Sunday, March 31, 2013

ANDA IRAS SIAPA ?

Saya pernah beberapa kali kena tegur oleh seseorang yang menyangka saya ni kawan dia atau orang yang dia kenal.  Saya percaya anda pun pernah begitu. Dan saya pun pernah tertegur orang yang salah. 

Setelah saya beritahu saya ini siapa, muka insan yang menegur tadi berubah malu-maluan seraya meminta maaf dan berlalu. Ada juga yang berkata ..

 " sori .. saya ingatkan awak ni Dato' Anu tadi",  atau pun 

" maafkan saya ... tapi muka encik sebijik macam muka Erra Fazira".


 Di kopipes dari entri lama.

Saya juga pernah berjumpa dengan seorang yang sebijik rupanya dan juga   suaranya dengan seorang arwah saudara saya. Bila berbual dengan dia, terus saya teringat dengan arwah saudara saya itu.

Anak saya Haiqal yang bongsu pula ada iras-iras Mark Zuckerberg  pengasas Facebook. Kalau tak percaya tengok dan bandingkan gambar mereka berdua di bawah. Semoga bila Haiqal besar nanti dia pun akan kaya macam Zu itu juga.

.
 Betul tak kata saya, mereka berdua ada sikit iras-irasan.


Sekarang saya nak tanya .. anda ada iras siapa ? Tak kiralah iras siapa tu orang yang beritahu atau anda perasan sendiri.

50 comments:

  1. SAYA PERNSH NAMPAK 2 ORANG SEIRAS SAYA.. KAWAN2 PUN NAMPAK.. SAYA PUN PERASAN, YE MEMANG MACAM SAYA.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa tentulah orang itu hensem juga macam awak juga.

      Delete
  2. huhuhu.

    memang ada iras, anak Pak Ngah dengan Zuck tapi warna kulit je kena maafkan. hehe.

    orang dok sebut saya ada iras najwa latip... saya pun tak faham. rasa macam takde... haha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello najwa

      warna kulit sawa matang lagi cantik apa !

      Delete
  3. hehehehe... PakNgah iras Erra yang tak tahan nak gelak tu

    ReplyDelete
  4. Memang ada iras Zu la anak Pakngah, tang senyum especially. Ciri2 muka orang berjaya sebab nampak aura positifnyer (eh saya dah macam pakar pulak).

    Dulu orang selalu cakap saya iras Ella ratu rock tu, my hubby pulak orang selalu tegur kata dia macam Jason Statham hahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. padanlah tu antara Ella dan Jason .. hehe

      Delete
  5. Salam,
    Anak Pak Ngah sungguh kacak! bertuahnya bapa dia, semuga menjadi anak yang cemerlang.

    masa muda-muda dulu..ada orang kata wajah saya macam Sharifah Aini..dulu-dulu lah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali.

      wajah sahaja ke atau termasuk suara ?

      Delete
  6. Betul tu Haiqal memang ada iras Mark Zuckerberg. Mudah-mudahan aura genius Mark Zukerberg sampai ke Haiqal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. setakat ini tidak nampak lagi kegeniusan Haiqal .. mungkin ikut ayah dia kot !

      Delete
  7. Kawan saya pernah jumpak "kembar" saya di universitinya di amerika sana.... :D

    ReplyDelete
  8. Hmmmm saya tak pernah, jadi saya tak tau nak fikir sapa yang iras saya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dengan itu awak punya wajah ada unik !

      Delete
  9. pengacara wanita hari ini.. teh syuhaida sarip.... hahahahaha

    ReplyDelete
  10. junior sy disekolah pernah disangka saya oleh mak sy waktu keluarga sy melawat sy di asrama. memang hampir sama wajah kami..ramai juga org kata wajah saya mirip pelakon lama yg namanya zaiton.. a.k.a chombi dlm filem ibu mertuaku atau tun teja dlm filem hang tuah.. Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau Zaiton memang saya kenal sangat .. masa dia berlakon dulu semua filemnya dalam format hitam dan putih .. saya tak pasti ada ke filem warna dia berlakon.

      Delete
  11. Saya masa remaja dulu dikatakan seiras Othman Hamzah..he..he..

    ReplyDelete
  12. Assalamualaikum,..salam hr ahad,..menerjah sini..

    selalu juga dikatakan seiras dengan org lain,..er,.siap tegur,..senyum,..lepas tu,.."maaf,..silap orang"...hiihhii...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaikumsalam.

      iras siapalah agaknya tu ?

      Delete
  13. Salam TH entahlak saya mirip siapa gamaknya :) tapi ada yang kata macam penyanyi era 70an hehehe....

    ReplyDelete
  14. Salam uncle..erm uncle iras erra? Ehehe, boleh jadi ada hubungan saudara jauh kit uncle?

    Muka saya pula jika time saya cengkung ramai kata iras rita rudaini waktu beliau mengenakan tudunh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kembali.

      uncle langsung tiada hubungan darah atau kekeluargaan dengan Erra .. itu yang lucunya.

      uncle rasa awak lagi cantik dari Rita Rudani .. sungguh !

      Delete
  15. salam hormata Pak Ngah..:)

    Kalau nak ikutkan...saya ni iras sebiji macam arwah ayah... :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali.

      orang kata kalau anak perempuan iras ayahnya .. murah rezeki. betul tak ?

      Delete
  16. cumey anak Pak Ngah.. (err bole panggil Pak Ngah gak k? heee..)

    hemm.. teman nak ckp kang korang kata perasan lak.. tp ini bkn teman yg ckp.. kakak ipar n adik bradik sebelah kaka ipar yg ckp.. muka teman mcm Misha Omar sikit.. sikitt leaa.. hibhihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. silalah panggil pakngah ..

      Misha Omar memang ayu .. itu teman yang cakap.

      Delete
  17. Hehehe..topik ni memang kelaka..dulu time sekolah, filem Kuch-kuch Hota Hai memang tengah hangat...dulu saya budak sekolah yang kurus keding dan berkulit gelap sebab hari2 dibakar panas matahari ulang alik kayuh beskal ke sekolah...time tu ada 3,4 orang tego saya muka macam Kajol..heroin filem hindustan kuch-kuch hota hai tu...memang tak bleh blah...sekarang dah gemok, berisi, tembam dah tak de sape kata muka cam kajol lagi dah...=p

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaupun badan dah berisi, muka tak akan berubah .. tentulah macam Kajol juga. atau pun sekarang Kajol macam muka awak .. he he.

      Delete
  18. salam,
    hehe biasakan org akan tegur kita ..eeh ingatkan si anu? tapi bertambah kawankan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kembali.

      betul .. secara tak langsung bertambah kawan.

      Delete
  19. saya combination mak ayah kikikikikiki

    ReplyDelete
  20. yea la..ada iras2 Mark la adik Zul tu..hehe.. moganya dah besar dapat la jadi jutawan macam Mark..hehe.. saya pun pernah kena macam kes uncle.. orang kata saya ni macam si bla bla bla.huhu..saya tebalkan telinga dn senyum ja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. selalunya orang kata pekakkan telinga dan tebalkan pipi .. hehe.

      Delete
  21. Uncle saya rasa saya macam arwah emak saya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. tentulah arwah emaknya seorang yang cantik ..

      Delete
  22. saya, hurmmm... muka berubah2.. sisi kanan mcm org lain..sisi kiri macam org lain.. tapi abah saya ckp.. saya neh muka sendiri sahaja bila lepas bgn tido.. ekekekekekeke~

    ReplyDelete
  23. saya iras maya karin. muktamad! :p

    ReplyDelete
  24. Sy seiras rina salleh,juara gdid melayu hehe..

    ReplyDelete
  25. assalamualaikum..
    rsnya ada iras2 muka Haiqal tu dgn Zu..moga berjaya dan kaya pun mcm Zu..sy xde la lg skrg ni mcm artis tp ada la org tersilap yg menegur ingt mcm sedara dorang :)

    ReplyDelete
  26. Assalamualaikum...
    Pernah terserempak dengan org yg sebijik muka saya...
    Saya terkejut, dia terkedu. Macam tengok cermin je.

    ReplyDelete
  27. Assalam
    Kita boleh jadi seiras dengan seseorang semasa berada pada umur-umur tertentu. Bila umur meningkat, mungkin lain pula orang yang seiras dengan kita.

    Selamat mengundi!

    ReplyDelete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.