Sunday, March 10, 2013

BENDA LAIN YANG DICARI, BENDA LAIN PULAK YANG JUMPA.


 Gambar mertun hasil carian Google.

Saya selalu sangat begitu. Bila cari benda lain, terjumpa pulak benda lain yang kita cari selama ini. Contohnya kita nak cari mertun, tapi cari punya cari  terjumpa pulak parang yang sudah bertahun kita mencarinya. Lalu akan terkeluar ungkapan berikut:

 "Laaa .. inilah parang yang aku dok cari selama ini .. di sini dia duduk rupanya"

Pernah juga saya mencari sesuatu di dalam almari pakaian saya, tapi terjumpa sekumpulan duit yang boleh tahan banyaknya. Saya tida tahu dan tidak ingat bilakah saya menyimpannya. Kalau orang lain punya, nasiblah .. siapa suruh sembunyikan dalam almari saya.

Saya rasa anda pun lebih kurang sama macam saya juga kan ?

Baru-baru ini saya pernah mencari gambar di bawah untuk dimasukkan ke dalam entri bertajuk "Melayan Tetamu Dari Tanzania", tapi sampai ke sudah tak berjumpa. Tadi semasa saya cari satu gambar lain untuk dimasukkan ke dalam satu entri baru, terjumpa pulak gambar tersebut yang selama ini duduk berdiam diri di dalam sebuah album saya.


Gambar di atas menunjukan salah sebuah tempat di mana kita dibawa untuk makan tengahari di tengah-tengah hutan bakau di Langkawi. Saya tak pasti samada tempat itu masih ada lagi ke tidak sekarang ini.

Bolehkah saya masukkan gambar di atas ke dalam entri lama berkenaan ? Adakah ia bersalahan dari segi etika berblog ?



35 comments:

  1. haha..boleh je update balik entri tu..takde sapa tau lah..hehe

    ReplyDelete
  2. arwah bpak saya dulu sebut mertun...skrg ni saya sebut mertun depan anak2 sorang pun taktau tangpenama benda tu..

    saya pernah cari kunci rumah..melilau cari keliling rumah..pergi kedai yang saya baru lepas shoping..tepi tepi jalan..mana tau kot tercicir..cari macam nak gila..padahal kunci tu ada dlam poket seluar saya sahaja...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. lain kali jangan pakai seluar ... pakai sarong ! hehe

      Delete
  3. Kata orang dan kata saya juga 'blog kita, suka hati kitalah nak mencorakkannya'. :)

    ReplyDelete
  4. sungguh pandai menyimpan..sampai kadang2 terlupa mana letaknya...dah lamaaaaa baru TERjumpak balik...hihihi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pernah sembunyikan "walkman" anak saya sebab geram bila panggil tak dengar .. sudah dekat 20 tahun masih belum jumpa.

      Delete
  5. Mertun yer nama benda kat atas? Owhh baru saya tahu.
    Etika blogging? If there is one, it meant to be broken. hehehehe
    Ala Pak Ngah, buh jer gambar2 tu, and buat la update, boleh saya terjah nnt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedang dipertimbangkan nak celah kat mana ..

      Delete
  6. saya suka tajuk ini...saya juga selalu alami sebegitu..cari benda lain jumpa benda lain...jumpa duit pun pernah...tentang gambar tu ini blog kita.kita yang buatkan kan...jadi masukkan je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. jumpa duit paling seronok lebih2 lagi kalau masa itu kita tengah sesak ..

      Delete
  7. Setahu saya, etika berblog: tidak menulis buruk, menghina orang lain saja. Setakat nak boh gambar sendiri, tiada kaitan lah dengan etika. Saya dengan ini, membenarkan. hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih atas kebenaran itu .. tak ada surat ke ?

      Delete
  8. yang best kalau dapt jumpa duit dlm sampul surat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. dengan syarat duit itu masih sah diperlakukan dan diterima oleh Bank Negara ..

      Delete
  9. Semasa terjumpa duit dalam almari itu, Tuan al-lavendari berniat nak cari apa asalnya? Saya nak cuba pasang niat yang sama, kot-kot boleh jumpa duit juga dalam almari saya. Tapi, harapan tipislah rasanya!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang tiada harapan kerana saya pernah cuba pasang niat yang sama sekali lagi .. tak berjaya.

      Delete
  10. assalamualaikum ... pelik jer bila uncle sebut mertun . Biasa sebut tukul besi . Kalau org jawa sebut martul . Saya selalu tukar photo kat entry lama . Kalau entry tu mmg menarik saya akan tukar tarikh re enter lah ... x de lak org marah ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam manis tumpang lalu buat Vee...kalau sebut mertun selalunya belah-belah utagha, saya sendiri orang utagha, tukul besi bahasa surat yang biasa dipakai...betapa kayanya perbendaharaan bahasa dan panggilan nama.. :D

      Delete
    2. alaikumsalalam.

      Vee. Saya pun pelik juga bila pertama kali dengar isteri saya sebut. dia orang Perlis. Entri ini pun saya re enter .. hehe.


      Ummi

      saya rasa mertun lebih tepat kerana tukul besi bukan digunakan untuk tukul besi sahaja .. kadang2 kepala orang pun kena tukul.

      Delete
  11. Salam hormat buat Pakngah :D

    Kalau sebut pasal mertun Ummi teringatkan arwah ayahanda Ummi yang sentiasa asyik bertanya, mana mertun, mana mertun...still fresh in my mind..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali.

      arwah ayah saya panggil hammer .. hehe.

      Delete
  12. Macm mana pulak saya ketinggalan ye..tk pernsh sebut mertun ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. mertun ni panggilan orang utara .. orang nogori panggil tukul besi.

      Delete
  13. Macm mana pulak saya ketinggalan ye..tk pernsh sebut mertun ni

    ReplyDelete
  14. pak nagh..restoran tu pun tak wujud lagi rasanya..heeee.
    yg fofular kat pekan kuah tu lah, wan thai

    ReplyDelete
    Replies
    1. restoran itu popular semasa Tun Mahathir jadi PM dulu ..

      Delete
  15. Replies
    1. mertun itu adalah benda alah seperti dalam gambar di atas.

      Delete
  16. Tertanya-tanya juga apa itu mertun?

    ReplyDelete
  17. hehe..ini buktinya Tuan memang betul2 pandai menyimpan...

    saya pun selalu alami hal yg camtu, tp sebab saya ni emosi sikit maka saya akan ketuk atau jentik benda tu sambil cakap, "dulu masa aku sibuk cari, apesal kau diam jer? lenkali belajar2 la menyahut!" grrrr....

    er...pertama kali saya jumpa perkataan mertun tu...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya risau juga nak cakap macam tu takut kalau benda tu jawab balik "pandai simpan pandailah cari"

      Delete
  18. Sama sekali tidak bercanggah etika, Pak Ngah. Silakan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti bila ada kelapangan akan cuba diselitkan .. tapi tak ada orang tahu kecuali diberitahu.

      Delete
  19. Betul lah pakngah. Selalu juga jadi kat saya. Bila tak cari jumpa. Bila cari...tak jumpa plak.

    ReplyDelete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.