Thursday, October 1, 2009

MESTI.DIA.ORANG.YANG.BUAT ...!

apasal korang asyik
salahkan dia orang !

kalau memandu secara merbahaya,
mesti dia orang yang buat.

kalau memandu melebihi had laju,
mesti dia orang yang buat.

kalau memandu di lorong kecemasan,
mesti dia orang yang buat.

kalau kita tanya dia orang ... siapa yang buat?
dia kata, bukan dia yang buat.

tapi kalau dia kata, dia tak buat,
dan kita kata, kita pun tak buat,

habis siapa yang buat?
.
.
.

mesti dia orang yang buat !!!

26 comments:

  1. aku selalu cakap perkataan aku tak buat..walaupun aku yang buat..teruk sungguh

    ReplyDelete
  2. Mestilaa 'orang' buat, tak kan lembu kot, tak kan monyet kot.

    Tapikan, masa i kecik2 dulu, kalau my dad tanya siapa yg pecahkan pasu, i akan jawab "kucing yg pecahkan", siapa yg hilang kan ini itu, i jawab "kucing yang hilangkan" sebab i've nobody to blame as i'm the only child kkikikiki...kucing i yg selalu jadi mangsa...

    ReplyDelete
  3. salam..


    best entri ni..ringkas tapi membuatkan semua berfikir..

    syabs..!

    ReplyDelete
  4. penuh sindirian!!!..terasa pulak den!!


    http://aksarapower.blogspot.com/2009/06/prejudis-persepsi.html

    ReplyDelete
  5. Tak pelah... Tak de orang nak mengaku, saya le yang buat....

    ReplyDelete
  6. salam alV,

    1. nasib baik saya ada, saya je yg tolong!

    2. ishhh naper seme org bising ni, aku sorang je diam

    3. lantak er korang, asal aku selamat dah..

    heeeeee..

    rambut sama itam, hati mcm2 ragam
    tapi,
    aku juga seperti kamu
    fikir benda yg sama
    ingin juga begitu
    mahu juga jadi yg terbaik
    ingin jadi baik...

    ReplyDelete
  7. nak tuding jari kt 0rg laen mmg senang...xsedar...1 tunjuk kt 0rg..4 kena kt diri sendiri...

    ReplyDelete
  8. alvin.

    kau pun buat gak?

    mamamin.

    tkasih singgah walaupun tak cakap apa2.

    Aina@Azila.

    patutlah pun awak macam kucing ... cuma pakai spek je bezanya!

    anaklaut.

    saja2 je, tak tau apa nak buat!

    ikan emas

    awak pun buat gak? ingatkan saya dgn alvin je!

    zool@tod

    akhirnya kita tahu siapa yg buat.

    blueCITY

    rambut pun tak sama hitam, cik blue! rambut saya dah putih.

    sharamli

    kalau orang tu ada satu jari je, camne?

    ReplyDelete
  9. wakakak...
    betul gak kata awak tu alV,

    rambut semua pun dah tak sama gak kan,

    erkkkkkkk

    oh ya, berkenaan komen awak di blog saya:
    lelaki baik untuk wanita yg baik.
    boleh diguna pakai lagi ke?
    bagaimana dgn kisah zulaikha dan nabi yusuf a.s?

    bukankah zulaikha curang pada suaminya al aziz dan menggoda nabi yusuf. dan akhirnya zulaikha telah menjadi isteri solehah pada nabi yusuf.

    mungkin juga kita boleh balik kepada:

    lelaki adalah pemimpin dan pelindung.

    wallahhualam..

    ReplyDelete
  10. salam..

    apa khabar?

    moga sihat dan bahagia selalu di sana..

    ReplyDelete
  11. sapa yg buat?
    parti pembangkang sapa lagi...

    ReplyDelete
  12. Kalau ngaku buat ada dapat apa2 tak?

    ReplyDelete
  13. sendiri buat silap..sendiri mau ingat la(bace ayat nie ala2 org cine ckp melayu)

    ReplyDelete
  14. Salam..
    Aduhaiii...masing2 tak nak mengaku lakk..!!:):)
    Memang itulah ragam manusia yg hanya pandai menunding jari pada org lain..

    ReplyDelete
  15. salam..

    bro..terima kasih atas ulasan anda di anaklaut..:))

    moga anda dirahmati allah swt selalu..

    ReplyDelete
  16. weh mana ada aku buat...aku tak buat la, percaya la

    ReplyDelete
  17. blueCITY.

    nanti kena tanya Ustaz lah. tak dapek nak nyawabnya.

    Cik Amy.

    khabar baik dan tambah membulat.

    SOT.

    t.kasih kerana berkunjung. datang2lah selalu.

    DUN Behrang

    nak ngaku, ngakulah. tak payah nak sumpah2. nanti jadi sesumpah.

    Atacha.

    Ni Cina pulak ni?

    Pn Kartini.

    memang susah nak mengaku, nak mengengkau senanglah!

    AL

    t.kasih atas doa mu. Amin.

    Mamai.

    saya percaya, saya percaya. tak yahlah nak terjun lombong.

    ReplyDelete
  18. sume orang buat..

    sume orang x ngaku..

    sume orang mesti ada yang buat..

    sume orang muka sengal gitu-gitu..

    heee...

    ReplyDelete
  19. mamamin

    mesti ada orang buat, tapi bukan kita yang buat, x tahu siapa buat, apa nak buat !

    ReplyDelete
  20. salam....aku rasa aku penah buat semua menda tuu laa...

    ReplyDelete
  21. salam.

    sstgh org tak suka disuruh utk buat sesuatu. lebih suke wat dgn rela hati.

    hoho ade kaitan ke? ;p

    ReplyDelete
  22. hang nadim
    memang berani ... serasi dgn nama!

    ReplyDelete
  23. Ftyyhahh

    "sstgh org tak suka disuruh utk buat sesuatu. lebih suke wat dgn rela hati"

    masalahnya kita orang tak sanggup nak tunggu musim dia orang rela hati.

    ReplyDelete
  24. KITA TAK BUAT SANGAT.. KADANG2 JE KITA BUAT.. DIA YANG SELALU BUAT... KITA MARAH LA...

    ReplyDelete
  25. FAIRUS

    HAHAHA .. TERINGAT MASA BEBUDAK DULU. MACAM TULAH KITA CAKAP KALAU KANTOI.

    ReplyDelete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.