Thursday, May 3, 2012

MASING-MASING BEREBUT INGIN MASUK MALAYSIA BOOK OF RECORDS

Ada kalanya saya tersenyum melihat benda-benda pelik dan kadang-kadang tak berfaedah, yang orang kita buat semata-mata nak masuk Malaysia Book of Records. Saya kata kadang-kadang, sebab kadang-kadang ada juga rekod yang boleh dibanggakan seperti di bawah.



Di petik dari laman rasmi Malaysia Book of Records di sini.

Tapi  minta-minta janganlah ada orang kita yang ingin memecahkankan rekod kuku terpanjang di dunia seperti abang kita di bawah ini. Saya geli !




Shridhar Chillal holds the male world record for the longest fingernails on a single hand. His nails measured at 6.15 meters (20 feet 2.25 inches). Chillal’s longest nail is 4.25 feet. Before finally cutting all of his nails in 2000, he last used the fingernail clippers in 1952. That’s 48 years of never cutting his nails!
Total length
6 m 15cm 20 ft 2.25 in
The nails on Chillal’s hand were getting increasing difficult to deal with. In addition to getting in the way with everyday activities, his long fingernails have caused permanant damage to his left hand.


Sumber:  Di sini.


27 comments:

  1. eiii...takmaulah mengaku abang dgn orang macam tu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dia dah potong kukunya .. macama mana ?

      Delete
  2. Memang saya selalu geleng kepala tgk rekod2 yang cuba di buat utk masuk Rekod Buku Malaysia ni uncle. Maaf cakap, rekod2 itu mostly bertaraf sampah, bukan macam rekod dlm Guinness

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah sebab uncle buat entri ini ..

      Delete
  3. Assalamualaikum Pak Ngah...
    1. Saya pun tak FAHAM kadang-kadang....:)
    2. ini lagi tak faham...nak cipta rekod tapi menyusahkan diri sendiri...eeee..tak sanggup saya..he..he..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alaikumsalam

      bukan menyusahkan tapi menyeksa diri sebenarnya ..

      Delete
  4. Sama la...
    Dari dulu x heran kalau tgk brita2 pecah rekod neh...
    xde pekdah kot..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada juga yg berfaedah seperti kata fairus di bawah.

      Delete
  5. Setiap rekod yang dicipta akan cuba dipecahkan.. Harap jangan ada yang anggap memecahkan rekod itu adalah satu pekerjaan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada juga orang yang taksub .. tapi kalau jadi kaya raya kerananya, tak apa jugalah.

      Delete
  6. semuanya tak munasabah..masing2 nak tunjuk hebat jer tapi kebaikannya apa?ee geli la kuku panjang sampai macam tu?dia makan berak semua macamanala hahaha yuckksss!

    ReplyDelete
    Replies
    1. mungkin ada orang tolong cebokkan .. hehe

      Delete
  7. TAk apalah. Hrp kek lapis tu jgn dibazirkan udah. Klu tak, mmg SAMPAH! (Bukan sampah tmptnya tp sampah kepala otak org yg menganjurkannya)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lama lagi, akan ada orang yg akan pecahkan rekod tu. dan kemudian orang lain pulak akan pecahkan rekod baru itu dan begitulah seterusnya.

      Delete
    2. ktorng jual laa kek tu... x yah nk smpah sngt laaa bodoh...!! poli aq kowt... korng hina pe hal... ingt snang ke nk buat bnde tu.... ckp pkai otak dowg... jngn pkai jari je mnaip...

      Delete
  8. kuku paling panjang??eiii..warna kuku dia pun dah lain macam blh buat geli anak tekak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menjijikan .. kalau dia masak, pasti saya tak akan sentuh makanannya.

      Delete
  9. nt nak wat rekod pencinta kucg plg tegar lak..hehe

    geli la kuku pnjg tu...yark!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya sokong rancangan nak buat rekod pencinta kucing tu ..

      Delete
  10. DULU PERNAH TERLIBAT DALAM MENANAM POKOK TERBANYAK. MASA TU SATU MALAYSIA TANAM POKOK...

    ReplyDelete
    Replies
    1. usaha ini sangat berfaedah .. boleh buat selalu.

      Delete
  11. Tak boleh nak bayangkan. Tangan kiri tu Tuan Haji.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kesian dia hidup terseksa hanya kerana kuku ..

      Delete
  12. orang kita suka benar buat benda yang tak pelik2...

    time bab kebaikan, sumer nyorok blakang tiang...

    ReplyDelete
  13. alahai..kotornye yg kuku panjang tue...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dia bersihkan 4 kali sehari pun, saya tetap geli ..

      Delete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.