Tuesday, September 23, 2014

MACAM-MACAM MASALAH.


Mungkin saya boleh bahagikan kepada enam jenis orang dengan masalah.

1. Orang yang boleh elakkan masalah - hebat.

2. Orang yang jumpa masalah dan boleh selesaikannya - cerdik.

3. Orang yang cari masalah dan tak dapat selesaikannya - bangang.

4. Orang yang jumpa masalah dan lari darinya - pengecut. 

5. Orang yang sengaja cipta masalah dan selesaikannya - tak guno.

6. Orang yang bawa masalah tetapi tidak disedarinya - ini masalah besar.


Kalau boleh saya nak jadi orang nombor 1, tapi kalau tak dapat, jadi nombor 2 pun jadilah. Harap-harap saya bukanlah orang yang dalam nombor selebihnya. .



8 comments:

  1. Saya pon berharap saya nombor 1 @ 2.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg pastinya awak pengomen nombor 1. Hehe.

      Delete
  2. Paling menyampah no 3 & 6.

    Ok...dah komen...hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih komen. Saya pulak sakit hati dgn yg nombor 5.

      Delete
  3. Jenis yang no.5 tu salah satunya mesti golongan pembuat anti-virus sistem komputer yang hanya pikir nak untunggg saja, hohoho... ok dah komen PakNgah hehee~ ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah .. cantik sungguh contoh yg awak berikan. Tepat sekali. Tu sebab Pak Ngah kata orang tu tak guno.

      Delete
  4. errkkk... nombor lima.... macam nak umah besar, pastu kena kerja lebih masa untuk take care of the hosue, sendiri rasa tak guno huhuhu. *rumah saya masih kecil.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lucu juga pakngah baca komen awak ni .. haha.

      Delete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.