Monday, October 29, 2012

INI PILIHANNYA.

Dalam entri saya yang bertajuk Apa Pilihannya ? ramai yang mencadangkan saya menggunakan perisian  Photoscape untuk mengedit gambar.  Setelah saya memuat turun perisiannya saya pun mencuba mengedit gambar berikut untuk melihat kesesuaiannya dalam usaha untuk menutup aurat gambar-gambar yang akan saya keluarkan. Walau bagaimana pun saya agak kecewa kerana tidak ada satu pun yang sesuai untuk maksud yang saya cari.

 

Hasil yang ini saya tak suka kerana habis semua kelabu dengan saya-saya dan latarbelakangnya sekali. 


Dan kalau saya guna paint pulak .. inilah jadinya.

Jadinya kalau ada sesiapa yang tahu cara yang boleh mengaburkan atau menggelapkan bahagian-bahagian tertentu sahaja, tolonglah ajarkan saya.


Terlanjur dah berphotoscape, saya pun mencuba edit gambar Iris iaitu cucu saya. Lihatlah hasilnya seperti di bawah. Sebenaranya kita boleh buat beribu rupa tapi cukuplah setakat 12 dahulu. 



Gambar 1.

 
Gambar 2. 


Gambar 3.


Gambar 4.


Gambar 5.


Gambar 6.


Gambar 7.


Gambar 8.


Gambar 9.



Gambar 10.


Gambar 11.


Gambar 12.

Buat masa ini semua gambar Makngahnya yang menampakkan aurat telah pun saya simpan dalam draf. Kalau ada masa nanti saya edit pelan-pelan dan terbitkan semula. Kalau tak masa atau malas, mungkin akan saya pindahkan ke blog baru yang terbuka kepada mahram saya sahaja tanpa sebarang editan.


18 comments:

  1. hahaha..sakit perut saya gelak tgk gambar makngah kena cat dgn Paint tu!

    ReplyDelete
  2. PC SAYA XLEH BUAT EDIT-EDIT NI SBB BUKAN PC SENDIRI.HUHU

    ReplyDelete
  3. rasanya semua teknik Pak Ngah dah buat termasuk lah mengecat Mak Ngah. Kelakarlah. Hahaha.

    ReplyDelete
  4. langkah selamat, gunakan paint untuk kaburkan seluruh gambar. paint terbaik setakat ni.

    ReplyDelete
  5. Bagi saya mengedit gambar hanya akan merosakkan gambar itu sendiri.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi saya ada simpan gambar yang original .. cuma rosak di blog atau fb je.

      Delete
  6. Pakcik, nak edit gamba ctk2 tak ley gune software shortcut. Heheheh....klu pakcik rajin explore, pakcik gune photoshop. Tp kene explore byk2. Tak yah belajar x pe. Tapi tuhlah, amik ms jugak. Heheheheh...walau apapun, comel betul cucu Pakcik ni. Geram!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  7. Uncle janganlah cat makngah sampai macam tu sekali...hihihi......kalau uncle guna photoshop, uncle boleh kaburkan gambar aurat makngah sahaja tanpa mengaburkan bahagian2 yang lain........

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampaknya lepas ni kena belajar photoshop pulak ..

      Delete
  8. pak ngah,eka ada hantar mesej di facebook pak ngah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah baca dan dah jawab pun .. terima kasih.

      Delete
  9. comel mongelnya iris sampai terlupa nak cakap apa...

    ReplyDelete
  10. BUATLAH PILIHAN YANG BIJAK.. :)

    ReplyDelete
  11. Comel sangat Iris...

    Usaha lagi la tuan.. makchaq suka segmen terkenang masa dulu tu...
    kalau kabuq semua pun tak best la nak tengok...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tak best .. mungkin bila selesai saya pindahkan ke blog baru yg dihadkan pengunjungnya, saya jemput makchaq menjadi ahli.

      Delete
  12. saya pun nak belajar jugalah. nanti dah berjaya, kongsikan ya..?

    ReplyDelete
  13. Rumit juga kan?
    Saya tak reti nak ajar sebab saya tak berapa mahir Photoscape...

    ReplyDelete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.