Monday, March 26, 2012

MARI KITA BUAT SENAMAN OTAK !

.



     T
     A
    T A M A T
     A
     T

Perkataan tamat kalau dieja samada  ke kanan atau ke kiri atau ke bawah atau ke atas tetap sama  bunyi dan maksudnya. Ada banyak lagi perkataan lain dalam Bahasa Melayu yang kalau kita eja ke kiri atau ke kanan atau ke atas ke bawah akan tetap sama bunyi dan maknanya. 
Siapa nak cuba ?



21 comments:

  1. KATAK -pertama kali cuba mengomen disini.

    ReplyDelete
  2. Ini perkataan KVKVK ikut istilah guru bahasa. selain dari tamat, KAPAK pun macam tu jugak. kan? Saya bukan guru bahasa melayu tapi buat2 pandai jer..hehehe

    ReplyDelete
  3. alamak tak dapat nak fikir ni hehe

    ReplyDelete
  4. Saya pilih yang pendek: (1) ADA; (2) INI.

    ReplyDelete
  5. Salam Tuan haji....

    nak cuba gak... Katak....kalau tenablikan bunyinya katak juga kan..he

    ReplyDelete
  6. Katak, kakak, karak, kahak, malam

    ReplyDelete
  7. saya buka entri hari malam...siang tadi duk mengemas rumah.. badan dah letih otak pun tak berapa nak bekerja...dah tutup blog pakcik baru dapat..jadi ini kali ke2 saya buka blog pakcik nak bagi perkataan....KAKAK...KATAK....lagi..yang lain bagi can dekat orang lain pula ye pakcik!

    ReplyDelete
  8. NAMA MAK SEDARA SAYA HAMIMAH.. ;)

    ReplyDelete
  9. setakat ni sy boleh fikir,

    KATAK je.


    :D

    ReplyDelete
  10. habibah ..... kona kot mana pun habibah ...

    ReplyDelete
  11. Aslkm,

    perkataan MALAM pun boleh jugak...eja dari depan, belakang, atas dan bawah same je bunyinye...=)

    ReplyDelete
  12. puas fikir..jumpa juga yang orang lain belum sebut...:

    ISI

    ReplyDelete
  13. Salam Tn Hj,

    nak cuba juga....

    ULU, HAH, KUTUK, ARA, ALA, ANA, ASA, ..... byk lagi cukup lah tu kot....

    ReplyDelete
  14. Kalau difikir2 banyak lagi ..

    KELEK
    KOCOK
    KANAK
    MASAM
    MACAM
    KEKEK
    KOKOK
    TAKAT
    TAAT
    KECEK
    KODOK
    KEMEK
    BAB
    RADAR
    APA

    CUKUPLAH ... HEHE

    TERIMA KASIH KPD ANDA SEMUA YANG TURUT MENGAMBIL BAHAGIAN KERANA SPORTING.

    ReplyDelete
  15. Assalam..
    Banyak juga kan..
    ADA tetap di hati sebab no plat kereta saya ADA..

    ReplyDelete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.