Saturday, March 16, 2013

PEMINTAS CERITA.


 Gambar hiasan hasil carian Google.

Ada seorang kawan saya tu suka sangat memintas bila saya bercerita. Saya pun tak tahu dia keturunan apa. 

Katalah kita tengah berkobar-kobar nak cerita tentang pancing yang baru dibeli, dia pun memintas ..

"aku pun baru beli satu semalam .. murah je sebab kedai tu buat sale penghabisan stok .. bla bla bla bla".
 
Atau pun kita tengah berkobar-kobar nak cerita tentang kereta anak kita melanggar pagar pasaraya Tesco, dia pun memintas ..

"anak aku pun sama .. cukup lalai, entah dah berapa kali kereta dia eksiden .. kereta dia kemek sana kemek sini .. bla bla bla bla".


Akhirnya kita pulak yang kena dengar cerita dia. Menyampah betul.

Kadang-kadang saya rasa nak sumbat je mulut dia dengan bantal peluk sebelum saya mula bercerita. Tapi takut pulak dia kecik hati.

 Adakah anda punya kawan macam itu ? Saya percaya anda tidak begitu. Kan?


46 comments:

  1. Salam Pakcik,

    Mmg ada pakcik. Pnh sy nak mengadu mslh sy. Alih2 die pintas...then die lak cite mslh die kat saya. Tak berbulu lak kaki mendengarkannye...

    =(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali.

      uncle tak tahu pulak boleh berbulu kaki .. padan pun !

      Delete
    2. berbulu kaki?
      kelakar la ko fara
      igt hidung je berbulu :)

      Delete
  2. salam pak ngah, ada sorg kat sekolah saya. suka memintas + kondem. dah ler kena pintas, kena kutuk lagi pastu sibuk ckp dia yg bagus. mmg letih dibuatnya.

    ReplyDelete
  3. dulu ada roomate sy mcmtu, pakngah. kesudahannya dia sedar sendiri sbb kami satu bilik malas nak melayan dia..

    ReplyDelete
  4. Ada jugak seketul dua kawsn macam tu....boleh hilang mood kita nk bercerita dibuatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan setakat hilang mood tapi boleh hilang sabar ..

      Delete
  5. ada kawan opis macam tu.. serba serbi dia tahu.. last2 bagi dia je cakap sorang2... hehe

    ReplyDelete
  6. hehehehe,.. kekadang buat bila mls nk dgr cerita dia...

    ReplyDelete
    Replies
    1. pengakuan yang jujur. tapi janganlah pulak selalu sangat kadang-kadang tu. hehe

      Delete
  7. Emm... memang ada yang camtu.. bila dah geram sangat.. saya pulak pintas kata2 dia.. tapi dah habit dia kot.. bila kita pintas dia.. dia pintas kita balik.. last2 kita zip mulut kita dan biar jerlah dia bercerita.. huhuhu :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang paling geram tu, bila kita bercerita dengan orang lain pun dia pintas juga ..

      Delete
  8. salam.hehe.. itulah.. main menyampuk ja..kekadang hanya mampu brsabar ja ..layankan aja dia cakap..huhu

    ReplyDelete
  9. kat tempat kerja, kami gelarkan dia encik ST (serba tau)...

    ReplyDelete
  10. Salam Pakngah,
    Ini adalah sifat semulajadi, dia tak perasan yg dia bersikap sedemikian. Ada baiknya di tegur dengan baik dan berhemah semasa anda berdua dgnnya..pasti dia faham. Selepas di tegur, jika dia melakukan perkara yg sama, tegur dia masa itu juga, barulah dia akan perasan yg dia bersikap sedemikian. Akhirnya pasti dia akan lebih berhati2 untuk berbicara...Insyaallah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali

      masalahnya dia jauh lebih tua dari saya .. takut nanti hilang kawan. lebih baik saya biarkan sahaja .. saya bukan rugi apa pun cuma geram je.

      Delete
  11. ada jugak uncle...lum abis kita cerita dia dah sambung cerita...sudahnya kita tak jadi nak cerita...hurmm...macam2 kan...

    ReplyDelete
  12. Keturunan Sultan Pintas kot uncle..hihihih

    ReplyDelete
  13. Mmg ade org camtu, nie kes org ade dia pun ade gak ler but konon2 nyer lg gempak dr org lain ekkekkekk selalu nyer org camnie xmau kalah ngan org lain kan kan kan, sabo je lah nk buat camne kan hehheh..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dia tak mahu kalah .. orang ada dia pun ada, orang pergi dia pun pernah pergi.

      Delete
  14. kalau anak murid dah lama kne marah..hehehe. Anak murid saya yg kenit-kenit ni ada juga...bapak dia lah plg hebat dalam dunia, kalah bapak org lain. Siap dia boleh suh kite stop mengajar topik tu sbb nak suruh semua org dgr cite bapak dia ni..

    Sudahnya suruh je dia diri kt depan kelas, haa...citelah pasal bapak dia. Dah tu tanya-tanya lagi sambil mengulas..'oo..terrornya bapak awak yek'...akhirnya mati cite dia.

    Skrg tak buat lagi dah..hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. uish .. murid2 sekarang berani-berani sampai boleh suruh cikgu stop mengajar.

      pandai awak menanganinya ..

      Delete
  15. Pak ngah.. sabar je laaaa...hahahaha...

    ReplyDelete
  16. Sebab tu saya prefer tulis cerita kat blog jer Pak Ngah, orang2 macam tu la yang buat saya malas nak cerita secara live. hahhaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. masalahnya kawan pakngah tu tak ada blog dan fb ..

      Delete
  17. Hehehe....yang bestnya apa saja yang cuba kita ceritakan, dia pun ada cerita yang sama :)

    ReplyDelete
  18. Salam bormat Pakngah :D

    Kadang-kadang memang geram jugak bila kita sedang bercerita, orang pintas, suara saya yang dah memang perlahan jadi tenggelam kerana suara orang yang besar-besar, tak dapat nak masuk...kena diam ja..nak buat lagu mana...kena sabar ja..bagi laluan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. bormat*hormat...maaf na :)

      Delete
    2. salam kembali.

      mari kita sama-sama lepas perasan kat blog .. hehe

      Delete
  19. sebab dia nak cerita masaalah yg sama berlaku pada dia.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan masalah sahaja .. tak ada masalah pun dia nak pintas juga.

      Delete
  20. Hahaha. Saya ada 1 kawan mcm tu. Tp sbb dah lali saya pasrah je la. Nasib baik sy jenis suka mendengar dr bercerita, makin galak la dia cari saya kalau ada berita terkini

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya juga ada kawan yg sebaliknya .. sangat pendiam .. tapi tak syok juga sebab kita tak tahu dia dengar ke tidak.

      Delete
  21. Pak ngah...kat umah saya ada sorang suka pintas ckp orang, anak lelaki saya, acaner tu ☺☺☺

    Selalu pesan kat dia 'klo ibu tgh cakap, abg kena diam tau'. Skang dah ok ^_^

    ReplyDelete
  22. Saya pun banyak kali juga. Tapi sebab nak jaga hati kawan, terpaksa batalkan juga niat nak bercerita, dengar cerita dia...

    Jaga hati kawan walaupun hati sendiri terluka. Boleh tak...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hati yang terluka rawat sendiri .. boleh ?

      Delete
    2. Entah. Kalau saya, boleh kot. Kalau orang lain, saya tak tau la...

      Delete
  23. mmg ada yg begitu.dan saya cuba jadi kwn yg tak begitu.hehe

    ReplyDelete
  24. Saya suka pintas cakap suami saya bila saya rasa perkara yang dia cakapkan itu 'tak kena tempat'. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau sudah ada persetujuan awal dan saling faham memahami, tak ada masalah.

      Delete
  25. kadang-kadang saya pun suka pintas cerita pak ngah....

    malu lak mengaku... tapi lepas tu saya tye balik orang yang cerita tu, ape yang die nak cerita tadi...

    huhu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. seingat saya awak belum pernah lagi pintas cerita saya ..

      Delete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.