, November 8, 2020

TERKENANG SEMASA DULU - 102 : WATER FRONT.

 Berlatarbelakangkan pasar terapung.


Di kalangan kawan-kawan, kami panggil tempat ini Water Front - tempat kami beli ikan, udang, ketam dll.  Ia tak jauh dari White House. Jualan dibuat dari dalam bot.  Bila air pasang senang sikit nak beli sebab bot terapung sama aras dengan tebing.  Bila air surut, kita kena membongkok sikit nak pilih ikan atau nak buat bayaran. Yang menariknya selain guna wang tunai, kita boleh guna kad kredit atau chek untuk buat bayaran. Semua hasil lautnya masih fresh,  bahkan ketamnya masih merangkak2 lagi. Kalau nak siang ikan,  ada gerai khusus sediakan khidmat menyiang ikan. Orang yang jual ikan tak buat kerja itu macam kat Malaysia. Sudah tentu ada bayarannya.  Tapi saya tak pernah guna khidmat tersebut kerana lebih suka siang sendiri. 

Gambar diambil pada tahun 1981.

6 comments:

  1. lama dah tu tahun 1981. agaknya ada lagi tak tempat tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tempat tu tentunya masih ada tapi lanskapnya sudah amat jauh berbeza.

      Delete
  2. Tahun 1981 dah duduk oversea
    Tahniah

    ReplyDelete
  3. Hajat nk study overseas tp x de rejeki. Cuma mampu ke Lembah Pantai aje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pergi pun bukan utk study, tapi bekerja.

      Delete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.