Thursday, March 1, 2012

HAMZAH ABD HAMID vs HAMZAH ABD HAMID: SEHINGGA SUFIA MAHZAN KELIRU.




Saya pernah cari orang yang senama  dengan saya dalam facebook. Saja suka-suka. Salah seorang yang 'terima' saya ialah Hamzah Abd Hamid. Bukan sahaja nama sama, bin pun sama dan lahir pun dekat-dekat tarikhnya dalam bulan yang sama.

Bacalah perbualan di antara Hamzah Abd Hamid dengan Hamzah Abd Hamid seperti di atas.

Tak hairlanlah kalau Sufia Mahzan terkeliru sebab saya pun mula-mulanya pun keliru.  Mana satu saya ni !


28 comments:

  1. Satu persahabatan maya yang agak unik. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebenarnya ramai lagi yang nama dan bin serupa .. tetapi cuma beliau itu sahaja yg terima saya.

      Delete
  2. Eh, Pakcik H.A.H yg sorang lagik tu same besday dgn sy lah Pakcik! Hehehehe! Bestnya!!!!!!!!!!

    Suratan atau kebetulan tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tidak ada yang kebetulan dalam dunia ini sebab semuanya adalah takdir atau ketentuan Allah belaka.

      Delete
  3. assalama AL..nak cari jugak la..mana tau boleh jumpa..seronok jugak kan..

    ReplyDelete
  4. Boleh buat kelab nama serupa di FB lepas ni! :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. satu cadangan yang baik ... awak nak join ? hehe

      Delete
  5. dengan nama pun kita leh dapat kenalan kan?..

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik tak duduk satu taman .. kalau tidak tentu mengelirukan orang ramai.

      Delete
  6. uniknya persahabatan nie.mcm mana tuan terpikir nak taip nama sama.n kuasa Allah ada plak yang sama sebijik ngn bin sekali.masa baca tajuk tadi nurul tak faham bila baca baru faham=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah lupa dah macamana boleh terfikir .. nasib baik rupa tak sama. dia hensen sikit dari uncle.

      Delete
  7. Unik ni uncle. Amat unik.

    ~satu lagi bukti betapa best nya hidup lepas bersara..boleh buat benda2 macam ni~ :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah juga memanfaatkan kemudahan ICT yang ada.

      Delete
  8. pakngah, saya datang lagi sekejap sebab nak ucap terima kasih untuk kata2 HAMKA kat atas tu..
    sedang memikirkannya, semakin difikir, semakin dalam perginya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang mendalam kata2 itu .. cuba fokuskan kpd satu ayat dalam surah al-Fatihah di mana kita memohon kepada Allah agar menunjukkan jalan yang lurus kerana jalan yang lurus itu paling dekat untuk ke syurga.

      Delete
  9. Masa baca kena lihat gambar sebelah so akan tahu yg mana satu tuan Hamzah teman blog kita...

    Best juga dapat jumpa org punya sama nama dgn kita. Macam kakak susah sebab nama bapak kakak tu unik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nasib baik muka kami tidak serupa .. kalau tidak kakzakie lagi konfius.

      Delete
  10. Tn hj. saya pun hampir terkeliru...nama tn hj ada 2 dalam friendlist Facebok saya...yang membezakannya, sorang ex-boss dan sorang ex-cikgu! bila menomen kena hati-hati sikit! hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ex-cikgu tu adakah sama dengan Hamzah Abd Hamid kawan saya tu ?

      Delete
  11. AGAK2NYA ADA TAK NAMA FAIRUS BIN MAMAT YANG SERUPA? ;)

    ReplyDelete
  12. saya pernah jumpa gadisbunga yg lain.

    rasa pelik pulak tgk org lain yg namanya sama dgn kita

    ReplyDelete
    Replies
    1. nama gadisbunga tu agak biasa .. kalau tak nak biasa cuba tukar kepada nama "gadisbunga kecubung" misalnya.

      Delete
    2. Pernah dengar bunga kecubung rasa melalui pembacaan, tengok tak pernah lagi.

      Delete
  13. nanti sy pun nak cuba cari nama sama mcm saya lah....HAMIDAH BTE MAHMUD...rasa2nya mst ada...cuma takut tarikh lahir je tk sama

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun percaya nama Hamidah bte Mahmud tu banyak dalam pasaran kerana ia merupakan nama2 melayu popular.

      Delete
  14. cikgu saya pun bernama Hamzah bin Abd Hamid.. hari lahir pun bulan dua.. kebetulan je kot

    ReplyDelete

Kalau tak tahu macamana nak panggil saya, panggil je Pak Ngah. Semua komen yg berbentuk pertanyaan lambat laun akan cuba saya jawab. Terima kasih. Sila datang lagi.